Οι βασικές θέσεις του πολιτικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ

Τις βασικές θέσεις του πολιτικού του προγράμματος αναμένεται να εγκρίνει το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική συμμαχία που συνεδριάζει την Παρασκευή υπό τον Αλέξη Τσίπρα.

Το newsique.gr παρουσιάζει τις βασικές θέσεις του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την εργασία που είναι : η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, η αύξηση του κατώτατου μισθού, η διατήρηση των θέσεων εργασίας μετά την πανδημική κρίση, η δημιουργία νέων ποιοτικών θέσεων εργασίας, η αύξηση του εισοδήματος των εργαζομένων και η δημιουργία ενός συνεκτικού πλαισίου εργασιακής ασφάλειας.

Βασικές παρεμβάσεις:

  • Νομοθετικές ρυθμίσεις για προστασία των εργαζομένων σε ευέλικτες μορφές απασχόλησης: Θέσπιση πλαισίου για την κατάργηση της εικονικής εργολαβίας. Ρύθμιση και προάσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων όσων εργάζονται σε αποσχίσεις κλάδων. Μετατροπή σε αορίστου χρόνου των συμβάσεων όσων εργάζονται με μπλοκάκια ή διαρκώς ανανεούμενες συμβάσεις ορισμένου χρόνου.
  • Αναγνώριση των εργαζομένων σε πλατφόρμες ως μισθωτών, για τη στοιχειώδη κατοχύρωση τους στα θέματα ωραρίου, μισθού και προστασίας της υγείας και ασφάλειας.
  • Θεσμικό πλαίσιο ρύθμισης της τηλεργασίας ως μισθωτής εργασίας από απόσταση με απαγόρευση μονομερούς μετατροπής της εργασίας σε τηλεργασία, διασφάλιση ωραρίου εργασίας και δικαιώματος αποσύνδεσης, διασφάλιση προϋποθέσεων ελέγχου, προστασία της προσωπικής ζωής και των ατομικών δικαιωμάτων των εργαζομένων.
  • Μεταρρύθμιση του συστήματος επαγγελματικής κατάρτισης και σύνδεσή του με τις υπηρεσίες εξατομικευμένης υποστήριξης ανέργων του ΟΑΕΔ
  • Αναβάθμιση του Μηχανισμού Διάγνωσης Αναγκών της Αγοράς Εργασίας με σκοπό την παρακολούθηση των τάσεων της απασχόλησης και της ανεργίας, την έγκαιρη διάγνωση των αναγκών σε ειδικότητες και δεξιότητες και την αξιοποίησή της για το σχεδιασμό και την αξιολόγηση των ενεργητικών πολιτικών αγοράς εργασίας.
  • Ισχυρά προγράμματα επιδότησης της διατήρησης θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό και κοινωνικό τομέα στο διάστημα αμέσως μετά τη λήξη της υγειονομικής κρίσης της πανδημίας
  • Αναβάθμιση και αύξηση της κλίμακας των προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας και δημιουργίας προσωρινών θέσεων εργασίας στο δημόσιο τομέα
  • Ειδικά προγράμματα νέων θέσεων εργασίας για νέους επιστήμονες στο δημόσιο τομέα προς υλοποίηση συγκεκριμένων έργων και στον ιδιωτικό τομέα για απόκτηση εργασιακής εμπειρίας.
  • Ολοκληρωμένα προγράμματα ενίσχυσης της απασχόλησης-κατάρτισης-επιχειρηματικότητας σε περιφερειακό/τοπικό επίπεδο.