«Οικογένεια εμπρηστών» στην Νέα Μάκρη – Τα βίντεο και οι μαρτυρίες

Μια πρωτοφανή υπόθεση εμπρησμών από πρόθεση και κατ’ εξακολούθηση κατάφεραν να φέρουν εις πέρας οι ερευνητές της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού του Πυροσβεστικού Σώματος. Πρόκειται για την εξιχνίαση μιας σειράς συνολικά έξι εμπρηστικών ενεργειών που σημειώθηκαν στην ίδια περιοχή της Νέας Μάκρης, από τον περασμένο Μάιο μέχρι και την πρώτη ημέρα του Σεπτεμβρίου.

Οπως κατάφεραν να αποδείξουν οι ερευνητές, αξιοποιώντας υλικό από κάμερες αλλά και από συνολικά πέντε μαρτυρίες από κατοίκους, πίσω και από τους έξι εμπρησμούς κρυβόταν μια οικογένεια που επίσης διαμένει μόνιμα σε οικία της ίδιας περιοχής. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί, φυσικοί αυτουργοί όλων των πυρκαγιών είναι μια 50χρονη μητέρα και ο 17χρονος γιος της. Στα βίντεο που αναλύθηκαν φαίνεται πως, είτε από κοινού είτε ξεχωριστά, μητέρα και γιος προκαλούσαν τις φωτιές, πετώντας αναμμένα χαρτιά και υφάσματα απευθείας σε ξερά χόρτα. Σε μία περίπτωση, όμως, η φωτιά φαίνεται να ξεκινά, αφού η 50χρονη κατηγορούμενη πέταξε μικρές κροτίδες από το σπίτι της!

Κατηγορίες για την πρόκληση των πυρκαγιών αντιμετωπίζει και ο 61χρονος σύζυγος της 50χρονης. Πρόκειται για γνωστό ορθοπεδικό, με γραφεία στον Μαραθώνα, στο Γαλάτσι, αλλά και σε ιδιωτική κλινική στο κέντρο της Αθήνας. Σε τουλάχιστον δύο περιπτώσεις, κατά τις πρώτες πρωινές ώρες ο γιατρός φαίνεται να μετακινεί το αυτοκίνητό του από το οικόπεδο στο οποίο το είχε παρκάρει, με τις φωτιές να ξεκινούν μόλις λίγα λεπτά αργότερα.

Κίνδυνος καταστροφής
Στην έκθεσή τους, που βρίσκεται στα χέρια της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, οι ερευνητές της ΔΑΕΕ σημειώνουν ότι από τις φωτιές προέκυψε μεγάλος κίνδυνος καταστροφής τόσο των κατοικιών της περιοχής όσο και του δασικού όγκου της Νέας Μάκρης, κάτι που αποφεύχθηκε μόνο μετά την έγκαιρη επέμβαση των πυροσβεστών. Το ενδιαφέρον στοιχείο, ωστόσο, είναι ότι το κίνητρο των εμπρηστών δεν ήταν άλλο από τις διαφορές που είχαν για τη χρήση των όμορων οικοπέδων, τα οποία τα χρησιμοποιούσαν ως χώρους στάθμευσης των αυτοκινήτων τους!

Η πρώτη εμπρηστική ενέργεια σημειώθηκε με την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, τα ξημερώματα της 12ης Μαΐου, ακριβώς απέναντι από την κατοικία των κατηγορουμένων, σε οικοπεδική έκταση που ανήκει σε γείτονες με τους οποίους είχαν διαφορές. Η δεύτερη φωτιά ξεκίνησε στις 24 Ιουνίου και επεκτάθηκε, απειλώντας ευθέως γειτονικό σπίτι. Ακολούθησαν άλλοι δύο εμπρησμοί, στις 10 Ιουλίου και στις 8 Αυγούστου, δηλαδή μόλις λίγα 24ωρα πριν εκδηλωθεί η μεγάλη πυρκαγιά της 11ης Αυγούστου, που κατέκαψε την ανατολική Αττική.

Οι τελευταίες εμπρηστικές ενέργειες έγιναν τα ξημερώματα της περασμένης Κυριακής 1 Σεπτεμβρίου. Σε καταθέσεις που ελήφθησαν από κατοίκους, αναφέρθηκε ότι είδαν τον γιο της 50χρονης να ρίχνει ένα αναμμένο κομμάτι υφάσματος σε ξερόχορτα, λίγο πριν από τις 4 τα ξημερώματα. «Είναι σίγουρο ότι ήταν αυτός. Τον αναγνώρισα αμέσως και μάλιστα του φώναξα “τι είναι αυτό που έκανες”. Πιστεύω ότι με αναγνώρισε και ο ίδιος και, αφού του φώναξα, έτρεξε και κλείστηκε στο σπίτι του», ανέφερε ένας από τους μάρτυρες.

Από το μπαλκόνι
Μία ώρα έπειτα από αυτό το περιστατικό, η Πυροσβεστική ενημερώθηκε ξανά για έναν νέο εμπρησμό, σε απόσταση λίγων δεκάδων μέτρων από τον προηγούμενο. Η νέα φωτιά ξεκίνησε από την… τέντα διπλανού σπιτιού. Oπως διαπιστώθηκε από τις κάμερες ασφαλείας, υπεύθυνη για την τελευταία φωτιά φαίνεται πως ήταν η 50χρονη, η οποία πέταξε από το μπαλκόνι της στο διπλανό σπίτι αναμμένες κροτίδες.

Η κατηγορούμενη, όμως, φαίνεται να ενοχοποιείται και από το υλικό των καμερών της περιοχής. Με βάση τα βίντεο που εξετάστηκαν από τη ΔΑΕΕ, σε όλες τις ενέργειες φαίνεται ο 17χρονος να κινείται κοντά στα σημεία έναρξης των πύρινων εστιών. Σε δύο από αυτά, διακρίνεται και μία φιγούρα να κινείται πίσω από τον ανήλικο, που, από τον σωματότυπο και τις κινήσεις της, εκτιμάται ότι ανήκει στην 50χρονη μητέρα του. Οι φωτιές της περασμένης Κυριακής ήταν και οι τελευταίες των τριών εμπρηστών, καθώς από το μεσημέρι της Δευτέρας οι άνδρες της ΔΑΕΕ πέρασαν χειροπέδες στον 61χρονο, ενώ αυτός πήγαινε στο ιατρείο του. Την ίδια ώρα συνελήφθη και η 50χρονη, ενώ οι Αρχές εξακολουθούν να αναζητούν τον 17χρονο γιο της. Οι κατηγορούμενοι αρνούνται τα όσα τους αποδίδονται, ενώ αντιμετωπίζουν διώξεις σε βαθμό κακουργήματος.