Προς επιπλέον περιοριστικά μέτρα οδηγείται η χώρα μας εάν τα κρούσματα συνεχίσουν να ανεβαίνουν με τον σημερινό ρυθμό.
Η χθεσινή καταγραφή ήταν κατά 51% αυξημένη σε σχέση με την αντίστοιχη ημέρα της προηγούμενης εβδομάδας, αποτελώντας τον προάγγελο για ό,τι ακολουθεί από την Τρίτη, όταν θα «καθαρίσει» η επιδημιολογική εικόνα από τα λιγότερα τεστ του Σαββατοκύριακου.
Με δεδομένο ότι τα νοσοκομεία, ειδικά της Αττικής, έχουν αρχίσει να πιέζονται και τα περιστατικά των μεταλλαγμένων στελεχών να αυξάνονται σημαντικά -403 έως χθες-, ένα σκληρότερο lockdown με κλείσιμο των σχολικών μονάδων, όπως ζητούσαν ήδη από την περασμένη Παρασκευή αρκετά μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, μοιάζει μονόδρομος. Ηδη, η ανησυχία από τις μεταδόσεις στον παιδικό πληθυσμό είναι έντονη, με τους παιδιάτρους και τους επιστήμονες, πάντως, να ξεκαθαρίζουν ότι η πιθανή αυξημένη επίπτωση στα παιδιά οφείλεται σε ενδοοικογενειακή διασπορά και ότι δεν προκύπτουν αλλαγές στο προφίλ των νοσούντων παιδιών, δηλαδή δεν νοσούν βαρύτερα.
Τις συνέπειες από την έξαρση της επιδημίας στα νοσηλευτικά ιδρύματα αποτύπωσε η διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου «Σωτηρία» και πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ), Μίνα Γκάγκα.
Οπως ανέφερε (ΣΚΑΪ), στο πνευμονολογικό νοσοκομείο καταγράφεται ο μεγαλύτερος αριθμός ασθενών από την αρχή της πανδημίας με περισσότερους από 230 νοσηλευόμενους έως χθες. Το γεγονός αυτό σημαίνει «SOS» για επερχόμενη… ασφυξία στα νοσηλευτικά ιδρύματα.
Η απαγόρευση της κυκλοφορίας μετά τις 18:00 το Σαββατοκύριακο έφερε μεγάλα προβλήματα στη λειτουργία των σούπερ μάρκετ, όπου παρατηρήθηκαν ουρές εκατοντάδων μέτρων, όπως τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης.
«Πρέπει να δούμε το πρόβλημα, το οποίο θα ενταθεί σε περίπτωση που δεν λειτουργήσουν και οι λαϊκές αγορές το Σάββατο», πρόσθεσε μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1 και την εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα».
Τα σενάρια για «κόφτη» στα SMS στο 13033
Απαντώντας στις πληροφορίες που φέρουν την κυβέρνηση να σκέφτεται να βάλει «κόφτη» στις μετακινήσεις μέσω SMS, ιδίως στους κωδικούς 2 και 6, που αφορούν τις αγορές και την άθληση, σημείωσε ότι όντως αυτό το σενάριο υπάρχει στο τραπέζι, αλλά ο ίδιος είναι αντίθετος και το θεωρεί πρακτικά ανεφάρμοστο.
Ερωτηθείς για τα αυστηρά μέτρα που ίσχυσαν το περασμένο Σαββατοκύριακο, όπως η απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τις 18:00, ο υπουργός απάντησε ότι τα μέτρα θα ισχύσουν και το επόμενο Σαββατοκύριακο και από εκεί και πέρα θα συνεκτιμηθούν τα επιδημιολογικά δεδομένα αυτής της εβδομάδας και θα ληφθούν οι αποφάσεις για τη συνέχεια.
