Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για να δημιουργήσετε ένα ονειρεμένο βρεφικό δωμάτιο

Η προετοιμασία του βρεφικού δωματίου είναι αναμφισβήτητα μία υπέροχη διαδικασία. Προτού όμως ξεκινήσουμε να το διαμορφώνουμε, πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας το τρίπτυχο ασφάλεια-λειτουργικότητα-αισθητική, αλλά και να διατηρήσουμε την ισορροπία ανάμεσά τους. Έτσι, είναι σίγουρο ότι θα δημιουργήσουμε το τέλειο βρεφικό δωμάτιο!

Βήμα 1ο: Ασφάλεια

Κατά τον σχεδιασμό του βρεφικού δωματίου, θα πρέπει πρώτα και πάνω από όλα να λάβετε υπόψη την ασφάλεια. Πιο συγκεκριμένα:

  1. Η κούνια καλό θα ήταν να είναι ορατή από την πόρτα, ώστε να έχετε οπτική επαφή με το μωρό σας. 
  2. Στον τοίχο όπου βρίσκεται η κούνια αλλά και πάνω από αυτή, αποφύγετε να κρεμάσετε κάποιο κάδρο. 
  3. Τόσο η κούνια όσο και η αλλαξιέρα θα πρέπει να είναι μακριά από το παράθυρο, το καλοριφέρ και το κλιματιστικό.
  4. Το δωμάτιο θα πρέπει να έχει βαφτεί τουλάχιστον έναν μήνα πριν υποδεχτείτε το μωρό στο σπίτι και τα χρώματα να είναι οικολογικά και να έχουν ως βάση το νερό. 
  5. Τα έπιπλα θα πρέπει να έχουν οικολογικά πιστοποιητικά, να είναι από φυσικό ξύλο.

Βήμα 2ο: Λειτουργικότητα

Βρείτε την κατάλληλη θέση των επίπλων. 

  1. Για να επιλέξετε σωστά το μέγεθος της συρταριέρας, της κούνιας και των υπόλοιπων επίπλων, μετρήστε τις διαστάσεις των τοίχων και την απόσταση μεταξύ τους. 
  2. Μη βιαστείτε να γεμίσετε με έπιπλα και διακοσμητικά αντικείμενα το δωμάτιο του μωρού σας. Προνοήστε για αρκετό ελεύθερο χώρο, καθώς πολύ σύντομα το μικρό σας θα θέλει να… εξερευνήσει το δωμάτιό του. 
  3. Όσον αφορά τον φωτισμό, εκτός από το φωτιστικό οροφής, μπορείτε επιπλέον να τοποθετήσετε ένα επιτραπέζιο φωτιστικό πάνω σε ένα βοηθητικό τραπέζι ή πάνω στη συρταριέρα, είτε ένα επιδαπέδιο με λάμπες χαμηλής έντασης. Οι συμπληρωματικές πηγές φωτισμού θα φανούν ιδιαίτερα βοηθητικές κατά τη διάρκεια της νύχτας, όταν θα θέλετε να αλλάξετε ή να ταΐσετε το μωρό σας. 

Βήμα 3ο: Αισθητική

Σκεφτείτε το δωμάτιο του μωρού σας μελλοντικά. Επιλέξτε ουδέτερα χρώματα, ώστε να μη χρειάζεται να κάνετε συχνά αλλαγές. Οι λευκές και γήινες αποχρώσεις θα γίνουν ο τέλειος καμβάς για τη δημιουργία ενός γαλήνιου βρεφικού δωματίου, που αργότερα θα μπορείτε εύκολα να μετατρέψετε σε toddler room, προσθέτοντας μερικές πινελιές σε έντονα χρώματα. 

