Ολική ανατροπή με μετακινήσεις εκτός νομού και εστίαση

Κρίσιμη είναι η εβδομάδα που διανύουμε αναφορικά με τα επόμενα βήματα για την «επιστροφή στην κανονικότητα».

Στο τραπέζι πάντα οι συζητήσεις για «Πάσχα στο χωριό», με τις αποφάσεις να οδηγούνται προς ολική ανατροπή.

Όταν λέμε ολική ανατροπή εννοούμε δυσάρεστα νέα, καθώς η «σιγουριά» -των προηγούμενων ημερών- για απελευθέρωση των μετακινήσεων δεν υφίσταται πλέον.

Παρά το γεγονός ότι τα επιδημιολογικά δεδομένα παραπέμπουν σε σταθεροποίηση του τρίτου κύματος της πανδημίας με τάσεις αργής αποκλιμάκωσης, ο αριθμός των διασωληνωμένων και η ασφυκτική πίεση που ασκείται στα νοσοκομεία προβληματίζουν κυβέρνηση και ειδικούς, με αποτέλεσμα τα τελευταία 24ωρα να εκπέμπεται το μήνυμα πως πιθανώς και να μην επιτευχθεί το… «Πάσχα στο χωριό».

Όπως φαίνεται λοιπόν, στον «πάγο» μπαίνει ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για απελευθέρωση των διαπεριφερειακών μετακινήσεων ενόψει Πάσχα, κάτι που φαίνεται να προκρίνουν και οι ειδικοί, ώστε να μην κινδυνέψει το άνοιγμα του τουρισμού στις 14 Μαΐου.

Ενδεικτική ήταν η αποστροφή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη από το Σπαθοβούνι Κορινθίας: «Μετά το Πάσχα ελπίζουμε να ανοίξουμε για τα καλά, μέχρι το καλοκαιράκι».

Ολική ανατροπή με μετακινήσεις εκτός νομού και εστίαση

Η συγκεκριμένη αλλαγή στο πλάνο, ήταν απόρροια των δεδομένων που προέκυψαν την εβδομάδα που μας πέρασε αφού τα ημερήσια κρούσματα δεν έδειξαν να βρίσκονται σε ύφεση, την ώρα που η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας ήταν και παραμένει ασφυκτική.

Ένας ακόμη λόγος δε είναι ότι η κυβέρνηση θεωρεί κρίσιμη την επιστροφή των μαθητών των Γυμνασίων και των Δημοτικών μετά το Πάσχα στα θρανία, καθώς έχουν μείνει για μεγάλο διάστημα εκτός των σχολικών αιθουσών και δεν θα ήθελε να διακινδυνεύσει την επαναλειτουργία των σχολείων.

Η βούληση του υπουργείου Παιδείας είναι να ανοίξουν και οι υπόλοιπες βαθμίδες μετά το Πάσχα. Όμως παράγοντες του υπουργείου επισημαίνουν ότι όσο τα κρούσματα παραμένουν σε υψηλά επίπεδα όλα τα σενάρια είναι ανοικτά και πώς η μόνη που μπορεί να δώσει το «πράσινο φως» είναι η επιτροπή των ειδικών. Ένα από τα σενάρια που εξετάζονται, πάντως είναι η 10η Μαΐου. Σε κάθε περίπτωση, το «εισιτήριο» για τη σχολική μονάδα θα είναι το self test που δείχνει να εφαρμόζεται με επιτυχία για την ώρα.

Το πρωί της Παρασκευής είχε γίνει σαφές στην κυβέρνηση πως ο σχεδιασμός για τις υπερτοπικές μετακινήσεις δεν θα τεθεί σε εφαρμογή και σε αυτό το πλαίσιο η προσοχή άρχισε να στρέφεται στα βήματα που πρέπει να γίνουν μετά το Πάσχα και συγκεκριμένα από τις 10 Μαΐου, δηλαδή, λίγο πριν ανοίξει ο τουρισμός στις 14 Μαΐου.

Φυσικά, οι όποιες επίσημες αποφάσεις θα ληφθούν από τους επιστήμονες την ερχόμενη εβδομάδα, ωστόσο πλην ελαχίστων εξαιρέσεων δεν αναμένεται να αλλάξει το μείγμα των μέτρων που θα ορίζουν την καθημερινότητά μας έως και το Πάσχα.

Τα κορονοπάρτι καλά κρατούν

Στο επίκεντρο η άμεση επαναλειτουργία της εστίασης σε εξωτερικούς χώρους.

Την ίδια ώρα, εντείνονται οι φόβοι για την εύθραυστη ισορροπία της επιδημιολογικής εικόνας της Αττικής, με τα κορονοπάρτι να συνεχίζονται σε γειτονιές, όπως η Κυψέλη.

Κληθείς να σχολιάσει τις εικόνες συνωστισμού στην Κυψέλη και την πλατεία Βαρνάβα, ο Στέλιος Πέτσας δήλωσε: «Χωρίς να υπάρχει αύριο μαζεύεται κόσμος, ειδικά νεαροί. Χρειάζεται να κάνουν λίγο υπομονή ακόμα. Το Πάσχα είναι πολύ κοντά όπως και το καλοκαίρι. Στο τελευταίο τα πράγματα θα είναι πολύ καλύτερα, με τα test, τους εμβολιασμούς αλλά και το καλό καιρό. Πάντως ίσως χρειαστεί και η επέμβαση της αστυνομίας σε διάφορες περιπτώσεις».