Γιατί δεν μπορεί να εφαρμοστεί «κόφτης» στα SMS μετακίνησης
Μπορεί να ακούγονται έντονα τα σενάρια για «κόφτη» στα SMS μετακίνησης, ωστόσο, καθώς το θέμα είχε τεθεί και παλαιότερα, όταν προέκυψε το 2ωρο για τις ανάγκες του click in shop, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, είχε τονίσει πως είναι ανεφάρμοστο.
Χαρακτηριστικά ο κ. Πιερρακάκης είχε δηλώσει «ότι κόφτης στα γραπτά μηνύματα δεν μπορεί να μπει, γιατί το σύστημα έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να είναι ισοδύναμο του χαρτιού. Εκ των πραγμάτων ένα ποσοστό της περιφέρειας χρησιμοποιεί χαρτί, ενώ εξαρχής υπήρχαν συγκεκριμένες διατυπώσεις στις συμφωνίες που είχαμε με τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους για το πώς δουλεύει αυτό το σύστημα, συνεπώς κόφτης δεν θα μπει».
Θωμαΐδης: Πάνω από 200% αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα της Αττικής
Ο καθηγητής αναλυτικής Χημείας και ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ για τα κρούσματα, τις μεταλλάξεις και τα εμβόλια κατά του κορονοϊού.
Θωμαΐδης στον ΑΝΤ1: Πάνω από 200% αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα της Αττικής
«Δε σημαίνει ότι δεν είναι αποτελεσματικό, αλλά ορισμένες χώρες θεώρησαν ότι δεν έχουν επαρκή δεδομένα», δήλωσε στον ΑΝΤ1 και την εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ, Γ.Παναγιωτακόπουλος, μιλώντας για το εμβόλιο της Astra Zeneca και υπογράμμισε τη θετική πλευρά, ότι δηλαδή είναι «το τρίτο εμβόλιο πήρε έγκριση από τον ΕΜΑ κι ένα τέταρτο βρίσκεται υπό αξιολόγηση».
Ερωτηθείς για τα μεταλλαγμένα στελέχη, που προκαλούν συναγερμό, εξήγησε πως δε σχετίζονται με την αυξημένη θνητότητα, όμως ο ίδιος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να σχετίζονται με την αυξημένη, συγκριτικά με το διάστημα προ 15 ημερών, διασπορά του κορονοϊού στα σχολεία.
«Ενδεχομένως να οφείλεται στη μετάλλαξη, γιατί δεν μπορώ να πιστέψω ότι δεν τηρούνται τα μέτρα», δήλωσε σχετικά ο καθηγητής.
Ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ τόνισε πως βρισκόμαστε σε μια «κρίσιμη καμπή της επιδημίας» απαντώντας στο ερώτημα αν προβλέπεται περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων, εξηγώντας ότι, «υπάρχουν δεδομένα που επηρεάζουν τη μεταδοτικότητα».
Ο καθηγητής αναλυτικής Χημείας, Ν.Θωμαΐδης σημείωσε μιλώντας επίσης στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» ότι, η αύξηση του ιικού φορτίου στην Αττική ξεπερνά το 200% συγκριτικά με την περασμένη εβδομάδα. Ο καθηγητής παρατήρησε «εκτεταμένη διασπορά στην Αττική», η οποία «ενδέχεται να συνδέεται με τα στελέχη που είναι πιο μεταδοτικά».
Παρασκευής: Ανησυχία από την αύξηση των κρουσμάτων στις μεγάλες πόλεις
«Απόλυτα θεμιτό» χαρακτήρισε ο καθηγητής και μέλος της Επιτροπής, Δημήτρης Παρασκευής, το να υπάρχουν διαστάσεις απόψεων, στην Επιτροπή, σχολιάζοντας για την παρατεταμένη συνεδρίαση της περασμένης Παρασκευής στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Καλημέρα Ελλάδα».
Κληθείς να σχολιάσει τις εικόνες συνωστισμού που παρατηρήθηκαν το Σαββατοκύριακο, είπε ότι ήταν αναμενόμενες, όμως επέμεινε στην τήρηση των συστάσεων.
