Οι υποχρεώσεις των φορολογούμενων μέχρι το τέλος του 2024

Ψηλά στη λίστα των προτεραιοτήτων των φορολογούμενων βρίσκονται τόσο οι πληρωμές ΕΝΦΙΑ, όσο και του φόρου εισοδήματος αλλά και των τελών κυκλοφορίας, όπως και η η υποβολή δηλώσεων για όσους και όσες εισέπραξαν αναδρομικά από οποιαδήποτε αμοιβή ή συντάξεις ή δήλωση γονικής παροχής για κάλυψη τεκμηρίων κ.λ.π.

Ειδικότερα, σε σχέση με πληρωμή φόρων θα πρέπει οι φορολογούμενοι να προβούν στις εξής κινήσεις:

Πληρωμή Φόρων: Έως τις 31 Δεκεμβρίου θα πρέπει να πληρωθεί η 9η δόση ΕΝΦΙΑ και η 6η δόση του φόρου εισοδήματος.

Τέλη κυκλοφορίας έτους 2025: Στο τέλος Δεκεμβρίου θα πρέπει να εξοφληθούν τα τέλη κυκλοφορίας του 2025. Για φέτος δεν προβλέπεται παράταση για την εξόφληση των τελών ενώ από την 1η Ιανουαρίου θα επιβάλλονται πρόστιμα ανάλογα με το χρόνο εξόφλησης των τελών.

Συγκεκριμένα προβλέπεται πρόστιμο εκπρόθεσμης καταβολής:

  • 25% του ποσού των τελών κυκλοφορίας, εάν η εξόφληση πραγματοποιηθεί έως τις 31 Ιανουαρίου 2025,
  • 50% του ποσού των τελών κυκλοφορίας, εάν η εξόφληση πραγματοποιηθεί εντός του Φεβρουαρίου 2025,
  • ισόποσο των τελών κυκλοφορίας, σε περίπτωση: εξόφλησης από την 1η Μαρτίου 2025 και μετέπειτα ή μερικής εξόφλησης ή μη εξόφλησης των τελών κυκλοφορίας έτους 2025.

Επίσης, ο λογαριασμός με την Εφορία που πρέπει να κλείσει έως το τέλος του έτους περιλαμβάνει τα εξής:

Δήλωση για τα αναδρομικά: Μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα, συνταξιούχοι και άλλες κατηγορίες φορολογούμενων οι οποίοι εισέπραξαν μέσα στο 2023 αναδρομικά ανεξάρτητα από το χρόνο που ανάγονται θα πρέπει να υποβάλλουν έως την 31η Δεκεμβρίου 2024 τροποποιητικές δηλώσεις. Ο υπόχρεος μπαίνει στον λογαριασμό του στην ψηφιακή πύλη myAADE και επιλέγει τα έτη στα οποία ανάγονται τα αναδρομικά που εισέπραξε το 2023.

Δήλωση από κληρονόμους: Μέχρι τέλος του έτους θα πρέπει οι κληρονόμοι να υποβάλουν τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος για τους φορολογούμενους που απεβίωσαν το 2023.

Δήλωση ακινησίας οχημάτων: Η ψηφιακή κατάθεση πινακίδων οχημάτων γίνεται ηλεκτρονικά μέσω της πλατφόρμας myCar της ΑΑΔΕ έως τις 31 Δεκεμβρίου 2024.

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
ΕΥΔΑΠ: Νερό υψηλής ποιότητας από τη βρύση μας και έργα πνοής σε όλη την Αττική
22 Μαρτίου, 2025
Γενικό Κρατικό Νίκαιας: Έσβησε η φωτιά στο κτήριο των νέων ΤΕΠ – Άγνωστη η αιτία, λέει ο Άδωνις Γεωργιάδης
22 Μαρτίου, 2025
Άγνωστοι άνοιξαν πυρ έξω από το προξενείο του Ιράκ στην Κωνσταντινούπολη – Δεν υπάρχουν θύματα
21 Μαρτίου, 2025
Γενικό Κρατικό Νίκαιας: Φωτιά στο κτήριο των νέων ΤΕΠ – Εκκενώθηκε ο χώρος
21 Μαρτίου, 2025
Ελ. Βενιζέλος: Συνεχίζεται η ταλαιπωρία για χιλιάδες επιβάτες – Μεγάλη πιθανότητα να εκτελεστούν αύριο τα δρομολόγια για Χίθροου
21 Μαρτίου, 2025
Αρνείται τις κατηγορίες ο Ιμάμογλου – Επεισόδια στις μαζικές διαδηλώσεις σε Άγκυρα και Σμύρνη
21 Μαρτίου, 2025
Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις την Δευτέρα στην Αθήνα λόγω διεξαγωγής της μαθητικής παρέλασης
21 Μαρτίου, 2025
Τα νεότερα για την υγεία του πάπα Φραγκίσκου – Σταθερή η κατάστασή του, αλλά «πρέπει να μάθει και πάλι να μιλά»
21 Μαρτίου, 2025
Με στίχους του Ναζίμ Χικμέτ η επιστολή του Σ. Φάμελλου στον Ιμάμογλου: «Τι τάχα αν είσαι φυλακή; Να μη λυγάς, αυτό είν’ όλο»
21 Μαρτίου, 2025
Ο Τραμπ διαψεύδει ότι ο Μασκ ενημερώθηκε από το Πεντάγωνο για τον πιθανό πόλεμο για την Κίνα
21 Μαρτίου, 2025