«Όχι» στην έκδοση της Ιρανής Σαραρέ είπε ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου

«Είμαι πολιτικός πρόσφυγας στη χώρα σας ζητώ την προστασία σας» είπε με δάκρυα στα μάτια η 37χρονη Σαραρέ Καντεμί από το Ιράν απευθυνόμενη στους αρεοπαγίτες του 6ου Ποινικού Τμήματος οι οποίοι καλούνται να αποφασίσουν για την έκδοση ή μη της ίδιας και της κόρης της.

«Αν παραδοθώ στο καθεστώς θα πεθάνω και η κόρη μου θα δοθεί στον σύζυγό μου. Ήθελε να την παντρέψει από τα 9 της» επιχειρηματολόγησε η νεαρή γυναίκα η οποία λίγο αργότερα βρήκε συμπαραστάτη τον αντεισαγγελέα της έδρας που εισηγήθηκε να μην εκδοθεί στην πατρίδα της θεωρώντας πως στην περίπτωση που γίνει δεκτό το αίτημα του Ιράν η ζωή της μπορεί να κινδυνεύσει η ζωή και να κακοποιηθεί ιδιαίτερα.

Η 37χρονη, η οποία διέφυγε από το Ιράν ως πρόσφυγας επειδή υπέστη ενδοοικογενειακή βία και κατηγορήθηκε για αντικυβερνητικές θέσεις, αναφέρθηκε στις συνθήκες που επικρατούν στην πατρίδα της επισημαίνοντας ότι όποιος έχει πολιτική δράση καταλήγει στη φυλακή. Η ίδια, όπως είπε, βιντεοσκοπούσε διαδηλώσει που γίνονταν κατά της κυβέρνησης και τις έδινε σε κανάλια. «Αυτό είναι έγκλημα στη χώρα μου. Όποιος έχει πολιτική δράση στη χώρα μου συλλαμβάνεται» είπε χαρακτηριστικά ενώ μιλώντας για τη σχέση με το σύζυγο της ανέφερε πως ήταν εκείνος που έστειλε την μητέρα της στη φυλακή για 7 μήνες.

Στο βήμα του μάρτυρα ανέβηκε ο συγγραφέας Απόστολος Δοξιάδης ο οποίος υποστήριξε πως στην περίπτωση που η 37χρονη επιστρέψει στο Ιράν κινδυνεύει πολύ σοβαρά να αντιμετωπίσει την ποινή του θανάτου.

«Είναι η χώρα με τον μεγαλύτερο ποσοστό κατά κεφαλή θανατικών ποινών κυρίως ανηλίκων» ανέφερε ο μάρτυρας ο οποίος στη συνέχεια έδωσε το πλαίσιο που λειτουργεί το Ιράν σε αυτή την περίοδο της μεγάλης αλλαγής καθώς βρίσκεται σε «αυξανόμενη σύγκρουση με τη Δύση και με άνοδο του κόμματος των ακραίων ισλαμιστών». «Υπάρχει ακόμη και επιβάλλεται η ποινή του θανάτου. Η ύπατη Αρμοστεία γνωρίζει μόνο το 20% αυτών» υποστήριξε ο μάρτυρας προσθέτοντας: «Η γυναίκα από τα 9 της θεωρείται υπόλογη απέναντι στον νόμο. Η θανατική ποινή εφαρμόζεται για πολλά αδικήματα. Με διάφορους τρόπους, απαγχονισμό, λιθοβολισμό, σταύρωση… Εκτός για τα αδικήματα του φόνου και της ένοπλης ληστείας, η θανατική ποινή προβλέπεται για την ομοφυλοφιλία, την απαγωγή και την πολιτική διαμαρτυρία. Γι’ αυτό πιστεύω ότι έχει κίνδυνο ζωής…» . Κλείνοντας την κατάθεση του ο Απόστολος Δοξιάδης κάλεσε τους αρεοπαγίτες να σώσουν δύο ζωές. «Το έργο του Θεού είναι στα δικά σας χέρια» ανέφερε.

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Χειροπέδες σε άνδρες που μετέφεραν σε βαλίτσες εξοπλισμό κατάρτισης πλαστών εγγράφων
22 Νοεμβρίου, 2024
Παπαστεργίου: Ακόμη δεν έχει γίνει κατανοητή η ίδια η κυβερνοασφάλεια ως οντότητα, ως λειτουργία, ως αναγκαιότητα
22 Νοεμβρίου, 2024
Ελεύθερη η Ειρήνη Μουρτζούκου έως τις 28 Νοεμβρίου – Τι ζήτησε από το δικαστήριο
22 Νοεμβρίου, 2024
Νέο Ηράκλειο: Μάθημα σε σχολεία ερείπιο – Καταρρέουν σοβάδες, κινδυνεύουν μαθητές
22 Νοεμβρίου, 2024
Ακρίβεια: Αυξάνονται αντί να μειώνονται οι τιμές στα ράφια των σουπερμάρκετ παρά το ταμπελάκι μείωσης της τιμής
22 Νοεμβρίου, 2024
ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑ | EXTROVERSION: Το Moxy Art Affair υποδέχεται έργα υπό την επιμέλεια της εικαστικής ομάδας ‘’Ξύλινος Ιππέας’’
22 Νοεμβρίου, 2024
Συνάντηση Κ. Μητσοτάκη με τους κατοίκους της πολυκατοικίας των Αμπελοκήπων – Πλήρης αποκατάσταση των ζημιών με κρατική αρωγή
22 Νοεμβρίου, 2024
Μήνυση από 55χρονο κατά γιατρών της Θεσσαλονίκης – Τον χειρούργησαν για σκωληκοειδίτιδα και ένα χρόνο μετά του είπαν πως έχει καρκίνο
22 Νοεμβρίου, 2024
Λονδίνο: Εκκένωση τερματικού σταθμού στο αεροδρόμιο Gatwick – «Περιστατικό ασφαλείας» υπό διερεύνηση
22 Νοεμβρίου, 2024
Το “2ο Growthfund Summit” στις 4 Δεκεμβρίου 2024 στο Ζάππειο Μέγαρο
22 Νοεμβρίου, 2024