«Είμαστε αντιμέτωποι με μία αύξηση που μας ανησυχεί επειδή αφορά τα μεγάλα αστικά κέντρα, γι’αυτό και αντιδράσαμε γρήγορα ώστε να προλάβουμε έξαρση του τρίτου κύματος», επεσήμανε.
Σχετικά με το ενδεχόμενο να επιβληθούν νέα μέτρα, τόνισε ότι, στο τέλος της εβδομάδας θα αξιοποιηθούν και πάλι τα στοιχεία «κι αν χρειάζεται θα εισηγηθούμε νέα μέτρα».
Σημείωσε, πάντως, πως «το lockdown είναι ένα μέτρο που υπάρχει πάντα στη φαρέτρα μας, αλλά δεν είναι κάτι που αυτήν τη στιγμή χρειάζεται».
Αρκουμανέας: Δεν αποκλείεται ολικό lockdown – Θα επικρατήσει η βρετανική μετάλλαξη
Συνολικά, 6 είναι τα κρούσματα από τη μετάλλαξη της Νότιας Αφρικής στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ Παναγιώτη Αρκουμανέα, ο οποίος μιλώντας στον ΣΚΑΪ τόνισε ότι οι εμβολιασμοί πρόκειται να γίνουν εντατικότεροι στο προσεχές διάστημα.
Στη χώρα μας, μέχρι στιγμής, έχουν εντοπιστεί και ταυτοποιηθεί 403 κρούσματα της βρετανικής μετάλλαξης του κορονοϊού, κάτι που δείχνει ότι υπάρχει μεγάλη διασπορά, όπως εξήγησε ο κ. Αρκουμανέας.
«Αυτό το στέλεχος, επειδή είναι πιο μεταδοτικό, πιθανόν να επικρατήσει τους επόμενους μήνες», τόνισε. «Στην Αμερική υπολογίζεται ότι θα έχει επικρατήσει μέχρι τα τέλη Μαρτίου, σύμφωνα με έρευνα που έδειξε ότι κάθε 10 μέρες διπλασιάζεται ο ρυθμός του στελέχους», επεσήμανε.
«Το στέλεχος αυτό φαίνεται πως είναι έως 40% πιο μεταδοτικό, ωστόσο, δεν υπάρχουν ενδείξεις από μελέτες ότι είναι και πιο θανατηφόρο», πρόσθεσε.
Όσον αφορά τα εμβόλια και το κατά πόσο είναι αποτελεσματική και με τις μεταλλάξεις, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ τόνισε ότι «ειδικά για τη βρετανική μετάλλαξη, τα εμβόλια έχουν καλή αποτελεσματικότητα. Για τη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη έχουμε δεδομένα, εκτός από αυτά της AstraZeneca που δείχνουν μειωμένη αποτελεσματικότητα, αλλά ακόμα αρκετά σημαντική για να αποφευχθεί ο θάνατος ή η βαριά νόσηση. Και αυτό το στέλεχος, όμως, είναι πιο μεταδοτικό».
Σχετικά με τους εμβολιασμούς ο κ. Αρκουμανέας είπε ότι στους επόμενους μήνες ο εμβολιασμός θα γίνει πιο εντατικός και θα έχουμε λιγότερη πίεση στο σύστημα.
Ο κ. Αρκουμανέας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων μέτρων το προσεχές διάστημα, «κάποια χαρακτηριστικά που βλέπουμε δείχνουν μια επιδείνωση και γι’ αυτό λήφθηκαν περαιτέρω μέτρα. Βρισκόμαστε στην πιο κρίσιμη φάση της πανδημίας. Αν χρειαστεί μέσα στη βδομάδα θα πάρουμε επιπρόσθετα μέτρα. Γεωγραφικά εστιάζουμε στην Αττική».
