Όλα όσα δεν μάθαμε για τα Ίμια, στο νέο βιβλίο του Μ. Ιγνατίου

Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο του δημοσιογράφου-συγγραφέα και ιδρυτή της ιστοσελίδας hellasjournal.com, Μιχάλη Ιγνατίου και πολλοί από τους επί δεκαετίες πρωταγωνιστές της ελληνικής πολιτικής σκηνής μάλλον έχουν χάσει τον ύπνο τους.

Ο τίτλος του βιβλίου είναι «Από τα Ίμια στη Μαδρίτη και στο γκριζάρισμα του Αιγαίου» και το υπογράφουν ο Μιχάλης Ιγνατίου και ο δημοσιογράφος Νίκος Μελέτης, τον οποίο ο πρώτος αποκαλεί χαρακτηριστικά «συνοδοιπόρο».

Αναφορικά με τα θέματα του βιβλίου, Σημίτης, Ντεμιρέλ και Κλίντον πρωταγωνιστούν, ενώ το πολύ προσεγμένο εξώφυλλο μας προϊδεάζει για όσα θα ακολουθήσουν. Μια βουτιά στα άδυτα των γεγονότων στα Ίμια μέσα από την εξαιρετική πένα του Μ. Ιγνατίου.

Το ενδιαφέρον μεγαλώνει ακόμη περισσότερο όταν διαβάζει κανείς το οπισθόφυλλο:

«Στις 6 Ιουλίου 1997, η ελληνική αντιπροσωπεία έφθανε στη Μαδρίτη με επικεφαλής τον τότε πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, διαβεβαίωνε ότι δεν υπήρχε προγραμματισμένη συνάντηση με τον πρόεδρο της Τουρκίας Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ. Όμως, το ραντεβού είχε κανονιστεί μέρες πριν, με παρέμβαση των Αμερικανών και είχε κρατηθεί μυστικό»… γράφουν ο Μ. Ιγνατίου και ο Ν. Μελέτης εξάπτοντας τη φαντασία μας σχετικά με τις αποκαλύψεις που θα ακολουθήσουν.

Και συνεχίζουν: «Στις 8 Ιουλίου, υπογραφόταν, παρουσία των δύο ηγετών η διακήρυξη της Μαδρίτης, ένα κείμενο που είχαν “προ-μαγειρέψει” οι Αμερικανοί και είχαν δουλέψει για αυτό τον σκοπό από την επόμενη ημέρα των Ιμίων».

«Το επεισόδιο των Ιμίων δεν αρκούσε για το “γκριζάρισμα” του Αιγαίου. Χρειάστηκε και η συμφωνία της Μαδρίτης», καταλήγουν οι Μ. Ιγνατίου και Ν. Μελέτης.

Η μεγάλη έρευνα του Μιχάλη Ιγνατίου στα αμερικανικά αρχεία μετουσιώθηκε σε ένα εξαιρετικό βιβλίο – αποκαλυπτική δημοσιογραφική έρευνα, μιά από τις πιο εντυπωσιακές στην καριέρα του μάχιμου δημοσιογράφου. Δίνει την ευκαιρία στην ελληνική κοινή γνώμη να πληροφορηθεί μέσα από ντοκουμέντα όλα όσα υποψιαζόταν ή αγνοούσε. Ενάς τομέας στον οποίο ο Μ. Ιγνατίου πρωταγωνιστεί επί δεκαετίες.

Μετά το «Τρόικα: Ο δρόμος προς την καταστροφή» που ταρακούνησε το ελληνικό πολιτικό σύστημα μέχρι τα θεμέλιά του, αποκαλύπτοντας το σκοτεινό μονοπάτι που καταδίκασε την Ελλάδα στη φρίκη των μνημονίων, ο Μιχάλης Ιγνατίου «ξαναχτυπά» με αποκαλύψεις που θα συζητιούνται για πολύ καιρό.