«Οι εργαζόμενοι να μη μειώσουν τις απαιτήσεις τους στο όνομα της αντοχής μιας οικονομίας που δουλεύει για το κεφάλαιο»

«Αυτή η οικονομία αντέχει να επιδοτεί τους εφοπλιστές με 150 εκατ. ευρώ τον χρόνο και να μένει η Σαμοθράκη 15 μέρες χωρίς καράβι, αυτή η οικονομία αντέχει δεκάδες φοροελαφρύνσεις, αντέχει να έχουν καταργηθεί οι εισφορές υπέρ εργατικής κατοικίας και εστίας από τους μεγαλοβιομήχανους και να εισπράττονται αυτές οι εισφορές από τους εργαζόμενους». Αυτό ανέφερε το μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Νίκος Σοφιανός, μιλώντας σήμερα στον ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά FM».

«Πρέπει να το “πάρουμε αλλιώς”. Δεν μπορεί να δικαιολογείται μια άγρια πολιτική φορολεηλασίας, η οποία συνοδεύεται με μια επίθεση και στο άμεσο εισόδημα -το μισθό, τις συντάξεις- δεν μπορεί να δικαιολογείται και να ανακαλύπτουμε ότι δουλεύουμε 180 μέρες τον χρονο για την εφορία και σε αυτές προσθέστε άλλες 100 μέρες για τις 120 δοσεις», σημείωσε ο κ. Σοφιανός, κάνοντας λόγο για «φοροληστεία που προώθησε και η προηγούμενη και η σημερινή κυβέρνηση».

«Είναι πραγματικότητα ότι το 95% των εσόδων προέρχεται από το λαϊκό εισόδημα και μόλις το 5% από τις μεγάλες επιχειρήσεις και αυτό θα το συνεχίσει η κυβέρνηση. Ο κ. Μητσοτάκης ετοιμάζεται να εξαγγείλει άμεσα τη μείωση της φορολογίας του κεφαλαίου στο 20%, τη μείωση -ουσιαστικά το χάρισμα- στους μετόχους κατά 5% και πάνε για αργότερα κάποιες συζητήσεις που γίνονται για τη μείωση στη φορολογία εισοδήματος», τόνισε.

Το μέλος της ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ χαρακτήρισε «παραμύθι» τους ισχυρισμούς ότι οι επενδύσεις θα φέρουν ανάπτυξη, την ώρα που οι ίδιοι κυβερνώντες προβλέπουν μειωμένους ρυθμούς της αναιμικής ανάπτυξης και ανακοινώνουν ότι οι μισθοί έχουν χάσει το 25%, ενώ έχει γενικευτεί η ελαστική εργασία. Όπως επισήμανε, «αυτά είναι αποτελέσματα αυτής της ανάπτυξης, για την οποία δούλεψε και ο κ. Τσίπρας πριν και ο κ. Μητσοτάκης τώρα».

Ο κ. Σοφιανός κάλεσε στις κινητοποιήσεις του εργατικού κινήματος με πρώτο σταθμό το συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στη ΔΕΘ, το Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου στις 6 το απόγευμα στην πλατεία Αριστοτέλους, υπογραμμίζοντας πως «δεν είναι μια επετειακή διαδήλωση, αλλά η αιχμή, αυτήν τη στιγμή, ενός συνολικότερου αγώνα που πρέπει να γίνει».

«Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να δεχθούν μια πολιτική με μειωμένες απαιτήσεις στο όνομα της αντοχής της οικονομίας, η οποία οικονομία δουλεύει για τους λίγους και όχι για τους πολλούς», είπε ο Ν. Σοφιανός και πρόσθεσε: «Το κρίσιμο σήμερα είναι να δυναμώσουν οι κινητοποιήσεις, να δυναμώσουν οι αντιδράσεις στο πέρασμα αυτής της πολιτικής και να είναι σίγουρη η κυβέρνηση ότι δεν πρόκειται να βάλει τους εργαζόμενους και τα εργατικά σωματεία σε ηλεκτρονικό γύψο, γιατί αυτό επιχειρεί με αυτά που συζητάει περί αλλαγής στα συνδικάτα και στις απεργιακές αποφάσεις».

«Είναι πρόκληση αυτοί που εκλέγονται από ένα συγκεκριμένο κομμάτι του εκλογικού Σώματος να απαιτούν ηλεκτρονικές ψηφοφορίες και ουσιαστικά την καρατόμηση των δικαιωμάτων που έχουν οι εργαζόμενοι στα σωματεία τους μέσα από τα καταστατικά των σωματείων, τα οποία οι ίδιοι έχουν φτιάξει», παρατήρησε ο ίδιος.

Επίσης, αναφέρθηκε στις εκδηλώσεις του 45ου Φεστιβάλ ΚΝΕ – «Οδηγητή», από την Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου, καλώντας σε μαζική συμμετοχή στις τριήμερες εκδηλώσεις του στο πάρκο «Αντώνη Τρίτση», στο Ίλιον.