Όχι από τον ΣΥΡΙΖΑ στο νομοσχέδιο για τα κόκκινα δάνεια – Καταθέτει πρόταση νόμου για την πρώτη κατοικία

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης παραβρέθηκε στη διευρυμένη συνεδρίαση του Τομέα Οικονομικών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και του Τμήματος Οικονομικών του κόμματος. Συζητήθηκε το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τα κόκκινα δάνεια και το καθεστώς της πρώτης κατοικίας.

Στη κοινή συνεδρίαση του Τομέα Οικονομικών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και του Τμήματος Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ υπό τον Στέφανο Κασσελάκη, συζητήθηκε το σχέδιο νόμου με τίτλο «Δάνεια: Διαφάνεια, ανταγωνισμός, προστασία των ευάλωτων – Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2021/2167, επανεισαγωγή του προγράμματος «ΗΡΑΚΛΗΣ» και άλλες επείγουσες διατάξεις».

Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ θα προχωρήσει στην καταψήφιση επί της αρχής του νομοσχεδίου καθώς:

* Βαδίζει πάνω στις ράγες του πτωχευτικού νόμου που έφερε η Νέα Δημοκρατία και αίρει κάθε προστασία της πρώτης κατοικίας.

* Εξακολουθεί να μην προστατεύει την πρώτη κατοικία, δεν λαμβάνει υπόψη τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης σε αντίθεση με ότι συμβαίνει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και επιμένει σε πολύ περιοριστικό ορισμό του ευάλωτου δανειολήπτη.

* Αυξάνει τον κίνδυνο νέων βαρών για τον Έλληνα φορολογούμενο, καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος οι εγγυήσεις να εγγράφονται στο δημόσιο χρέος.

* Δεν προβλέπει δυνατότητα μετατροπής νομίσματος στις δανειακές συμβάσεις γεγονός που πλήττει τους δανειολήπτες σε άλλο νόμισμα (π.χ. ελβετικό φράγκο).

* Δεν εξασφαλίζεται καμία διαφάνεια εκ μέρους των servicers για τα επιτόκια, τις λοιπές λεπτομέρειες και γενικότερα του αλγόριθμου αποπληρωμής των δανείων.

Επιπρόσθετα:

* Θα ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία επί του συνόλου και επί συγκεκριμένων άρθρων.

* Θα καταθέσει εκ νέου την πρόταση νόμου για την προστασία 1ης κατοικίας, η οποία εμπίπτει άλλωστε στο περιεχόμενο της συγκεκριμένης οδηγίας.

* Θα ζητήσει με ΑΚΕ να κατατεθούν τα επιχειρηματικά σχέδια των χαρτοφυλακίων που έχουν ενταχθεί στο σχήμα ΗΡΑΚΛΗ και έχουν λάβει την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου. Επίσης οι εκθέσεις των οίκων αξιολόγησης που έδωσαν την πιστοληπτική αξιολόγηση ώστε να δοθεί η εγγύηση του ελληνικού δημοσίου

Σύμφωνα με πληροφορίες, «για τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και τον πρόεδρό του είναι ύψιστης προτεραιότητας τα θέματα της οικονομίας, όπως η ακρίβεια, η φορολογία, το ιδιωτικό χρέος και τα κόκκινα δάνεια. Με σκληρή αντιπολίτευση απέναντι στις καταστροφικές πολιτικές της κυβέρνησης Μητσοτάκη, αλλά και με επεξεργασμένες και τεκμηριωμένες προτάσεις θα είμαστε διαρκώς δίπλα στους πολίτες και τα προβλήματά τους».