Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εξήγγειλε την άμεση ψήφιση για τη μεσοσταθμική μείωση 22% του ΕΝΦΙΑ και καλύτερων όρων για τις ρυθμίσεις των 120 δόσεων, ωστόσο ο γρίφος παραμένει αναφορικά με το αφορολόγητο.
Οι επόμενες μέρες είναι κρίσιμες, καθώς θα πρέπει να αποφασιστεί αν υπάρχει ο απαραίτητος δημοσιονομικός χώρος για το 2020, χωρίς να χρειαστεί η περικοπή του αφορολόγητου.
Η Κυβέρνηση στην ερώτηση πως θα αντισταθμιστούν οι φορολογικές δαπάνες που θα καλύψουν το κόστος της μείωσης φόρων απαντά με τρία βασικά επιχειρήματα:
-Την ανασκόπηση δαπανών ( spending reviews ) από τα οποία αναμένεται να εξοικονομηθούν 2 δισ. ευρώ στην διετία
-Την επαναφορά του κανόνα του 1 προς 5 στις προσλήψεις
-Την μεγαλύτερη ανάπτυξη που θα φέρει περισσότερα έσοδα στα δημόσια ταμεία .
Ωστόσο, οι θεσμοί θεωρούν ότι τα μέτρα αυτά δεν “σίγουρα” και εντάσσουν στην κατηγορία των σίγουρων μέτρων μόνο τη μείωση του αφορολόγητου κατά 3000 ευρώ, που εξασφαλίζει δημοσιονομικό χώρο 1,9 δισ. ευρώ για το 2020 και 2,1 δισ. ευρώ για το 2021.
Επιπλέον, οι θεσμοί δίνουν στην μείωση του αφορολόγητου τον τίτλο του “διαρθρωτικού” μέτρου, αφού διευρύνει την φορολογική βάση.
Υπενθυμίζεται ότι η προηγούμενη κυβέρνηση, είχε ακυρώσει με νόμο την μείωση του αφορολόγητου με δεδομένο ότι οι θεσμοί θα δεχθούν την μείωση των δημοσιονομικών στόχων από το 3,5% του ΑΕΠ στο 2,5% του ΑΕΠ από το 2020.