Ολικό lockdown: Τι θα γίνει με σχολεία, μετακινήσεις με SMS και καταστήματα

Την επιβολή καθολικού lockdown για έναν μήνα στην Ελλάδα εισηγήθηκε η επιτροπή των λοιμωξιολόγων, στη σκιά της εκρηκτικής ανόδου των κρουσμάτων και των νοσηλειών, αίτημα που αποδέχθηκε η ελληνική κυβέρνηση. Τα επιμέρους μέτρα που εξετάζονται.

Το βράδυ της Τετάρτης, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας προανήγγειλε την άφιξη νέου καθολικού lockdown για έναν μήνα, σε μια προσπάθεια ανάσχεσης της διασποράς της COVID-19 στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τον κ. Κικίλια, το ολικό «λουκέτο» των 30 ημερών στη χώρα ήταν εισήγηση της επιτροπής των λοιμωξιολόγων, με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη και την κυβέρνηση της ΝΔ να αποδέχονται το σχετικό αίτημα.

Μάλιστα, σήμερα, Πέμπτη 5 Οκτωβρίου, στις 12:00 ο κ. Μητσοτάκης θα ανακοινώσει τα νέα μέτρα για την καταπολέμηση της εξάπλωσης του κορονοϊού, ενώ στο πλευρό του θα βρίσκεται και ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας, απαντώντας παράλληλα σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.

Τα μέτρα που εξετάζονται

Υπάρχουν πολλά σενάρια σχετικά με το ποια θα είναι τα νέα μέτρα, ενώ μεταξύ αυτών που διακινούνται στον ΣΚΑΪ, αυτά περιλαμβάνουν:

  • Kυκλοφορία μόνο με SMS.
  • Απαγόρευση κυκλοφορίας 21:00 – 05:00 (επιτρέπονται οι μετακινήσεις μόνο για λόγους εργασίας και υγείας).
  • Κλείνει το λιανεμπόριο (ανοικτά θα παραμείνουν μόνο τα φαρμακεία, τα σούπερ μάρκετ και τα βενζινάδικα).
  • Από τις 05:00 το πρωί έως τις 21:00 το βράδυ οι πολίτες θα μπορούν να μετακινούνται με προηγούμενη (δωρεάν) αποστολή SMS στο 13033, όπως γινόταν στην πρώτη φάση της πανδημίας.

H μετακίνηση από και προς την εργασία για τις εργάσιμες ώρες ή κατά τη διάρκεια της εργασίας, εφόσον είναι απαραίτητο, θα γίνεται αποκλειστικά με σχετική βεβαίωση τύπου Α του εργοδότη και δεν χρειάζεται SMS.

Παράλληλα, η ΕΡΤ μεταδίδει πως τα νέα μέτρα θα ενέχουν lockdown 30 ημερών σε όλη τη χώρα και απαγόρευση μετακινήσεων από και προς τους «κόκκινους» νομούς.

Την ίδια στιγμή, διευκρινίσεις αναμένονται και για τα σχολεία: Σχεδόν βέβαιο θεωρείται πως θα κλείσουν τα Λύκεια, ερώτημα παραμένει τι θα γίνει με τα Γυμνάσια, ενώ τα δημοτικά σχολεία θα εξακολουθήσουν να λειτουργούν πιθανότατα, όπως ισχύει και στη Θεσσαλονίκη.

Η μεγάλη αύξηση των διασωληνωμένων ασθενών όσο και των κρουσμάτων πιέζει το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ), όπως υπογράμμισε ο κ. Κικίλιας, ο οποίος τόνισε πως «η χώρα σιγά σιγά περνάει στο κόκκινο».