Οι παρενέργειες της τρίτης δόσης του εμβολίου – «Είναι όλες γνωστές, με μία εξαίρεση»

Στις πιθανές παρενέργειες της τρίτης δόσης του εμβολίου του κορονοϊού αναφέρθηκε η πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμών η Μαρία Θεοδωρίδου

Με το άνοιγμα της πλατφόρμας την Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου για τα ραντεβού της τρίτης δόσης του εμβολίου και τις διευκρινίσεις με ποιο σκεύασμα θα γίνει ο εμβολιασμός, η Μαρία Θεοδωρίδου μίλησε στην ενημέρωση για τους εμβολιασμούς της Δευτέρας (27/9) για το τι ισχύει σχετικά με τις ανεπιθύμητες ενέργειες της τρίτης δόσης.

«Συνήθως είναι οι απλές και γνώριμες, όπως ο πόνος και η ερυθρότητα στο σημείο του εμβολιασμού», είπε αρχικά η κα. Θεοδωρίδου προσθέτοντας πως «γενικότερα χαρακτηρίζονται ηπιότερες οι ανεπιθύμητες ενέργειες που εμφανίζονται στην τρίτη δόση του εμβολίου από ότι αυτές που εμφανίστηκαν στην πρώτη και στη δεύτερη δόση».

Στιγμή κατά τον εμβολιασμό για τον κορονοϊό

Ωστόσο σύμφωνα με την πρόεδρο της Επιτροπής Εμβολιασμών, εξαίρεση, αποτελεί μία ανεπιθύμητη ενέργεια, η οποία είναι συχνότερη στην τρίτη δόση και εμφανίζεται στο 5,2% και αφορά τη διόγκωση του μασχαλιαίου αδένα στο χέρι στο οποίο έχει πραγματοποιηθεί η τρίτη δόση του εμβολίου.

Οι φόβοι για τις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας

Η Μαρία Θεοδωρίδου αναφερόμενη στους φόβους που υπάρχουν για τον εμβολιασμό σε γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας που επιθυμούν να αποκτήσουν παιδί με φυσιολογικό τρόπο ή με υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, η κυρία Θεοδωρίδου είπε ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας ούτε κατά τη διάρκεια της προσπάθειας αυτής, ούτε κατά τη διάρκεια της κύησης ούτε κατά την γαλουχία.

Ήδη, όπως είπε, πάνω από 160.000 γυναίκες στη φάση αυτή, έχουν μελετηθεί και φαίνεται το mRNA εμβόλιο σε καμία περίπτωση δεν περνάει στο έμβρυο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ούτε μετά στο βρέφος, μέσα από το μητρικό γάλα. Αντίθετα φαίνεται ότι το παιδί παίρνει τα αντισώματα που έχει αποκτήσει η μητέρα από το εμβόλιο, είτε βρίσκεται στην κοιλιά της δηλαδή είναι έμβρυο είτε ως βρέφος όταν θηλάζει.

Επίσης τόνισε ότι τα εμβόλια δεν επηρεάζουν την γονιμότητα των παιδιών στο μέλλον και οι φόβοι κάποιον γονέων για βλάβες όσον αφορά την γονιμότητα ή την στειρότητα δεν ευσταθούν μετά την ενηλικίωση των παιδιών που σήμερα θα εμβολιαστούν.