την 2η θέση παγκοσμίως βρέθηκε και φέτος η Ελλάδα, κερδίζοντας την πολυπόθητη Γαλάζια Σημαία για εκατοντάδες ακτές.
Ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Κώστας Γαζούλης από την παραλία της Ανάστασης, εντός της οικιστικής ζώνης της Καλαμάτας, δίνει τις λεπτομέρειες για την βράβευση που λαμβάνει χώρα στην πόλη.
Οι ενδιαφερόμενοι που συμμετέχουν, πρέπει να πληρούν συγκεκριμένους όρους και αυστηρές προϋποθέσεις, προκειμένου να λάβουν το οικολογικό σύμβολο ποιότητας, εξηγεί ο Νίκος Πέτρου πρόεδρος της Ελληνικής εταιρείας προστασίας της Φύσεως.
Όπως αναφέρει τα πρωτεία στην βράβευση έχει η Κρήτη και ως περιφερειακή ενότητα η Χαλκιδική.
Εκτός από την καθαρότητα των νερών, την οργάνωση των παραλιών, την ασφάλεια και την ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών, η δυνατότητα προσβάσεως σε ΑμεΑ, αλλά και η παρουσία ο ναυαγοσώστη με τον κατάλληλο εξοπλισμό, κρίνουν το αν μια παραλία αξίζει τέτοια διάκριση, η οποία μεταφράζεται σε αύξηση της τουριστικής κίνησης και οικονομικό αντίκρισμα για τους επιχειρηματίες.
625 ακτές, 18 μαρίνες και 9 σκάφη τουρισμού, πέτυχαν τον υψηλότερο στόχο. 33 κριτήρια αφορούν τις ακτές, 38 τις μαρίνες και 51 τα σκάφη. Η εξαιρετική ποιότητα των νερών πρέπει να συμβαδίζει με το γενικότερο περιβάλλον και κάθε χρόνο αυξάνονται οι σημαίες με ρυθμό 7%- 10%.
Τίποτε όμως δεν εγγυάται ότι όποια παραλία κέρδισε μια διάκριση θα την έχει ες αεί, σημειώνει ο κ. Πέτρου. Το ότι κερδίζει την γαλάζια σημαία δεν σημαίνει πως δεν θα την χάσει εάν δεν περάσει από κάποιες «εξετάσεις», εάν δεν πληρεί όλους τους όρους. Άλλωστε, υπάρχει δυνατότητα καταγγελίας από οποιονδήποτε επισκέπτη, που θα διαπιστώσει πως κάτι δεν ταιριάζει με το υψηλό προφίλ μιας ακτής. Ακόμη και αυθαίρετες παρεμβάσεις ή κατασκευές μπορούν να στερήσουν την γαλάζια σημαία, με ότι μπορεί να σημάνει αυτό για μια περιοχή.