Σχετικά με το ολικό lockdown προκειμένου να αποφευχθεί η διασπορά και να μειωθούν τα κρούσματα, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ είπε ότι δεν έχει γίνει για ψυχολογικούς και οικονομικούς λόγους, όμως υπάρχει πάντα στο τραπέζι ως τελικό μέτρο. «Θα προτιμήσουμε ένα lockdown από το να δούμε έναν τεράστιο αριθμό εισαγωγών στα νοσοκομεία».
Όσον αφορά το θέμα της ανίχνευσης των κρουσμάτων, τόνισε ότι τα τεστ και οι ιχνηλατήσεις έχουν αυξηθεί κατά 30% και για το αρχικό στέλεχος και για τα μεταλλαγμένα.
Για το ενδεχόμενο τρίτης δόσης του εμβολίου για τις επόμενες μεταλλάξεις, είπε ότι αυτή τη στιγμή τα εμβόλια που έχουμε προσφέρουν πάρα πολύ καλή αποτελεσματικότητα.
«Όταν θα έρθουν τα εμβόλια και θα έχουμε την ποσότητα, θα φτάσουμε και τον στόχο των 2 εκατ. εμβολιασμών το μήνα», είπε.
Lockdown: Επιβεβαίωσε ο Γεραπετρίτης
Aνά πάσα στιγμή υπάρχει η πιθανότητα να έχουμε κ αλλά μέτρα, όχι μόνο για την Αττική, αλλά για όλη τη χώρα, δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, μιλώντας στο OPEN.
Τόνισε ότι «η επιθυμία μας είναι να έχουμε ένα ισόρροπο μείγμα το οποίο θα διασφαλίσει την όσο δυνατόν καλύτερη λειτουργία της αγοράς κ από την άλλη τη δημόσια υγεία», ενώ πρόσθεσε ότι η αίσθηση είναι ότι υπάρχει αύξηση κρουσμάτων και ότι σχετική επιπεδοποίηση θα μετρηθεί, υπογραμμίζοντας ότι «αν απαιτηθεί θα κάνουμε τις αναγκαίες προσαρμογές».
Σχετικά με τη λειτουργία των σχολείων ο κ. Γεραπετρίτης επισήμανε ότι «πρέπει με κάθε τίμημα, αλλά με ασφάλεια να μένουν ανοιχτά.. Δεν είναι μόνο το γλωσσολογικό κομμάτι, είναι ζήτημα ψυχικής υγείας των παιδιών» συμπληρώνοντας ότι δεν προκύπτει από πουθενά ότι η κινητικότητα που προκύπτει εντός των σχολείων συντελεί στην υπερμετάδοση.
Τέλος, σε ό,τι αφορά στον τουρισμό υπογράμμισε ότι «θα σωθεί, καθώς δεν έχουμε την δυνατότητα να θυσιάσουμε φέτος τον τουρισμό, τα δημοσιονομικά μας υποχρεώνουν να ανοίξουμε τον τουρισμό με ασφάλεια κ προσοχή κ είναι αυστηρά τα πρωτόκολλα», ενώ τόνισε ότι μέχρι την έναρξη της τουριστικής περιόδου θα έχει δημιουργηθεί η κρίσιμη μάζα ανοσίας.
Lockdown: «Ανοιχτό» για νέα 4 μέτρα
Σε περίπτωση που τα πράγματα δεν εξελιχθούν όπως… πρέπει, τότε θεωρείται πιθανό να ανακοινωθούν τα εξής μέτρα.
- Κλείσιμο σχολείων σε όλη τη χώρα, όλων των βαθμίδων – Θα γίνει συζήτηση της ερχόμενη Παρασεκυή
- Κλείσιμο λιανεμπορίου, ακόμη και μέσω της μεθόδου click away
- Κλείσιμο κομμωτηρίων, αισθητικών κέντρων κτλ.
- Περιορισμός της κυκλοφορίας από τις 6 το απόγευμα ίσως και τις καθημερινές και περιορισμός των SMS για μετακίνηση από Δήμο σε Δήμο