Οικονομική Ολυμπιάδα: Κοσμάς Μαρινάκης και Εμμανουήλ Καραλής ένωσαν τις δυνάμεις τους και βοήθησαν πάνω από 3.500 παιδιά να πετάξουν πέρα και πάνω από κάθε πήχη

Ο επιτυχημένος θεσμός που προάγει τον οικονομικό εγγραμματισμό σφραγίστηκε από ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις, σημαντικές παρουσίες και απογειώθηκε με την εμφάνιση του τρομερού παιδιού του άλματος επί κοντώ, Εμμανουήλ Καραλή.

«Τα όνειρα δεν έχουν πήχη!»: το δυνατό μήνυμα της φετινής Οικονομικής Ολυμπιάδας, επαληθεύτηκε με τον ιδανικότερο τρόπο το διήμερο 15 -16 Ιουνίου. Με ambassador το τρομερό παιδί του άλματος επί κοντώ Εμμανουήλ Καραλή (Manolo), ο διεθνής θεσμός που προάγει τον οικονομικό εγγραμματισμό συγκέντρωσε φέτος συμμετοχές 3.672 παιδιών από 206 σχολεία της Ελλάδας.

Ο τελικός της Ελληνικής Οικονομικής Ολυμπιάδας πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 15 Ιουνίου και ανακοινώθηκαν τα ονόματα των δέκα πρώτων νικητών. Αξίζει να σημειωθεί, ότι ο πρώτος νικητής, Άγγελος-Διονύσιος Δεμπόνος, μαθητής της Γ’ Λυκείου(Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος – Pierce), πέρυσι είχε τερματίσει δεύτερος, γεγονός που αποδεικνύει τη σημασία της επιμονής και της στοχοπροσήλωσης. Τη δεύτερη και την τρίτη θέση κατέκτησαν, ο Χρήστος Λούκας (ΓΕΛ Μαγούλας) και o Γιάννης Ναβροζίδης (ΓΕΛ Αιγάλεω), αναδεικνύοντας και τη δύναμη της Δημόσιας Εκπαίδευσης. Στην τέταρτη και πέμπτη θέση, βρέθηκαν οι Αναστάσιος Βασιλειάδης και Αλέξανδρος Χατζόπουλος. Ακολούθησαν οι Χριστόφορος Αηδονάς, Jacqueline Molho, Θεοφάνης-Διονύσιος Ζωγράφος, Παρασκευή Συγγούνα και Παναγιώτης Μπουλούτας. Οι νικητές των τριών πρώτων θέσεων πήραν χρηματικά έπαθλα με τον πρώτο να λαμβάνει 3.000 ευρώ. 

Χαιρετισμούς απεύθυναν οι: Κωστής Χατζηδάκης, υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Ρώμπαπας, Γενικός Διευθυντής του Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών, Ηλιάνα Λαζανά, Senior Vice President of Administration & Pierce, Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος, Αλέξανδρος Σκούρας, Executive Director of Economics Olympiad, Martina Bacik, ιδρύτρια και πρόεδρος της Διεθνούς Οικονομικής Ολυμπιάδας, Σοφία Τακάογλου, Πρόεδρος ΕΟΕΔΕ, Σπύρος Δουκάκης, Πρόεδρος ΙΕΠ, Θεόδωρος Μητράκος, Διευθυντής – Σύμβουλος της Τράπεζας της Ελλάδος, Κωνσταντίνος Μπήτρος, CEO Inventio Group & εκπρόσωπος των Χρυσών Χορηγών OB Streem, ELLA Resorts, Inventio Edge και των Υποστηρικτών Makios Logistics, Orphee Beinoglou, Inventio, της διοργάνωσης. 

Τα 5 πρώτα βραβεία παρέδωσαν οι: Θεόδωρος Μητράκος, Διευθυντής – Σύμβουλος της Τράπεζας της Ελλάδος, Κωστής Χατζηδάκης, υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Κωνσταντίνος Μπήτρος, CEO Inventio Group.

Ο Κωστής Χατζηδάκης, υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, είπε χαρακτηριστικά: «Πρώτη φορά βλέπω την οικονομία να συγκινεί! Αυτό που πραγματικά συγκινεί, είναι οι προσπάθειες των καθηγητών και των παιδιών. Η οικονομική παιδεία, ο οικονομικός εγγραμματισμός, είναι απαραίτητος για να μας διδάξει από το πού βάζουμε τις καταθέσεις μας, μέχρι τη συμπεριφορά μας ως καταναλωτές. Ένας πολίτης με οικονομική παιδεία μπορεί να προστατεύσει τα συμφέροντά του. Ευχαριστούμε που μας πιέζετε να ασχοληθούμε ακόμη περισσότερο με την οικονομική παιδεία».

Ο Θεόδωρος Μητράκος, Διευθυντής – Σύμβουλος της Τράπεζας της Ελλάδος, δήλωσε:« Οι οικονομικές αναταράξεις και περίοδοι κρίσης είναι πλέον πιο συχνές, πιο έντονες και λιγότερο προβλέψιμες. Η χρηματοοικονομική εκπαίδευση είναι ο καλύτερος τρόπος για να τις αντιμετωπίσουμε με το μικρότερο δυνατό κόστος. Η γνώση της οικονομίας είναι θωράκιση για τις οικονομικές κρίσεις. Είναι σημαντικό εργαλείο για τις στρατηγικές αποφάσεις που θα πάρουν οι νέοι άνθρωποι από τις σπουδές, το επάγγελμα μέχρι τη συνταξιοδότησή τους.»

Ο Κωνσταντίνος Μπήτρος, CEO Inventio Group & εκπρόσωπος των χορηγών και υποστηρικτών της διοργάνωσης τόνισε σχετικά: «Μέσα σε αυτά τα 4 χρόνια καταφέραμε να προσελκύσουμε 10.000 μαθητές. Αυτά τα παιδιά είναι το μέλλον της Ελλάδας. Δυναμώνουμε τη φωνή τους ώστε να προτρέπουμε τους πολιτικούς να παίρνουν δράση για την ενίσχυση του οικονομικού εγγραμματισμού στην εκπαίδευση. Στηρίζουμε τα παιδιά για να παράγουν αριστεία».

Μεταξύ των βασικών ομιλητών της εκδήλωσης, η  Martina Bacik, ιδρύτρια και πρόεδρος της Διεθνούς Οικονομικής Ολυμπιάδας, δήλωσε σχετικά: «Χρειάστηκε να βιώσω μία αποτυχία στην αρχή της καριέρας μου με ένα start-up που δεν πήγε όπως ήθελα, για να οδηγηθώ τελικά, μόλις στα 21 μου, στο όραμα και στην υλοποίηση της Οικονομικής Ολυμπιάδας. Με σημείο εκκίνησης την Τσεχία, διευρύναμε την πορεία της οργάνωσης σε 24 χώρες. Η συμβολή των καθηγητών στο να αγαπήσεις ένα αντικείμενο, όσο και στο να απογοητευτείς από αυτό είναι καταλυτική και χαιρόμαστε πολύ όταν βλέπουμε καθηγητές να συνεργάζονται τόσο αρμονικά και να εμπνέουν τόσο ουσιαστικά τους μαθητές τους».

Άκρως ενδιαφέρον ήταν και το workshop «Meet a mentor» που παρακολούθησαν με μεγάλο ενθουσιασμό και προσήλωση οι μαθητές. Μέντορας, ήταν ο Κοσμάς Μαρινάκης, Senior Lecturer Οικονομικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Διοίκησης Επιχειρήσεων της Σιγκαπούρης (Singapore Management University) και δημιουργός του καναλιού Greekonomics στο Youtube με 165.000 subscribers. Μέσα από τα videos του, διδάσκει με απλό τρόπο σύνθετες οικονομικές έννοιες και προσπαθεί να δείξει στην πράξη ότι τα οικονομικά είναι ένα αντικείμενο με μεγάλο ενδιαφέρον και επηρεάζουν άμεσα τη ζωή μας. «Το να μπορείς να καταλαβαίνεις τα οικονομικά, σημαίνει ότι μπορείς να καταλάβεις τον κόσμο. Ο καλός οικονομολόγος πρέπει να καταλαβαίνει την κοινωνία, πώς συντελούνται οι αλλαγές» τόνισε. 

Η Κυριακή 16 Ιουνίου ήταν αφιερωμένη στον ambassador της Οικονομικής Ολυμπιάδας, τον δημοφιλέστατο αθλητή του άλματος επί κοντώ, Manolo! Με αφορμή το Fly Athens, το διεθνές αγώνισμα street pole vault στο προαύλιο του Παναθηναϊκού Σταδίου, ο Εμμανουήλ Καραλής κράτησε την υπόσχεσή του και συνάντησε τους τυχερούς μαθητές που συμμετείχαν στην Οικονομική Ολυμπιάδα. Συγκεκριμένα, κληρώθηκαν 10 παιδιά – από τα 69 που προκρίθηκαν στον τελικό – για να παρακολουθήσουν το Fly Athens και μετά το τέλος του, να γνωρίσουν και να φωτογραφηθούν με τον αγαπημένο τους πρωταθλητή. Ο Μanolo έδωσε συγχαρητήρια σε όλα τα παιδιά που πήραν μέρος στην Οικονομική Ολυμπιάδα και τα ενθάρρυνε να συνεχίσουν τον αγώνα τους. «Μπράβο σε όλα τα παιδιά που αγωνίστηκαν σαν εμένα και έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό. Τα όνειρα δεν έχουν πήχη!» είπε με ενθουσιασμό.

Μία πολύ ευχάριστη έκπληξη περίμενε τον Εμμανουήλ Καραλή, καθώς στην εκδήλωση παρευρέθηκε η καθηγήτριά του στα Οικονομικά Γεωργία Καζάκου, η οποία εμφανώς συγκινημένη που ξανασυναντούσε τον παλιό της μαθητή, μίλησε με τα καλύτερα λόγια για την εποχή που ο Manolo δοκιμαζόταν στα θρανία και όχι μόνο στον στίβο: «Ήταν καλός μαθητής, επιμελής, σοβαρός, πολύ εργατικός, με ένα μόνιμο χαμόγελο. Δεν επικαλέστηκε ποτέ τον αθλητισμό για να αποφύγει τις υποχρεώσεις του στα μαθήματα. Με ευγένεια, με ήθος, με σεβασμό, σπάνια περίπτωση».

Στην ερώτηση αν τελικά το επί κοντώ ήταν η καλύτερη οικονομική απόφαση της ζωής του, ο Manolo γέλασε και απάντησε πως κρίνοντας από το αποτέλεσμα, ήταν τελικά η αποδοτικότερη!

Η Οικονομική Ολυμπιάδα απέδειξε με τον καλύτερο τρόπο ότι «Τα όνειρα δεν έχουν πήχη!».