Ολλανδία: Το «εορταστικό» lockdown άδειασε τους εμπορικούς δρόμους

Οι εμπορικοί δρόμοι στην Ολλανδία είναι κλειστοί και τα σχέδια των πολιτών για τις γιορτές των Χριστουγέννων βρίσκονται στον αέρα, καθώς η χώρα βρίσκεται από σήμερα σε καθεστώς lockdown, με στόχο τον περιορισμό την αναμενόμενης αύξησης των κρουσμάτων κορονοϊού που προκαλούνται από την εξάπλωση της παραλλαγής Όμικρον.

Ο πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε ανακοίνωσε το αιφνιδιαστικό lockdown, επιβάλλοντας το κλείσιμο των μη απαραίτητων καταστημάτων καθώς και των εστιατορίων, των κομμωτηρίων, των γυμναστηρίων, των μουσείων και άλλων δημόσιων χώρων από σήμερα μέχρι τουλάχιστον και τις 14 Ιανουαρίου.

Η είδηση σόκαρε πολλούς Ολλανδούς που προετοιμάζονταν για τις εορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Πολλοί ήταν εκείνοι που έσπευσαν χθες να προμηθευτούν δώρα και τρόφιμα αλλά και να κουρευτούν την τελευταία στιγμή.

Οι εργαζόμενοι στον τομέα της φιλοξενίας ζητούν αποζημίωση για διαφυγόντα κέρδη κατά την εορταστική περίοδο ενώ οι ιδιοκτήτες γυμναστηρίων τονίζουν την αναγκαιότητα για σωματική άσκηση στη διάρκεια μιας υγειονομικής κρίσης.

«Το κλείσιμο όλων των μπαρ και των εστιατορίων σε έναν τόσο σημαντικό μήνα είναι υπερβολικά επώδυνο και δραματικό. Χρειαζόμαστε αποζημίωση και μια στρατηγική εξόδου», ανακοίνωσε η ολλανδική ένωση υπηρεσιών φιλοξενίας.

Όλα τα σχολεία θα κλείσουν μια εβδομάδα νωρίτερα για τις διακοπές των Χριστουγέννων, δηλαδή αύριο Δευτέρα, και θα παραμείνον κλειστά μέχρι τουλάχιστον στις 9 Ιανουαρίου, ενώ τα νοικοκυριά καλούνται να μην δέχονται πάνω από δύο επισκέπτες και οι συγκεντρώσεις σε εξωτερικούς χώρους είναι επίσης περιορισμένες στα δύο άτομα .

Ο αριθμός των κρουσμάτων στη χώρα έχει μειωθεί από τα επίπεδα ρεκόρ όπου βρισκόταν τις τελευταίες εβδομάδες έπειτα από ένα νυχτερινό λοκντάουν που επιβλήθηκε στο τέλος του περασμένου μήνα.

Αλλά τα κρούσματα που οφείλονται στην παραλλαγή Όμικρον αυξήθηκαν ραγδαία από τις αρχές Δεκεμβρίου και η παραλλαγή αυτή αναμένεται να είναι η επικρατέστερη μέχρι το τέλος του χρόνου.

Αυτό θα επιφέρει σοβαρό πλήγμα στα νοσοκομεία, τα οποία ματαιώνουν την τακτική φροντίδα εδώ και εβδομάδες στην προσπάθειά τους να αποφύγουν μια έλλειψη νοσοκομειακών κλινών εξαιτίας του υψηλού αριθμού νοσηλευομένων με COVID-19.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες ότι θα επιταχύνει την χορήγηση αναμνηστικών δόσεων του εμβολίου έπειτα από μια αργή εκκίνηση της εμβολιαστικής εκστρατείας και τώρα στοχεύει να εμβολιάσει με αναμνηστική δόση όποιον είναι πάνω από 60 ετών μέχρι το τέλος του μήνα.

Παρότι περισσότεροι από 85% των ενήλικων Ολλανδών είναι εμβολιασμένοι, ποσοστό μικρότερο από το 9% των ενηλίκων έχει μέχρι στιγμής κάνει την τρίτη δόση, ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά στην Ευρώπη.

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Συλλαλητήρια αγροτών σε Φάρσαλα και Mικρό Ελευθεροχώρι
6 Φεβρουαρίου, 2025
Μπαρτζώκας: «Πρέπει να μείνουμε ταπεινοί και συγκεντρωμένοι σε κάθε προπόνηση και παιχνίδι»
6 Φεβρουαρίου, 2025
Ψηφίστηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για την ενίσχυση του ερασιτεχνικού και του επαγγελματικού αθλητισμού
6 Φεβρουαρίου, 2025
Νέος σεισμός 4,7 Ρίχτερ στη Σαντορίνη
6 Φεβρουαρίου, 2025
Τουρκία: Ποινή φυλάκισης επτά ετών και τεσσάρων μηνών ζητά ο εισαγγελέας για τον Ιμάμογλου
6 Φεβρουαρίου, 2025
Καιρός: Σε ποιες περιοχές της Αττικής θα βρέξει
6 Φεβρουαρίου, 2025
Κίνηση: Καθυστερήσεις στην Λ. Αλίμου – Κατεχάκη
6 Φεβρουαρίου, 2025
Σήμερα η τρίτη ψηφοφορία στη Βουλή για την εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας
6 Φεβρουαρίου, 2025
Συγκλονισμένος ο 37χρονος που πήρε το δώρο ζωής από τον 3χρονο Άγγελο
6 Φεβρουαρίου, 2025
Ο Νετανιάχου υποστηρίζει ξανά το αμφιλεγόμενο σχέδιο του Τραμπ για τη Λωρίδα της Γάζας
6 Φεβρουαρίου, 2025