FILE - Palestinians line up to receive free meals at Jabaliya refugee camp in the Gaza Strip on March 18, 2024. (AP Photo/Mahmoud Essa, File)

ΟΗΕ: Έχει αποκλειστεί η ανθρωπιστική βοήθεια στη βόρεια Γάζα – 75.000 Παλαιστίνιοι χωρίς πρόσβαση σε τρόφιμα και νερό

Η ανθρωπιστική βοήθεια προς τη βόρεια Γάζα έχει σε μεγάλο βαθμό αποκλειστεί για 66 ημέρες, δήλωσε την Τρίτη ο ΟΗΕ. Αυτό έχει αφήσει τουλάχιστον 65.000-75.000 Παλαιστίνιους να μην έχουν πρόσβαση σε βασικά αγαθά, όπως τρόφιμα, νερό, ηλεκτρικό ρεύμα και υγειονομική περίθαλψη, σύμφωνα με τον διεθνή οργανισμό.

Στη Βόρεια Γάζα, το Ισραήλ συνεχίζει την πολιορκία στις περιοχές Μπέιτ Λάχια, Μπέιτ Χανούν και Τζαμπάλια, εμποδίζοντας σε μεγάλο βαθμό την πρόσβαση ανθρωπιστικής βοήθειας, σύμφωνα με το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA). Πρόσφατα, περίπου 5.500 άνθρωποι εκτοπίστηκαν βίαια από τρία σχολεία στη Μπέιτ Λάχια προς την Πόλη της Γάζας.

Μόλις τέσσερις φούρνοι, υποστηριζόμενοι από τον ΟΗΕ λειτουργούν σε ολόκληρη τη Λωρίδα της Γάζας, Και οι τέσσερις βρίσκονται στην Πόλη της Γάζας, ανέφερε το OCHA.

Η Σίγκριντ Καάγκ, ανώτατη συντονίστρια ανθρωπιστικής βοήθειας και ανασυγκρότησης του ΟΗΕ για τη Γάζα, δήλωσε μετά από ενημέρωση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, η οποία έγινε κεκλεισμένων των θυρών την Τρίτη, ότι οι άνθρωποι που προσπαθούν να επιβιώσουν στη Γάζα βιώνουν μια “απολύτως καταστροφική κατάσταση”.

Επισήμανε την κατάρρευση της έννομης τάξης και τις λεηλασίες, οι οποίες έχουν επιδεινώσει την ήδη πολύ δύσκολη κατάσταση, αφήνοντας τον ΟΗΕ και πολλές ανθρωπιστικές οργανώσεις να μην μπορούν να παραδώσουν τρόφιμα και άλλα βασικά είδη σε εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιους που τα έχουν ανάγκη.

Η κα Καάγκ τόνισε ότι η ίδια και άλλοι αξιωματούχοι του ΟΗΕ ζητούν επανειλημμένα από το Ισραήλ να επιτρέψει την πρόσβαση των ανθρωπιστικών κομβόι προς τη βόρεια Γάζα και σε άλλες περιοχές. Επίσης, ζήτησε να επιτραπεί η διέλευση εμπορικών αγαθών, το άνοιγμα της διάβασης της Ράφα από την Αίγυπτο στον νότο και την έγκριση αντικειμένων διπλής χρήσης

Η αποστολή του Ισραήλ στον ΟΗΕ απέφυγε να σχολιάσει τις δηλώσεις της.

Ο ΟΗΕ έχει οργανώσει μια επιχείρηση σε ολόκληρη τη Γάζα, δήλωσε η Καάγκ, αλλά τόνισε ότι δεν υπάρχει υποκατάστατο για την πολιτική βούληση που οι ανθρωπιστικές οργανώσεις δεν διαθέτουν.
“Τα κράτη μέλη τη διαθέτουν”, πρόσθεσε. Για αυτό, κάλεσε τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και την διεθνή κοινότητα υπάρξει πολιτική βούληση, ώστε να αντιμετωπιστεί η επιδεινούμενη ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα.

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Νέα μήνυση εις βάρος του Κέβιν Σπέισι για σεξουαλική επίθεση
13 Φεβρουαρίου, 2025
Τουλάχιστον πέντε νεκροί μετά από έκρηξη σε εμπορικό κέντρο της Ταϊβάν
13 Φεβρουαρίου, 2025
Σύγκρουση λεωφορείου με μοτοσικλέτα στο Χαλάνδρι
13 Φεβρουαρίου, 2025
Άγιοι Ανάργυροι: Μεγάλες καθυστερήσεις λόγω ακινητοποιημένου φορτηγού
13 Φεβρουαρίου, 2025
Για ρατσιστικό σχόλιο κατηγορεί τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς το CDU
13 Φεβρουαρίου, 2025
Κολίνα: Το μυστικό που αποκάλυψε για το Μουντιάλ του 2002
13 Φεβρουαρίου, 2025
Συντάξεις: Έξτρα λεφτά αν έχετε τόση σύνταξη - Τα ποσά
Συντάξεις: Έξτρα λεφτά αν έχετε τόση σύνταξη – Τα ποσά
13 Φεβρουαρίου, 2025
Αυστρία: «Γρήγορα νέες εκλογές», ζήτησε ο αρχηγός του ακροδεξιού FPÖ
13 Φεβρουαρίου, 2025
ΟΣΕ: Υπάρχουν αδιάψευστα στοιχεία ότι το τρένο στα Σεπόλια πέρασε με κατεβασμένες μπάρες και με την παρουσία του φύλακα
13 Φεβρουαρίου, 2025
Επέστρεψε στην ψυχιατρική κλινική ο 42χρονος που είχε ταμπουρωθεί στο σπίτι του στο Κερατσίνι
13 Φεβρουαρίου, 2025