ΟΗΕ: Ένας πόλεμος χαρακωμάτων ΗΠΑ-Κίνας παγώνει την λειτουργία των Ηνωμένων Εθνών

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα εμποδίζουν στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ένα σχέδιο ψηφίσματος που συνέταξαν η Γαλλία και η Τυνησία, το οποίο καλεί σε «ενισχυμένο συντονισμό» ενώπιον της πανδημίας του νέου κορονοϊού, αφήνοντας αμυδρές ελπίδες στους διπλωμάτες για μια γρήγορη ψηφοφορία.

«Αυτό είναι ένα μεγάλο εμπόδιο, κανείς δεν μετακινείται», συνόψιζε την κατάσταση ένας από αυτούς τους διπλωμάτες που μίλησαν υπό τον όρο να μην κατονομαστούν. «Είμαστε σε στασιμότητα», επιβεβαίωσε άλλος διπλωμάτης.

Σε συνέντευξη Τύπου σήμερα, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες εξέφρασε τη λύπη του για το αδιέξοδο. «Είναι απολύτως απαραίτητο να συναντηθούν οι χώρες, οι μεγάλες δυνάμεις να υπερβούν τις δυσκολίες τους προκειμένου να επιτρέψουν στο Συμβούλιο Ασφαλείας να είναι πιο ενεργό και αποτελεσματικό» μπροστά στην πανδημία, ιδίως για να σταματήσουν οι εχθροπραξίες», είπε.

Υπό συζήτηση για εβδομάδες, το κείμενο του σχεδίου, που έχει περιέλθει στην κατοχή του Γαλλικού Πρακτορείου, στηρίζει την έκκληση του Γκουτέρες στις 23 Μαρτίου για μια παγκόσμια κατάπαυση του πυρός προς διευκόλυνση της καταπολέμησης της πανδημίας.

Περιλαμβάνει επίσης το αίτημα για «κατάπαυση 90 ημερών για ανθρωπιστικούς λόγους» για παροχή βοήθειας στους πληγέντες πληθυσμούς σε χώρες που βρίσκονται σε πόλεμο.

Η Κίνα «επιθυμεί να υπάρξει αναφορά στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας» στο κείμενο, ενώ οι ΗΠΑ «δεν το θέλουν», ανέφεραν αρκετοί διπλωμάτες.

Σε ερώτηση, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε ότι δεν συνηθίζει να «σχολιάζει εν εξελίξει διαπραγματεύσεις». Η κινεζική αποστολή στον ΟΗΕ δεν έκανε κανένα σχόλιο.

Οι συντάκτες του σχεδίου, όπως και το υπόλοιπο Συμβούλιο Ασφαλείας, περιορίζονται στο να περιμένουν έναν συμβιβασμό μεταξύ των δύο εμπλεκόμενων χωρών, μόνιμων μελών του ΣΑ, που έχουν το δικαίωμα βέτο.

Δεν έχει σημειωθεί «καμία πρόοδος» σε αυτό το θέμα του ΠΟΥ από τις αρχές της εβδομάδας, πρόσθεσαν άλλοι διπλωμάτες.

Ενώ μια ψηφοφορία, που ζητά επίμονα για περισσότερο από ένα μήνα ο Γκουτέρες, αναμενόταν αυτήν την εβδομάδα, το αμερικανο-σινικό μπλοκάρισμα την καθιστά ολοένα και λιγότερο πιθανή βραχυπρόθεσμα.

Σύμφωνα με έναν διπλωμάτη, «πιθανότατα δεν θα υπάρξει ψηφοφορία αυτή την εβδομάδα». «Ας περιμένουμε να δούμε αν η επόμενη εβδομάδα μπορεί να φέρει κάτι καινούργιο», είπε άλλη διπλωματική πηγή.

Ωστόσο, αυτό το αδιέξοδο θα μπορούσε να ξεπεραστεί πολύ γρήγορα αν η Ουάσινγκτον και το Πεκίνο καταλήξουν σε ένα συμβιβασμό, δήλωσε ένας πρεσβευτής χώρας της Δύσης, σημειώνοντας ότι ο ΠΟΥ είναι μόνο ένα παράρτημα του ψηφίσματος που επικεντρώνεται στην υποστήριξη κατάπαυσης του πυρός σε σχεδόν είκοσι εμπόλεμες συγκρούσεις στον κόσμο.

