Οι Χούθι ισχυρίζονται πως έπληξαν στόχους στο λιμάνι Χάιφα του Ισραήλ

Αυτή τη φορά οι Χούθι κάνουν λόγο για κοινές στρατιωτικές επιχειρήσεις με την ιρακινή Ισλαμιστική Αντίσταση, άλλη μία φιλοϊρανική οργάνωση στην περιοχή.

Την πατρότητα για δύο επιθέσεις στη Χάιφα, το ισραηλινό λιμάνι, διεκδικούν οι Χούθι της Υεμένης, η φιλοϊρανική ισλαμιστική οργάνωση που από τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική.

«Η πρώτη επιχείρηση είχε στόχο δύο πλοία που μετέφεραν στρατιωτικό εξοπλισμό στο λιμάνι της Χάιφα, ενώ η δεύτερη ένα πλοίο που παραβίαζε την απόφαση για απαγόρευση εισόδου στο λιμάνι», δήλωσε ο στρατιωτικός εκπρόσωπος της εξτρεμιστικής ισλαμιστικής οργάνωσης των Χούθι, Γιαχία Σαρί.

Ωστόσο ο ισραηλινός στρατός διέψευσε τον ισχυρισμό των Χούθι.

«Δεν αληθεύει», είπε λακωνικά ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, αντισυνταγματάρχης Πίτερ Λέρνερ.

Από τα μέσα Νοεμβρίου, το υποστηριζόμενο από το Ιράν σιιτικό ένοπλο κίνημα Χούθι, έχει εξαπολύσει δεκάδες επιθέσεις με πυραύλους και drones, αρχικά εναντίον εμπορικών, κατόπιν και πολεμικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Άντεν.

Όπως ισχυρίζεται το ίδιο, οι επιθέσεις αυτές γίνονται σε ένδειξη «αλληλεγγύης» προς τους Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας, με φόντο τον πόλεμο του Ισραήλ και του ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς.