Οικονόμου: Ο τελικός στόχος είναι να επιστρέψουν τα Γλυπτά στο Μουσείο της Ακρόπολης

«Η κυβέρνηση από την αρχή της θητείας της κινήθηκε με σοβαρότητα στο θέμα των Γλυπτών του Παρθενώνα» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Επανέλαβε την πάγια θέση μας ότι η Ελλάδα δεν αναγνωρίζει στο Βρετανικό Μουσείο, νομή, κατοχή και κυριότητα των Γλυπτών.

«Τα τελευταία 3,5 χρόνια έγιναν βήματα» είπε. Αναφέρθηκε στην απόφαση της ΟΥΝΕΣΚΟ να καλέσει τη Βρετανία να αναθεωρήσει τη στάση της απέναντι στο θέμα των Γλυπτών. Τόνισε ακόμα ότι το θραύσμα Fagan σηματοδότησε τη μερική επιστροφή των Γλυπτών. Χαρακτήρισε το θέμα ύψιστης σημασίας και τόνισε ότι δεν χωρούν μικροπολιτικές σκοπιμότητες. Απαιτείται η συστράτευση όλων αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ επιλέγει τον ρόλο της θλιβερής εξαίρεσης. Δεν κρατά ούτε τα προσχήματα και επιδεικνύει μικροψυχία.

«Ο πρωθυπουργός», σημείωσε, «εργάζεται ακατάπαυστα και συνομιλεί με διεθνείς προσωπικότητες αντίθετα, ο κ. Τσίπρας επιλέγει ως συνομιλητές του άτομα τα οποία κάνουν χυδαίες αναρτήσεις στα social media. Δεν έκανε τίποτα 4 χρόνια και ας αναλογιστεί τώρα τι ακριβώς κάνει».

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις είπε ότι έχουμε διανύσει πολύ δρόμο και συνεχίζουμε την προσπάθεια επανένωσης των Γλυπτών έτσι όπως επιβάλλεται σε μια διαπραγμάτευση που δεν είναι εύκολη. «Ο τελικός στόχος είναι να επιστρέψουν τα Γλυπτά στο Μουσείο της Ακρόπολης. Αυτού του είδους τα ζητήματα πρέπει να τα προσεγγίζει κανείς όχι βάζοντάς τα σε πολιτικούς κύκλους. Απαιτείται ευθύνη και σεβασμός και δουλειά όπως αυτή που κάνουμε και έχει αποδώσει καρπούς.

Αν η προσπάθεια ευοδωθεί θα είναι τεράστια εθνική επιτυχία. Να μην στέκονται κάποιοι αμήχανοι».

Οικονόμου για καταγγελίες ΣΥΡΙΖΑ για στελέχη της ΝΔ: «Δεν υιοθετούμε τη σκανδαλολογία ούτε τις ατεκμηρίωτες καταγγελίες»

«Η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι πορεύεται σε όλα τα ζητήματα με σύμμαχο τη διαφάνεια και νομιμότητα» είπε ο Γιάννης Οικονόμου απαντώντας σε ερώτηση για δυο στελέχη της ΝΔ που φέρονται να έχουν κάνει δουλειές με το δημόσιο παίρνοντας απευθείας αναθέσεις.

«Δεν υιοθετούμε τη σκανδαλολογία ούτε τις ατεκμηρίωτες καταγγελίες αλλά και την προσπάθεια δημιουργίας ενός αχταρμά με πραγματικά και ανύπαρκτα γεγονότα προκειμένου να βγουν συμπεράσματα από κάποιους. Η κυβέρνηση πορεύεται με βάση τη νομιμότητα, τους κανόνες, τους θεσμούς και τη διαφάνεια».