Ολοκληρώθηκε η τελετή παράδοσης-παραλαβής του υπουργείου Ναυτιλίας

Ανέλαβε σήμερα τα καθήκοντά του ως υπηρεσιακός υπουργός Ναυτιλίας ο επίτιμος αρχηγός του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, ναύαρχος Θεόδωρος Κλιάρης.

Κατά την τελετή παράδοσης παραλαβής ο απερχόμενος υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης προχώρησε σε απολογισμό του έργου του, ενώ ευχαρίστησε το ένστολο και πολιτικό προσωπικό του υπουργείου για τον επαγγελματισμό που επέδειξαν και την αποτελεσματικότητα στο έργο τους.

«Είμαστε ήσυχοι που παραλαμβάνει αυτήν την κρίσιμη περίοδο της μεταβατικής φάσης το υπουργείο Ναυτιλίας» ο νέος υπουργός Θ. Κλιάρης που έχει στο ενεργητικό του μεγάλες επιτυχίες, τόνισε ο κ. Πλακιωτάκης προσθέτοντας ότι αυτά τα τέσσερα χρόνια αντιμετωπίστηκαν κρίσιμες καταστάσεις και ζητήματα ασφαλείας. «Παραλάβαμε μία χώρα χωρίς θαλάσσια σύνορα και παραδίδουμε μία χώρα που φυλάει αποτελεσματικά τα θαλάσσια σύνορα της Ελλάδας και της ΕΕ σώζοντας χιλιάδες συνανθρώπους μας» υπογράμμισε ο ίδιος, συμπληρώνοντας ότι το υπουργείο Ναυτιλίας έχει εξασφαλίσει ήδη χρηματοδοτήσεις πάνω από ένα δισ. ευρώ.

Ανέφερε ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας φάνηκε συνεπής προς τις δεσμεύσεις της αντιμετωπίζοντας παράλληλα τρεις διαδοχικές παγκόσμιες κρίσεις, την πανδημία, τον ρωσοουκρανικό πόλεμο και την ενεργειακή κρίση. Σχολιάζοντας τον αναπτυξιακό χαρακτήρα του υπουργείου είπε ότι δόθηκε έμφαση στη νησιωτική πολιτική με τη θέσπιση μίας εθνικής στρατηγικής για τη νησιωτικότητα με συγκεκριμένα χρηματοδοτικά εργαλεία.

Για τον τομέα της ναυτιλίας είπε ότι το 2021 προωθήθηκαν σημαντικά μέτρα για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού νηολογίου, ενώ η ελληνική πλοιοδιαχείριση έφτασε σε ιστορικά υψηλά των 5.144 πλοίων. Παράλληλα, πρόσθεσε ότι εισέρρευσε ναυτιλιακό συνάλλαγμα στη χώρας μας έως τον Οκτώβριο του 2022, 19,48 δισ. ευρώ, ενώ ψηφίσθηκε μετά από 65 χρόνια ο νέος Κώδικας Ιδιωτικού Ναυτικού δικαίου.

Για την ακτοπλοΐα είπε ότι αυξήθηκε το ύψος της χρηματοδότησης για τις άγονες γραμμές από τα 90 εκατ. ευρώ στα 130, με τη δημιουργία 16 νέων δρομολογιακών γραμμών, ενώ τόνισε ότι έχει ήδη καταρτιστεί σχέδιο μελέτης για την ανανέωση του ακτοπλοϊκού στόλου με πράσινα κριτήρια και με χρηματοδότηση από το ταμείο ανάκαμψης. Για τη ναυτική εκπαίδευση είπε ότι προχωρά η ψηφιοποίησή της στις 11 ακαδημίες και στα 5 κέντρα επιμόρφωσης, ενώ για το εξοπλιστικό πρόγραμμα του λιμενικού είπε ότι εξασφαλίστηκε η χρηματοδότηση τουλάχιστον 600 εκατ. ευρώ.

«Το κύριο καθήκον της υπηρεσιακής κυβέρνησης είναι να εφαρμόζει τον νόμο διασφαλίζοντας τη συνέχεια της εύρυθμης λειτουργίας του κράτους και δημιουργώντας αίσθημα ασφάλειας στους πολίτες και αξιοπιστίας στους διεθνείς εταίρους» τόνισε από την πλευρά του ο νέος υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Κλιάρης.

Ο νέος υπηρεσιακός υπουργός Ναυτιλίας απευθυνόμενος προς το προσωπικό του υπουργείου και τα στελέχη του λιμενικού, είπε ότι από την πολύχρονη θητεία του στο Λιμενικό Σώμα, πιστεύει στην ομαδική εργασία και θεωρεί ότι οι στόχοι επιτυγχάνονται με συλλογική προσπάθεια και αρμονική συνεργασία. Κάλεσε όλους να συμβάλλουν προς τον στόχο της αποτελεσματικής διευθέτησης των θεμάτων της αρμοδιότητάς τους, ενώ ευχαρίστησε την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και τον πρωθυπουργό Ιωάννη Σαρμά για την εξαιρετική τιμή και την εμπιστοσύνη προς το πρόσωπό του

-Ad-