Οι New York Times κάνουν λόγο για μυστικό κέντρο κράτησης στον Έβρο

Οι New York Times σε δημοσίευμα τους σχετικά με το προσφυγικό και την κατάσταση στον Έβρο, το οποίο υπογράφουν τέσσερις συντάκτες, κάνουν λόγο για μυστικό κέντρο κράτησης στο οποίο κρατούνται μετανάστες και πρόσφυγες πριν σταλούν πίσω στην Τουρκία, χωρίς να τους δοθεί η ευκαιρία να κάνουν αίτηση χορήγησης ασύλου.

Σύμφωνα με το άρθρο, πρόκειται για ένα από τα πολλά σκληρά μέτρα που έχουν ληφθεί με σκοπό να σφραγιστούν τα σύνορα της Ευρώπης, τα οποία σύμφωνα με τους ειδικούς συνιστούν κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου.

Αρκετοί πρόσφυγες και μετανάστες δηλώνουν σε συνεντεύξεις τους ότι τους συνέλαβαν, τους πήραν όλα τα υπάρχοντα, τους χτύπησαν και τους έστειλαν στην Τουρκία, χωρίς να τους δοθεί η ευκαιρία να ζητήσουν άσυλο ή να μιλήσουν σε δικηγόρο, με μια παράνομη διαδικασία γνωστή ως επαναπροώθηση, αναφέρει το δημοσίευμα.

Στη συνέχεια, οι NYT παραθέτουν δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων, οι οποίοι υποστηρίζουν πως τουλάχιστον τρεις μετανάστες έχουν πυροβοληθεί και σκοτωθεί, ενώ προσπαθούσαν να εισέλθουν στην Ελλάδα τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Από όταν δηλαδή ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν άνοιξε τα σύνορα της Τουρκίας επιτρέποντας σε χιλιάδες πρόσφυγες να βρεθούν στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο.

Η ελληνική προσέγγιση είναι το αυστηρότερο παράδειγμα των ευρωπαϊκών προσπαθειών για την αποτροπή της επανάληψης της προσφυγικής κρίσης του 2015, λέει το δημοσίευμα, και εξηγεί ότι τότε περισσότεροι από 850.000 άνθρωποι χωρίς χαρτιά πέρασαν σχετικά εύκολα μέσω της Ελλάδας σε άλλα μέρη της Ευρώπης, προκαλώντας αλλαγές στην πολιτική της γηραιάς ηπείρου σχετικά με το προσφυγικό και «τροφοδοτώντας» την άνοδο της ακροδεξιάς.

Αν χιλιάδες περισσότεροι πρόσφυγες φτάσουν στην Ελλάδα, οι Έλληνες αξιωματούχοι φοβούνται ότι θα μείνουν στην Ελλάδα για χρόνια και η χώρα θα επιφορτιστεί με τη φροντίδα τους, με ελάχιστη υποστήριξη από άλλα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επιδεινώνοντας τόσο τις κοινωνικές εντάσεις, όσο την κατάσταση της ήδη προβληματικής οικονομίας. Δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες ζουν ήδη σε άσχημη κατάσταση σε πολλά ελληνικά νησιά και πολλοί Έλληνες αισθάνονται ότι έχουν μείνει μόνοι τους να κουβαλούν ένα φορτίο, το οποίο έχει δημιουργηθεί από την ευρύτερη αδιαφορία της Ευρώπης, συμπληρώνει το δημοσίευμα.

Η ελληνική κυβέρνηση, αναφέρουν οι NYT, υποστηρίζει τις ενέργειές της αυτές κάνοντας λόγο για νόμιμη αντίδραση στις προκλήσεις των τουρκικών αρχών, οι οποίες όχι μόνο επέτρεψαν, αλλά και διευκόλυναν, χιλιάδες μετανάστες στα ελληνοτουρκικά σύνορα από τα τέλη Φεβρουαρίου και μάλιστα, βοήθησαν ορισμένους από αυτούς να προσπαθήσουν να καταστρέψουν έναν φράχτη στα σύνορα με την Ελλάδα.

Σχετικά με τα δημοσιεύματα, τα οποία συνοδεύονταν από εικόνες και βίντεο, που έκαναν λόγο για νεκρούς στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο, το δημοσίευμα ξεκαθαρίζει πως οι ελληνικές αρχές τα αρνήθηκαν κατηγορηματικά. Μάλιστα, αναφέρονται στις δηλώσεις του εκπροσώπου της κυβέρνησης, Στέλιου Πέτσα, ο οποίος δεν σχολίασε την ύπαρξη αυτού που κρυφού κέντρου κράτησης, αλλά δήλωσε ότι η Ελλάδα συνέλαβε και απέλασε τους πρόσφυγες, σύμφωνα με τον τοπικό νόμο. Πρόκειται για μια πράξη που πέρασε στις 3 Μαρτίου, με προεδρικό διάταγμα, η οποία μεταξύ άλλων ανέστειλε τις αιτήσεις ασύλου για ένα μήνα και παράλληλα επέτρεψε τις άμεσες απελάσεις.

Ωστόσο, όπως διευκρινίζουν, μέσω ενός συνδυασμού αναφορών στο έδαφος και ανάλυσης δορυφορικών εικόνων από το forensic analysis, οι Times επιβεβαίωσαν την ύπαρξη του μυστικού κέντρου στη βορειοανατολική Ελλάδα.

Μιλώντας για το εν λόγω κέντρο, ο Φρανσουά Κρεπό, πρώην ειδικός εισηγητής των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα των μεταναστών, δήλωσε, χρησιμοποιώντας τα διαγράμματα του σημείου και περιγραφή των όσων συμβαίνουν εκεί, πως πρόκειται για το ισοδύναμο ενός εγχώριου «μαύρου τόπου», δεδομένου ότι οι πρόσφυγες κρατούνται μυστικά και χωρίς πρόσβαση σε νομικά μέσα.

«Δεν είναι μυστικό αν το γνωρίζει μια παγκόσμια εφημερίδα»

Θέση για το δημοσίευμα των New York Times πήρε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

«Είναι μια παγκόσμια εφημερίδα με μεγάλη επιρροή. Αν το γνωρίζουν οι NYT, δεν βλέπω πως μπορεί να είναι μυστικό ένα τέτοιο κέντρο κράτησης. Δεν υπάρχει κανένα μυστικό κέντρο κράτησης στην Ελλάδα. Ολα είναι διαφανή και σύμφωνα με τους διεθνείς κι εγχώριους κανόνες» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πέτσας.

Παράλληλα, διέψευσε για μία ακόμα φορά την ύπαρξη τραυματισμένων και νεκρών μεταναστών στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο, κάνοντας λόγο για καλά οργανωμένη τουρκική προπαγάνδα με fake news. «Αν υπήρχαν τέτοια θύματα, δεν θα τα είχατε δει;» είπε με νόημα.