Φορολογικές παρεμβάσεις για τη στήριξη επιχειρήσεων και νοικοκυριών που εξακολουθούν να πλήττονται οικονομικά από την πανδημία του κορονοϊού ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.
Οι νέοι χαμηλότεροι συντελεστές ΦΠΑ (13% αντί για 24%) αφορούν έναν μακρύ κατάλογο προϊόντων και υπηρεσιών που αφορά σε:
1. Σερβιριζόμενο καφέ
2. Αναψυκτικά
3. Πορτοκαλάδες και γκαζόζες
4. Ροφήματα σοκαλάτας, τσάγια και χαμομήλια
5. Εισιτήρια αστικών γραμμών (μετρό, λεωφορεία κλπ)
6. Εισιτήρια υπεραστικών γραμμών
7. Αεροπορικά εισιτήρια
8. Ακτοπλοϊκά εισιτήρια
9. Εισιτήρια στα σινεμά (σ.σ όπου τα 7 ευρώ μπορούν να γίνουν 6,5 και τα 6,5 έξι ευρώ)
10. Πακέτα All Incusive στα ξενοδοχεία (σ.σ εδώ είναι λίγο πιο σύνθετη η κατάσταση καθώς σήμερα τα πακέτα all inclusive φορολογούνται με συντελεστή 13% για το 80% της αξίας και με συντελεστή 24% για το 20% της αξίας. Αυτή η αναλογία θα αλλάξει σε 90-10 και αυτό δημιουργεί τις προϋποθέσεις για μικρές μειώσεις τιμών της τάξεως του 1-2%.
Παραδείγματα για την μείωση του ΦΠΑ στα ΜΜΜ
Ας δούμε μερικά παραδείγματα για τα υπόλοιπα μεταφορικά μέσα, που επωφελούνται από το τουριστικό «πακέτο»:
- Για να μεταβεί κανείς στις Σπέτσες με πλοίο κλειστού τύπου, θα πρέπει να πληρώσει 42,50 ευρώ. Με το μειωμένο ΦΠΑ, η τιμή θα πρέπει να περιοριστεί στα 38,73 ευρώ
- Για το ακτοπλοϊκό ταξίδι προς Μυτιλήνη, με θέση αεροπορικού τύπου, το εισιτήριο κοστίζει 54 ευρώ. Από την 1η Ιουνίου θα πρέπει να πέσει στα 49,20 ευρώ
- Για να μεταβεί κάποιος αεροπορικώς στο Ηράκλειο και να επιστρέψει με τον ίδιο τρόπο, η τιμή του εισιτηρίου διαμορφώνεται στα 123 ευρώ. Από τον επόμενο μήνα, το ίδιο εισιτήριο θα πρέπει να κοστίζει 112 ευρώ.
- Ένα εισιτήριο λεωφορείου για Θεσσαλονίκη κοστίζει 59 ευρώ, μετ’ επιστροφής και 39 ευρώ για απλή μετάβαση. Με το μειωμένο ΦΠΑ, οι τιμές θα πρέπει να διαμορφωθούν στα 54 ευρώ και 36 ευρώ αντιστοίχως.
Eνα εισιτήριο αστικών συγκοινωνιών κοστίζει 1,40 ευρώ και επιβαρύνεται με ΦΠΑ 24%. Με τη μετάταξη σε ΦΠΑ 13%, η τιμή του θα πρέπει να πέσει στα 1,28 ευρώ κι αυτό σημαίνει ότι ένας εργαζόμενος που χρησιμοποιεί π.χ. το μετρό για 25 ημέρες το μήνα, γλιτώνει συνολικά έξι ευρώ για τη διαδρομή σπίτι – εργασία.