Οι 7 περιοχές: Καμπανάκι για καθολικό lockdown και απαγόρευση κυκλοφορίας

Καμπανάκι κινδύνου για επτά περιοχές στη Βόρεια Ελλάδα έκρουσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο πανεπιστήμιο της Κρήτης, Νίκος Τζανάκης, καθώς παρουσιάζουν πολύ υψηλό επιδημιολογικό φορτίο.

Δύσκολα τα πράγματα στη Βόρεια Ελλάδα με τα νοσοκομεία να γεμίζουν παρά το mini lockdown που έχει επιβληθεί.

Συγκεκριμένα ανέφερε ότι το επιδημιολογικό φορτίο στην Ελλάδα, υπολογιζόμενο σε κρούσματα ανά 14 μέρες ανά 100.000 κατοίκους, είναι στο 282 και ο δείκτης μεταδοτικότητας κάτω του 1% και παρέθεσε τα αντίστοιχα στοιχεία για τις περιοχές που εμπνέουν ανησυχία.

Αναλυτικά, η Πιερία έχει 1,13% δείκτη θετικότητας και 612 επιδημιολογικό φορτίο, η Ημαθία 1,15% και 652 και η Πέλλα 1,09% και 523.

Τη χειρότερη εικόνα παρουσιάζουν η Ξάνθη και η Καστοριά με τον δείκτη θετικότητας να αγγίζει το 1,33% και το 1,14% αντίστοιχα και το επιδημιολογικό φορτίο να διαμορφώνεται στο 626 και στις δύο περιοχές.

Ανησυχία προκαλεί και η Δράμα, όπου ο δείκτης θετικότητας φτάνει το 1,22% και το επιδημιολογικό φορτίο στο 584, ενώ η θετικότητα στη Θεσσαλονίκη είναι στο 1,10% και το επιδημιολογικό φορτίο στο 416.

«Μιλάμε για μια περιοχή 1,7 εκατ. κόσμου, ο οποίος στο σύνολο του είναι κάτω από τον μέσο όρο της Ελλάδας στην εμβολιαστική κάλυψη και συγκεκριμένα στο 52%. Αυτό σημαίνει ότι μεγάλο μέρος του πληθυσμού πάνω από 60 ετών κινδυνεύει», υπογράμμισε.

Ωστόσο, ο κ. Τζανάκης ανέφερε ότι επειδή το δεύτερο κύμα έπληξε πολύ τη Βόρεια Ελλάδα, πιθανόν υπάρχει τείχος φυσικής ανοσίας της τάξεως του 20%-25% που θα μπορούσε να συγκρατήσει την κατάσταση.

Καπράβελος: Στο 100% η πληρότητα στις ΜΕΘ της Βόρειας Ελλάδας

Στο 100% φτάνει σχεδόν η πληρότητα στις ΜΕΘ των νοσοκομείων της Βόρειας Ελλάδας και η πλειοψηφία των νοσηλευομένων είναι ανεμβολίαστοι, δήλωσε νωρίτρερα ο διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου, Νίκος Καπραβέλος.

«Η Βόρεια Ελλάδα πιέζεται πολύ με ασθενείς που αρνούνται να εμβολιαστούν. Είναι οι πιο ευάλωτοι. Όλες οι ΜΕΘ στη Βόρεια Ελλάδα έχουν φτάσει σε πληρότητα σχεδόν 100%. Αυτοί που έρχονται είναι ανεμβολίαστοι. Η πανδημία έχει εντοπιστεί εκεί, έχει εντοπίσει τους ευάλωτους και τους μολύνει και τους καταστρέφει. Στο νοσοκομείο μας αυτοί που νοσηλεύονται στη ΜΕΘ είναι όλοι ανεμβολίαστοι»,είπε στον ΣΚΑΪ.

Ωστόσο, σημείωσε ότι ελπίζει το φαινόμενο αυτό να είναι προσωρινό, «να μην είναι η αρχή μιας τραγωδίας» και να οφείλεται στην επιστροφή των εκδρομέων.

Ο κ. Καπραβέλος έκανε τόνισε ότι πλέον είναι η πανδημία των ανεμβολίαστων.

«Η Δράμα έχει δώσει τον μεγαλύτερο αριθμό νεκρών ανά 100.000 κατοίκους κι έχει το μικρότερο εμβολιασμού», επισήμανε.

Σε mini lockdown επτά περιφέρειες στη Βόρεια Ελλάδα

Υπενθυμίζεται πως είναι συνολικά επτά οι περιφερειακές ενότητες στη Βόρεια Ελλάδα που έχουν μπει σε mini lockdown λόγω του επιβαρυμένου επιδημιολογικού φορτίου. Δεν αποκλείεται να μετατραπεί σε καθολικό… λουκέτο αν δεν αλλάξει η κατάσταση.

Ειδικότερα, πρόκειται για: Καστοριά, Ξάνθη, Δράμα, Καβάλα, Ημαθία, Πιερία και Πέλλα.

Οι τρεις πρώτες μπήκαν σε καθεστώς mini lockdown χθες, Παρασκευή, καθώς “κοκκίνισαν” στον επιδημιολογικό χάρτη.
Υπενθυμίζεται πως τα περιοριστικά μέτρα που είναι στο επίπεδο 4 (κόκκινο) του επιδημιολογικού χάρτη της χώρας είναι τα εξής:

Απαγόρευση κυκλοφορίας από 01:00 το βράδυ έως 06:00 το πρωί, με εξαίρεση λόγους εργασίας και σοβαρούς λόγους υγείας.
Απαγόρευση μουσικής καθ’ όλο το εικοσιτετράωρο σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και ψυχαγωγία

Όχι σε γενικό lockdown λέει η Κυβέρνηση

Σημειώνεται πως η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει πως η Βόρεια Ελλάδα και ειδικότερα η Θεσσαλονίκη δεν θα μπουν σε lockdown.

Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, έστειλε το παραπάνω μήνυμα κατά την επίσκεψή του στην πόλη προ ημερών, ενώ και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, επανέλαβε πως δεν υπάρχουν σκέψεις επιβολής μέτρων.

Συγκεκριμένα, ο τελευταίος σημείωσε πως η κυβέρνηση έχει απομακρυνθεί από τη λογική των lockdown και ενημέρωσε πως θα γίνονται, πλέον, επισκέψεις σε περιοχές όπου καταγράφεται ανησυχητικό επιδημιολογικό φορτίο.