ΟΗΕ: Ο κορονοϊός απειλεί με έλλειψη τροφίμων

Η πανδημία του κορονοϊού απειλεί με σιτοδεία εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, κατά κύριο λόγο σε χώρες στην Αφρική, που σε μεγάλο βαθμό εξαρτώνται από τις εισαγωγές τροφίμων και τις εξαγωγές για να μπορέσουν να τα πληρώσουν, προειδοποιεί ο ΟΗΕ.

«Σε γενικές γραμμές βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα σοκ στην τροφοδοσία, όπως μία ξηρασία, ή ένα σοκ στη ζήτηση, όπως μία ύφεση. Όμως εδώ τα έχουμε και τα δύο ταυτόχρονα. Και μάλιστα και τα δύο ταυτόχρονα και σε παγκόσμια κλίμακα. Είναι κάτι πραγματικά, πολύ, μα πολύ, καινοφανές», εξηγεί ο Αρίφ Χουσάιν, οικονομολόγος του ΡΑΜ σε συνέντευξή του μέσω τηλεδιάσκεψης στη Ρώμη.

Κάθε χρόνο οι ανταλλαγές σε ρύζι, σόγια, καλαμπόκι και σιτάρι, καθιστούν δυνατή τη σίτιση 2,8 δισεκ. ανθρώπων σε όλον τον κόσμο, εκ των οποίων τα 212 εκατ. βρίσκονται σε κατάσταση χρόνιας διατροφικής ανασφάλειας και 95 εκατ. σε σοβαρή διατροφική ανασφάλεια, τονίζει το ΡΑΜ.

«Για πολλές φτωχές χώρες, οι οικονομικές συνέπειες θα είναι πιο καταστροφικές από την ασθένεια καθαυτή», προειδοποιεί η υπηρεσία του ΟΗΕ σε σημερινή της έκθεση.

Η Αφρική, κι ειδικότερα η υποσαχάρια Αφρική, η οποία κάθε χρόνο εισήγαγε τουλάχιστον 40 εκατ. τόνους δημητριακών το 2018, είναι η ήπειρος που αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη απειλή.

Εκεί, η Σομαλία και το Σουδάν είναι οι πλέον εκτεθειμένες χώρες στη διαταραχή στην τροφοδοσία με δημητριακά, ενώ άλλες, όπως η Αγκόλα, η Νιγηρία και το Τσαντ, εξαρτώνται απόλυτα από τις εξαγωγές τους για να μπορέσουν να πληρώσουν τις εισαγωγές τροφίμων.

Αλλά και οι χώρες εξαγωγής πετρελαίου, όπως το Ιράκ και το Ιράν, αλλά και η Υεμένη κι η Συρία που σπαράσσονται από εμφυλίους πολέμους, προσμετρούνται στα κράτη εκείνα που απειλούνται με διατροφικές ελλείψεις.

«Εάν οι παγκόσμιες αγορές βασικών δημητριακών έχουν επαρκή αποθέματα κι εάν οι τιμές είναι εν γένει χαμηλές, τα τρόφιμα θα πρέπει να ταξιδεύσουν προς τους τόπους κατανάλωσής τους. Τα μέτρα περιορισμού που έχουν θεσπισθεί για να καταπολεμηθεί ο κορονοϊός αρχίζουν να δημιουργούν προβλήματα προς την κατεύθυνση αυτή», κρούει το καμπανάκι του κινδύνου το ΡΑΜ.

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Τραμπ: «Βρίσκομαι σε σοβαρές συζητήσεις με τον Πούτιν για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία»
24 Φεβρουαρίου, 2025
Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη – Μερτς: «Σημαντική νίκη για το ΕΛΚ και την Ευρώπη»
24 Φεβρουαρίου, 2025
Σχηματισμός κυβέρνησης στη Γερμανία: Οι επιλογές του Μερτς – Οι συσχετισμοί και οι διαπραγματεύσεις
24 Φεβρουαρίου, 2025
Τέμπη: Συγκλονίζει η μητέρα του μοναδικού επιζώντα του πρώτου βαγονιού – «Ο Γεράσιμος ακόμη ανασαίνει αλλά όπως ήταν δεν θα γυρίσει ποτέ ξανά»
24 Φεβρουαρίου, 2025
Πλημμεληματική δίωξη σε έξι πρόσωπα για τον θάνατο 2,5 ετών κοριτσιού στον «Άγιο Στυλιανό» Θεσσαλονίκης
24 Φεβρουαρίου, 2025
Συντάξεις: Έξτρα έως και 12.000 ευρώ αν έχετε τόση σύνταξη
Συντάξεις: Έξτρα έως και 12.000 ευρώ αν έχετε τόση σύνταξη
24 Φεβρουαρίου, 2025
Διπλωματικές ζυμώσεις στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ: Με δικό τους ψήφισμα για την Ουκρανία οι ΗΠΑ – Η Γαλλία αναμένεται να προτείνει τροπoποιήσεις
24 Φεβρουαρίου, 2025
Φάμελλος: Η δικαιοσύνη δεν πρέπει να λειτουργεί ως μακρύ χέρι της κυβέρνησης – Η ευθύνη για την σύγκρουση των τρένων από το 2019 και μετά
24 Φεβρουαρίου, 2025
Μενίδι: Συναγερμός για ύποπτο αντικείμενο – Επί τόπου τα ΤΕΕΜ
24 Φεβρουαρίου, 2025
Πέθανε σε ηλικία 88 ετών η τραγουδίστρια Ρομπέρτα Φλακ – Γνωστή για το “Killing Me Softly With His Song”
24 Φεβρουαρίου, 2025