(AP Photo/Alex Brandon)

Οι δικηγόροι του Τραμπ επικαλούνται την προεδρική ασυλία και ζητούν να παύσει η δίωξη

Ο εισαγγελέας του Μανχάταν Άλβιν Μπραγκ έχει ήδη δηλώσει ότι δεν έχει αντίρρηση να αναβληθεί η ανακοίνωση της ποινής αλλά θεωρεί ότι τα επιχειρήματα του Τραμπ για την ακύρωση της καταδίκης του «δεν έχουν βάση».

Οι δικηγόροι του Ντόναλντ Τραμπ ζήτησαν να ακυρωθεί η καταδίκη του από δικαστήριο της Νέας Υόρκης στην υπόθεση των χρημάτων που κατέβαλε στην πορνοστάρ Στόρμι Ντάνιελς πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2016, επικαλούμενοι την πρόσφατη απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου το οποίο αναγνώρισε ότι οι πρόεδροι έχουν, τουλάχιστον εν μέρει, ασυλία.

Την 1η Ιουλίου το Ανώτατο Δικαστήριο, με μια πρωτοποριακή απόφαση, δικαίωσε τον Τραμπ κρίνοντας ότι οι πρόεδροι έχουν ασυλία κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, όχι όμως και για τις ιδιωτικές πράξεις τους.

Οι αποφάσεις του δικαστηρίου της Νέας Υόρκης «πρέπει να ακυρωθούν και το κατηγορητήριο να απορριφθεί», αναφέρουν οι δικηγόροι του Τραμπ στα έγγραφα που υπέβαλαν την Πέμπτη στον δικαστή Χουάν Μέρτσαν.

Ο πρώην πρόεδρος κρίθηκε ένοχος στις 30 Μαΐου για 34 κατηγορίες, που αφορούσαν όλες παραχάραξη λογιστικών εγγράφων, με στόχο να αποκρύψει ότι κατέβαλε 130.000 δολάρια στην ηθοποιό Στόρμι Ντάνιελς για να αποφύγει ένα σκάνδαλο κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του 2016. Έγινε έτσι ο πρώτος πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ που καταδικάζεται για ποινική υπόθεση.

Η ποινή του επρόκειτο αρχικά να ανακοινωθεί χθες Πέμπτη, αλλά αναβλήθηκε μετά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Ο δικαστής Μέρτσαν διαβεβαίωσε ότι θα αποφανθεί επί του αιτήματος ακύρωσης της καταδίκης στις 6 Σεπτεμβρίου και, αν το απορρίψει, η ποινή θα ανακοινωθεί στις 18 του ίδιου μήνα.

Πηγή: ΑΠΕ

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Σύλληψη 45χρονου για κακοποίηση 6χρονου κοριτσιού
17 Οκτωβρίου, 2024
Ο ΕΦΕΤ ΑΜ-Θ αποσύρει παρτίδα συσκευασμένων αποξηραμένων βερίκοκων Τουρκίας
17 Οκτωβρίου, 2024
Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα: Μειώθηκαν ξανά τα επιτόκια – Στο 3,25% το επιτόκιο καταθέσεων
17 Οκτωβρίου, 2024
Μοτοσικλέτα παρέσυρε και τραυμάτισε πεζό στη Θεσσαλονίκη – Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με χτυπήματα στο κεφάλι και τα πόδια
17 Οκτωβρίου, 2024
Διάγγελμα Νετανιάχου για τον θάνατο του Σινουάρ: Το κακό υπέστη σοβαρό πλήγμα – Ο πόλεμος δεν έχει τελειώσει
17 Οκτωβρίου, 2024
Γυναίκα έπεσε σε φρεάτιο ενώ περπατούσε στο δρόμο – Τραυματίστηκε σοβαρά και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο
17 Οκτωβρίου, 2024
ΣΥΡΙΖΑ: Ο Π. Μαρινάκης στοχοποιεί το συνδικαλιστικό κίνημα στο ΕΣΥ
17 Οκτωβρίου, 2024
Super League: Αλλαγή ώρας στα παιχνίδια Αστέρας – Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός – Άρης
17 Οκτωβρίου, 2024
Θεσσαλονίκη: Αναβλήθηκε η δίκη του γιατρού για τον θάνατο 14χρονης μετά από τοποθέτηση γαστρικού δακτυλίου
17 Οκτωβρίου, 2024
Συνάντηση Π.Μαρινάκη με τον ΥΜΑΘ Κ.Γκιουλέκα- «Τα παραδοτέα έργα αντικαθιστούν τα μεγάλα λόγια των προηγούμενων δεκαετιών»
17 Οκτωβρίου, 2024