Στις 11 το πρωί της Τετάρτης ο αρμόδιος υπουργός Θεόδωρος Σκυλακάκης θα προβεί στις σχετικές ανακοινώσεις από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τις παρεμβάσεις στο ζήτημα του ηλεκτρικού ρεύματος, με στόχο τη μείωση της επιβάρυνσης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, όπως αποφασίστηκε μετά την έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου. Συνεχίζονται παράλληλα, οι έλεγχοι της Ρυθμιστικής Αρχής για τυχόν περιστατικά αισχροκέρδειας στην χρονική αγορά.
«Δεν θα αφήσουμε κανέναν αβοήθητο», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης. «Αυτή τη στιγμή σε τιμές λιανικής έχουμε φτάσει σε επίπεδα προ κρίσης, άρα αυτή τη στιγμή για τη λιανική, για τους καταναλωτές, δεν χρειάζονται επιδοτήσεις. Εάν οι αυξημένες τιμές χονδρικής φτάσουν σε ένα σημείο τις τιμές λιανικής, να χρειάζονται επιδοτήσεις, δηλαδή οι καταναλωτές να πρέπει να πληρώσουν παραπάνω, τότε θα παρέμβουμε. Δεν είμαστε σε αυτό το σημείο», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μαρινάκης.
Η πρωινή έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου διήρκεσε περίπου μία ώρα. Στόχος της κυβέρνησης είναι να μην μετακυλιστεί αυτή η άνοδος των τιμών της χονδρικής και στις τιμές της λιανικής, προκειμένου να μην πιεστούν τα νοικοκυριά αλλά και οι επιχειρήσεις.
Οι πιθανές παρεμβάσεις για το ρεύμα
Μια από τις παρεμβάσεις, η οποία βρέθηκε στο τραπέζι της σύσκεψης, ήταν η επιβολή έκτακτης εισφοράς στα υπερκέρδη των εταιρειών ηλεκτροπαραγωγής για συγκεκριμένο όμως χρονικό διάστημα. Ένα μέτρο το οποίο είχε εφαρμοστεί και στην περίοδο της ενεργειακής κρίσης το 2022.
Επίσης, παραμένει στο τραπέζι το ενδεχόμενο ενός ευρύτερου πακέτος στήριξης κυρίως σε ευάλωτα νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Επειδή όμως γίνεται γενικότερα αναφορά στο θέμα της αύξησης της τιμής της χονδρικής του ρεύματος, αυτό το οποίο παρατηρείται κυρίως τον Ιούλιο είναι ότι η τιμή του φυσικού αερίου δεν καταγράφει σημαντικές διακυμάνσεις σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες. Το κόστος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας επίσης δεν έχει σημαντικές διακυμάνσεις. Παρατηρείται όμως σημαντική άνοδος στο χρηματιστήριο ενέργειας που καθορίζεται και η χονδρική τιμή του ρεύματος. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι με βάση τα στοιχεία που έχουμε μέχρι τώρα για τον Ιούλιο, η μέση τιμή είναι πάνω από τα 131 ευρώ η μεγαβατώρα όταν το Μάιο και τον Ιούνιο ήταν πολύ χαμηλότερες οι τιμές.
Παράλληλα βρίσκεται σε εξέλιξη μια έρευνα από τη μεριά της αρμόδιας ρυθμιστικής αρχής για να δουν κατά πόσο υπάρχουν φαινόμενα κερδοσκοπίας όχι σε επίπεδο μόνο χονδρικής τιμής, κυρίως σε επίπεδο ενδοσυνεδριακής διακύμανσης της τιμής του ρεύματος κυρίως μετά.