Ενώ το σχέδιο κειμένου περιλαμβάνει μια κενή παράγραφο αφιερωμένη στον ΠΟΥ, η οποία «πρέπει να αποφασιστεί στο τέλος των διαπραγματεύσεων», η Τυνησία και η Γαλλία θα μπορούσαν επίσης να αποφασίσουν να την διαγράψουν από το ψήφισμα. Με κίνδυνο πιθανού βέτο από την Κίνα που θα μπορούσε να υποστηρίξει η Ρωσία.

«Γιατί δεν αφαιρούμε τα πάντα;» αναρωτήθηκε ένας διπλωμάτης χθες, ενώ τα άλλα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας δεν κρύβουν άλλο την ανυπομονησία τους μπροστά σε μια ατελείωτη και ασυνήθιστη συζήτηση στον ΟΗΕ για ένα σχέδιο ψηφίσματος.

Αφού συνεχάρη τον ΠΟΥ στις αρχές του έτους, ο Αμερικανός πρόεδρος πρόσφατα ενέτεινε την κριτική του στον Οργανισμό, πιστεύοντας ότι στερείται διαφάνειας και ότι δεν προειδοποίησε έγκαιρα για τους παγκόσμιους κινδύνους που ενέχει η ασθένεια. Ο Ντόναλντ Τραμπ θέλει επίσης να κατηγορεί το Πεκίνο για τον ιό.

Με εξαίρεση μια τηλεδιάσκεψη στις 9 Απριλίου, που ζητήθηκε από τη Γερμανία και την Εσθονία, το Συμβούλιο Ασφαλείας παραμένει σιωπηλό μεσούσης της σοβαρότερης κρίσης που βιώνει ο πλανήτης μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

«Χρειαζόμαστε ενότητα και δύναμη από τη διεθνή κοινότητα» γιατί «όλες οι προσπάθειές μας εξαρτώνται από την ισχυρή πολιτική στήριξη», επισήμανε σήμερα ο Γκουτέρες.

Σε αντίθεση με το ΣΑ, η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών (193 μέλη), των οποίων τα κείμενα δεν είναι δεσμευτικά, έχει ήδη εγκρίνει δύο ψηφίσματα για την πανδημία, ένα καλώντας σε συνεργασία, και ένα άλλο ζητώντας τη δίκαιη πρόσβαση όλων των χωρών σε μελλοντικά εμβόλια. Ο επικεφαλής του ΟΗΕ το χαιρέτισε.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
Ιανουάριος 16, 2024
Έκκληση Ζελένσκι στους συμμάχους της Ουκρανίας
Ιανουάριος 8, 2025
Αδειάζει τον Τραμπ ο Μπλίνκεν
Ιανουάριος 8, 2025
Αρνητική στον μεταπνευμονοϊό (HMPV) η σύζυγος του 71χρονου στη Θεσσαλονίκη
Ιανουάριος 8, 2025
Σεισμός στην Κρήτη
Ιανουάριος 8, 2025
Σολτς προς Τραμπ: Τα σύνορα δεν επιτρέπεται να μετακινούνται διά της βίας
Ιανουάριος 8, 2025
Την Πέμπτη το τελευταίο αντίο στον Κώστα Σημίτη
Ιανουάριος 8, 2025
Χρυσοχοΐδης: Στόχος να ξεριζώσουμε τα εγκλήματα τα οποία λίγοι κάνουν σε βάρος των πολλών
Ιανουάριος 8, 2025
Γηροκομείο στα Χανιά: «Δεν τους επέτρεπαν να πάνε τουαλέτα και παρακαλούσαν για φαγητό»
Ιανουάριος 8, 2025
Τι έγραφε ο καθηγητής που κατηγορείται για ασέλγεια σε 14χρονη
Ιανουάριος 8, 2025
Στους «4» του Κυπέλλου με δύο νίκες ο Αστέρας Τρίπολης
Ιανουάριος 8, 2025