Extra tips:

  1. Πριν ξεκινήσουμε να φτιάχνουμε το δωμάτιο του μωρού, είναι σημαντικό να έχουμε καθορίσει το budget που μπορούμε ή θέλουμε να επενδύσουμε. Βάζοντας προτεραιότητες στις αγορές μας, η διαδικασία θα γίνει πιο απλή και εύκολη! Για παράδειγμα, μπορεί να θέλετε να επενδύσετε στην κούνια και η υπόλοιπη διακόσμηση να γίνει με λιγότερα χρήματα. Ή, αντιθέτως, να έχετε βρει την τέλεια ταπετσαρία και να επιλέξετε πιο οικονομικά έπιπλα. 
  2. Πώς επιλέγουμε το θέμα της διακόσμησης; Αναζητήστε στο διαδίκτυο εικόνες από βρεφικά δωμάτια που σας αρέσουν και αποθηκεύστε όσες έχουν ίδιο ύφος και αισθητική. Τότε θα είστε σίγουροι ότι βρήκατε το στιλ που σας αρέσει.
  3. Δημιουργήστε ένα περιβάλλον χαλάρωσης για εσάς και το μωρό σας ‒εφόσον το επιτρέπει και ο χώρος‒, προσθέτοντας μία πολυθρόνα, όπου θα μπορείτε είτε να ταΐσετε το μωρό είτε, αργότερα, να του διαβάσετε ένα παραμύθι. Ολοκληρώστε αυτήν τη γωνιά με ένα επιδαπέδιο φωτιστικό, κοντά στην πολυθρόνα, και ένα βοηθητικό τραπέζι (side table). 

Πηγή: masroom.gr

Το MASROOM είναι μία πλατφόρμα creative consultation με δημιουργικές συμβουλές σχεδιασμού εσωτερικού χώρου και διακόσμησης για το σπίτι ή τον επαγγελματικό χώρο.

Πηγή φωτογραφιών: freepik.com
Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Μεταναστευτικό – Επιστολή φον ντερ Λάιεν προς ηγέτες ΕΕ: Επίσπευση της εφαρμογής του Συμφώνου θέλει η Κομισιόν, τα δέκα σημεία δράσης
14 Οκτωβρίου, 2024
ΠΟΥ: Ξεκίνησε ο δεύτερος γύρος της εκστρατείας εμβολιασμού κατά της πολιομυελίτιδα στη Γάζα
14 Οκτωβρίου, 2024
Χαλάνδρι: Αποκλειστικό βίντεο ντοκουμέντο από την επίθεση 49χρονου σε ανήλικους
14 Οκτωβρίου, 2024
«Έσβηναν» τα ίχνη και έκρυβαν τα λεφτά σε κρύπτη – Πώς δρούσε το κύκλωμα εφοριακών στην Κέρκυρα
14 Οκτωβρίου, 2024
Πλήγματα σε όλο τον Λίβανο ετοιμάζει το Ισραήλ: Σύσκεψη ασφαλείας υπό τον Νετανιάχου – Πώς η Χεζμπολάχ διαπέρασε τη φημισμένη αεράμυνα
14 Οκτωβρίου, 2024
Χαλάνδρι: Σύλληψη 49χρονου που ακολουθούσε απειλητικά με μαχαίρι τρεις ανήλικους
14 Οκτωβρίου, 2024
Συνελήφθη 29χρονος που κυκλοφορούσε με όπλο στο όχημά του
14 Οκτωβρίου, 2024
Πολιτικός Διαχωρισμός Διορθωτική Πορεία Ανασύνταξη
14 Οκτωβρίου, 2024
Καλοκαίρι τέλος: Έρχεται μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας – Το θερμόμετρο θα δείξει κάτω από 20 βαθμούς Κελσίου
14 Οκτωβρίου, 2024
Κόντρα Χατζηδάκη – Βλάχου (ΝΔ) για τα κόκκινα δάνεια: «Δε θα γίνω λαϊκιστής για να είμαι ευχάριστος σε τηλεοπτική εκπομπή»
14 Οκτωβρίου, 2024