Σειρά πρωτοβουλιών με στόχο τη διεθνή απομόνωση της Τουρκίας και την ακύρωση της συμφωνίας με τη Λιβύη σχεδιάζει η κυβέρνηση.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σύμφωνα με την «Καθημερινή», στρέφει το βλέμμα στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε στο κείμενο συμπερασμάτων της οποίας αναμένεται να υπάρχει αναφορά στις τουρκικές κινήσεις ενώ το επόμενο βήμα είναι η καταγγελία της συμφωνίας στον OHE.
Ηδη οι πρακτικές της Αγκυρας έχουν προκαλέσει την αντίδραση των ΗΠΑ Ε.Ε Ρωσίας Ισραήλ και Αιγύπτου.
Πάντως η επόμενη μέρα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις παραμένει θολή όπως προκύπτει και από τους διάλογους Μητσοτάκη Ερντογάν στο Λονδίνο.
Κρας τεστ για τις προθέσεις της Αγκυρας θεωρείται ο Ιανουάριος όταν αναμένεται ερευνητικό πλοίο υπό γαλλική σημαία για λογαριασμό εταιρείας τρίτης χώρας να κάνει έρευνες από τα νοτιοδυτικά της Κρήτης έως τα ανατολικά της Ρόδου.
Στην Αθήνα υπάρχει ανησυχία για τουρκική παρέμβαση μέσω της αποστολής ερευνητικού πλοίου σε περιοχή ανατολικό της Κρήτης νότια της Ρόδου ή του Καστελλόριζου κάτι που θα αμφισβητούσε ευθέως τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας στην υφαλοκρηπίδα της.
Η συζήτηση
Σε αντίθεση με τους αυστηρούς τόνους που χρησιμοποίησε κατά τη συνάντηση με τον κ. Ερντογάν για τη συμφωνία μεταξύ της Αγκυρας και της Τρίπολης ο κ. Μητσοτάκης ήταν πιο ανοικτός στο προσφυγικό αναφορικά με τη σχέση Ευρωπαϊκής Ενωσης-Τουρκίας παρότι ανέφερε ευθέως στον συνομιλητή του πως τα στοιχεία δείχνουν ότι υπάρχει αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο ανταποκρίνεται n τουρκική ακτοφυλακή. Παράλληλα αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτηση του Τούρκου προέδρου «να ρίξουμε τους τόνους» Και τούτο καθώς λίγες ώρες νωρίτερα ο πρωθυπουργός είχε καταγγείλει τη συμπεριφορά της Αγκυρας στη σύνοδο του NATO οπότε ο κ. Ερντογάν είχε το πρόσχημα για να τορπιλίσει τη συζήτηση εάν το επιθυμούσε.
Πληροφορίες από Καθημερινή.