Οι δύο αιτίες που η Τουρκία ψάχνεται για θερμό επεισόδιο και οι κρίσιμες διεργασίες

Δεν είναι χωρίς ιδιαίτερο λόγο που αυτές τις ημέρες η Αγκυρα έχει αυξήσει τις αεροπορικές προκλήσεις της επάνω από τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

Εχει σημασία ότι ο Ερντογάν και το δεξί χέρι του ο υπουργός Αμυνας Χ. Ακάρ κινούνται πάλι επιθετικά την ώρα που πολύς λόγος γίνεται για την αναζήτηση μέτρων εμπιστοσύνης στο Αιγαίο για υπουργικές επαφές και για επικείμενες νέες διερευνητικές συνομιλίες εμπειρογνωμόνων των δύο χωρών.

Στα διπλωματικά παρασκήνια της Αθήνας η συμπεριφορά της Αγκυρας έναντι της Ελλάδας αυτή την περίοδο έχει δύο αιτίες: Ο Τούρκος πρόεδρος που είναι εξωτερικά πιεσμένος διεθνώς θέλει να δείξει εντός και εκτός Τουρκίας ότι το μεγάλο βάρος του προβλήματος της Συρίας δεν επηρεάζει αρνητικά το μαχητικό πνεύμα της διεκδικητικής πολιτικής στο Αιγαίο και γενικότερα στο πεδίο της γαλάζιας πατρίδας. Και δεύτερον θέλει να υπογραμμίσει αυτές τις διεκδικήσεις του σε αέρα και θάλασσα απέναντι στην Αθήνα και τον δυτικό διεθνή παράγοντα που τον πιέζει τώρα να σταματήσει να παίζει με τη φωτιά στο Αιγαίο και να περιοριστεί στη διπλωματία.

Στην Αθήνα κυβέρνηση και αντιπολίτευση συμφωνούν για την άσκηση εξωστρεφούς διπλωματίας και την απόρριψη των τουρκικών ισχυρισμών Στον χάρτη της υπόθεσης έχει προστεθεί όμως ένα νέο δεδομένο. Η ελληνική πλευρά μπορεί να μην έχει ακόμα τουλάχιστον εξασφαλίσει τη στρατιωτική στήριξη συμμαχικής χώρας σε περίπτωση πρόκλησης πολεμικού επεισοδίου από την Τουρκία αλλά έχει καταστήσει σαφές στους πάντες ότι τούτη τη φορά είναι έτοιμη να απαντήσει με τις ένοπλες δυνάμεις της σε κάθε τουρκική επίθεση.

Η Αγκυρα βλέπει πρώτη φορά ανώτατα στελέχη των ελληνικών ΕΔ να εκφράζουν δημοσίως το μαχητικό φρόνημα και τις εκτιμήσεις τους απέναντι στις κινήσεις της Τουρκίας και να διαβεβαιώνουν τους Ελληνες πολίτες για τον υψηλό βαθμό ετοιμότητας των δυνάμεών τους. Αυτό ακριβώς έχει εντείνει αυτές τις ημέρες και τις ήπιες παρασκηνιακές προτροπές της Ουάσινγκτον προς την Αθήνα για αναζήτηση διαύλων συνεννόησης με την Αγκυρα.

Πληροφορίες: Εφημερίδα Παραπολιτικά