Οι ΗΠΑ απειλούν την Κίνα

Πολύ σημαντικές θα είναι οι συνέπειες αν η Κίνα δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις της αγοράζοντας αμερικανικά προϊόντα, τιμώντας την εμπορική συμφωνία που υπεγράφη τον Ιανουάριο, δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Στιβ Μνιούτσιν.

«Νομίζω ότι θα τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους», τόνισε ο Μνιούτσιν σε συνέντευξη στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox Business.

«Αυτήν τη συμφωνία την διαπραγματευτήκαμε για μεγάλο χρονικό διάστημα. Υπογράφηκε από τον (Κινέζο) πρόεδρο Σι (Τζινπίνγκ) και τον (Αμερικανό) πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και έχω κάθε λόγο να πιστεύω (ότι οι Κινέζοι) θα τιμήσουν αυτήν τη συμφωνία», πρόσθεσε.

Αυτή η εμπορική συμφωνία, που υπεγράφη τον Ιανουάριο μετά από σχεδόν δύο χρόνια εμπορικού πολέμου, προβλέπει ότι η Κίνα θα αγοράσει επιπλέον αμερικανικά προϊόντα αξίας 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.

Ωστόσο, η πανδημία του νέου κορονοϊού πάγωσε απότομα το διεθνές εμπόριο, σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ.

«Αν δεν το κάνουν, θα υπάρξουν πολύ σημαντικές συνέπειες στη σχέση μας και στην παγκόσμια οικονομία, στον τρόπο που οι άνθρωποι συνεργάζονται μαζί τους» προειδοποίησε ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, καθώς οξύνονται οι τόνοι μεταξύ των δύο χωρών.

Μετά από μια σύντομη ανάπαυλα, προέκυψαν εκ νέου εντάσεις μεταξύ της Κίνας και των ΗΠΑ. Η Ουάσινγκτον κατηγορεί το Πεκίνο ότι βρίσκεται πίσω από την πανδημία Covid-19, και ο Τραμπ απειλεί και πάλι με τιμωρητικούς δασμούς.

Ο ένοικος του Λευκού Οίκου επιτίθεται συχνά στην Κίνα από την αρχή της πανδημίας. Η κρίση του νέου κορονοϊού έχει αποδυναμώσει σημαντικά την αμερικανική οικονομία, η ισχύς της οποίας είναι από τα βασικά επιχειρήματα στην εκστρατεία του Ρεπουμπλικάνου προέδρου για την επανεκλογή του στην προεδρία.

Η σινο-αμερικανική εμπορική συμφωνία που υπογράφηκε τον Ιανουάριο προβλέπει επιπλέον αγορές από τον μεταποιητικό τομέα αξίας 77,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων, 52,4 δισεκατομμύρια από τον ενεργειακό τομέα και 32 δισεκατομμύρια από γεωργικά προϊόντα.

Ο στόχος είναι η εξισορρόπηση του εμπορικού ισοζυγίου μεταξύ των δύο χωρών, που προς το παρόν είναι σε μεγάλο βαθμό ελλειμματικό από την αμερικανική πλευρά.

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Φωτιά στο Μάτι: «Υπάρχουν αταυτοποίητες σοροί 7 χρόνια μετά»
16 Μαρτίου, 2025
Β. Μακεδονία – Μίτσκοσκι: «Αλληλεγγύη, ανθρωπιά και υπευθυνότητα»
16 Μαρτίου, 2025
Επικοινωνία Γεραπετρίτη με τον ΥΠΕΞ της Β. Μακεδονίας – «Έτοιμοι να προσφέρουμε»
16 Μαρτίου, 2025
Κίνηση τώρα: Σύγκρουση οχημάτων στη Λ. Κηφισού
16 Μαρτίου, 2025
Στο νοσοκομείο η Μαργαρίτα Παπανδρέου
16 Μαρτίου, 2025
ΗΠΑ: Τουλάχιστον 33 νεκροί από τους ανεμοστρόβιλους και τις καταστροφικές καταιγίδες
16 Μαρτίου, 2025
Συντάξεις: Έξτρα λεφτά αν έχετε τόση σύνταξη
Συντάξεις: Έξτρα λεφτά αν έχετε τόση σύνταξη
16 Μαρτίου, 2025
Τροχαίο δυστύχημα στο Περιστέρι: Συνελήφθη η 22χρονη οδηγός του ΙΧ
16 Μαρτίου, 2025
Κοζάνη: Τι δείχνουν τα στοιχεία για τον θάνατο του 20χρονου φοιτητή
16 Μαρτίου, 2025
Σοκ! 61χρονος αυτοκτόνησε στο σπίτι του – Κρεμάστηκε από κουρτινόξυλο
16 Μαρτίου, 2025