Οι 4 αλλαγές που θα φέρει στον Ολυμπιακό η κατάκτηση του Conference League – Η επόμενη μέρα των θριαμβευτών

Ξέφρενοι πανηγυρισμοί επικρατούν σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της χώρας για τη μεγαλειώδης επιτυχία του Ολυμπιακού, που έφερε για πρώτη φορά στην Ελλάδα ευρωπαϊκό τρόπαιο σε διασυλλογικό επίπεδο του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Οι ερυθρόλευκοι κατέκτησαν το Europa Conference League επικρατώντας στον τελικό στην «OPAP Arena» επί της Φιορεντίνα με ένα γκολ του Ελ Κααμπί στο δεύτερο μέρος της παράτασης, σκορπώντας ντελίριο ενθουσιασμού στους εκατομμύρια φιλάθλους του αλλά και όχι μόνον, καθώς, η νίκη του έφερε χαμόγελα στη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων που αγαπούν τον αθλητισμό.

Τα παιδιά του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ δέχονται από χθες τα συγχαρητήρια από ολόκληρη την Ευρώπη – από την UEFA και τον ξένο Τύπο έως και τους πολιτικούς παράγοντες της Γηραιάς Ηπείρου και της Ελλάδας.

Ενδεχομένως, όμως, η μεγαλύτερη ικανοποίηση που μπορεί να αντλήσει ένας αθλητής είναι από τη χαρά που προσφέρει στα πλήθη, έχοντας πετύχει κάτι που θεωρούνταν ακατόρθωτο για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Να βρεθεί στην κορυφή μιας ευρωπαϊκής διοργάνωσης.

Δεκάδες χιλιάδες φίλοι του Ολυμπιακού βρέθηκαν σε κάθε άκρη της χώρας ώστε να πανηγυρίσουν το τρόπαιο. Ο κόσμος δημιούργησε μια ερυθρόλευκη λαοθάλασσα στον Πειραιά, όπου μετέπειτα αποθέωσε τους ποδοσφαιριστές, το τεχνικό επιτελείο και τους διοικητικούς παράγοντες του ΟΣΦΠ. Ωστόσο, μέχρι να φτάσουν στο λιμάνι οι φίλοι του Ολυμπιακού, είχαν… ξυπνήσει κάθε γειτονιά της Αττικής με τις κόρνες των αυτοκινήτων να ηχούν σε… πανηγυρικό τόνο.

Όταν το ανοιχτό λεωφορείο αφίχθη τα ξημερώματα στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, επικράτησε παροξυσμός. Ακολούθως, τα μέλη της ομάδας του Ολυμπιακού έτυχαν υποδοχής ηρώων και εκδηλώσεως λατρείας προς το πρόσωπό τους.

Ρίγη συγκίνησης προκάλεσαν τα λόγια που απηύθυνε ο Βαγγέλης Μαρινάκης στον παρευρισκόμενο λαό του Θρύλου. «Ζήτω ο Θρύλος, ζήτω ο Πειραιάς, ζήτω η Ελλάδα», τόνισε.

Η σπουδαία επιτυχία του Ολυμπιακού δημιουργεί πλέον νέα δεδομένα για το μέλλον του συλλόγου.

Αλλάζει το επίπεδό του στην Ευρώπη

Μετά το πρώτο ευρωπαϊκό ο Ολυμπιακός μπαίνει σε ένα κλειστό κλαμπ ομάδων που έχουν κατακτήσει ευρωπαϊκή διοργάνωση και αυτό από μόνο του λέει πολλά. Οι «ερυθρόλευκοι» ξεφεύγουν πλέον από τα ελληνικά δεδομένα και βάζουν πλώρη για μεγαλύτερες ευρωπαϊκές επιτυχίες. Όπως είπε και χθες το βράδυ ο ηγέτης του Ολυμπιακού, «στόχος μας πλέον ο τελικός του Europa League, στο Μπιλμπάο».

Μεγαλύτερα έσοδα

Από την φετινή πορεία στην Ευρώπη ο Ολυμπιακός κέρδισε σχεδόν 17 εκατ. ευρώ και η ταυτόχρονη είσοδό του στο νέο φορμάτ του Europa League, τον φέρνει με εγγυημένα έσοδα για την επόμενη χρονιά.

Αυτό του δίνει το δικαίωμα να σχεδιάσει τη νέα ομάδα με μεγαλύτερη ευκολία και να ανεβάσει και το μπάτζερ της ομάδας, η οποία του χρόνου θα παίζει σε ανώτερη ευρωπαϊκή διοργάνωση.

Πωλήσεις και μεταγραφές

Όπως σε όλα τα σύγχρονα κλαμπ, έτσι και ο Ολυμπιακός ως κάτοχος ευρωπαϊκού τροπαίου θα μπορεί πλέον να συνομιλεί με τα άλλα σπουδαία κλαμπ της Γηραιάς Ηπείρου με μεγαλύτερη άνεση. Η χρηματιστηριακή αξία του Ολυμπιακού είναι δεδομένο πλέον πως θα αυξηθεί κατακόρυφα μετά την ευρωκούπα, αφού όλοι σχεδόν οι αστέρες του θα πάρουν αξία.

Είναι δεδομένο πως κάποιοι παίκτες του Ολυμπιακού έχουν ήδη μπει στο μάτι ομάδων και μεγαλομάνατζερ και το καλοκαίρι ίσως είναι «θερμό».

Εκτός από πωλήσεις όμως, ο σύλλογος είναι δεδομένο πως μπορεί πιο εύκολα πια να προσελκύσει ονόματα που υπό άλλο συνθήκες δύσκολα θα δεχόντουσαν να έρθουν σε μία ελληνική ομάδα. Πλέον όμως ο Ολυμπιακός είναι ο κάτοχος του Conference League.

Η σταθερότητα του Μεντιλίμπαρ και οι κινήσεις για τους δανεικούς

Για να συνεχίσει μια ομάδα να έχει ανοδική πορεία, πρέπει να κρατήσει τις σταθερές της. Ίσως η πιο σημαντική κίνηση του Ολυμπιακού τους τελευταίους μήνες ήταν η παραμονή του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ στον πάγκο του.

Ο Ολυμπιακός ανανέωσε το συμβόλαιο του Βάσκου προπονητή για έναν ακόμα χρόνο και πλέον η ομάδα θέλει να «κλείσει» τις εκκρεμότητες με τους δανεικούς και όσους λήγουν τα συμβόλαιά τους.

Η κατάκτηση του ευρωπαϊκού τροπαίου θα δώσει άλλον «αέρα» στις διαπραγματεύσεις με τους παίκτες, αφού δύσκολα κάποιος θέλει να φύγει από ομάδα που είναι στην κορυφή της Ευρώπης.

Τζολάκης, Μασούρας και Φορτούνης είναι παιδιά του Ολυμπιακού, ενώ οι Κάρμο, Όρτα και Ποντένσε έχουν δεθεί με την ομάδα και σίγουρα θα θελήσουν να παραμείνουν κάτοικοι Πειραιά.