The Eiffel Tower and the Olympics rings are lit up during the opening ceremony for the 2024 Summer Olympics in Paris, France, Friday, July 26, 2024. (Lionel Bonaventure/Pool Photo via AP)

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Η ολυμπιακή φλόγα άναψε στο Παρίσι – Όσα έγιναν στην τελετή έναρξης

Με μια αστραφτερή και λαμπερή τελετή έναρξης το Παρίσι υποδέχθηκε με τον πιο όμορφο τρόπο τους 33ους Ολυμπιακούς Αγώνες, την μεγάλη γιορτή της Ανθρωπότητας, που είχε πολλές καινοτομίες, ευφάνταστα χορευτικά και πολλά όμορφα και πρωτότυπα δρώμενα που παρέπεμπαν στην Ιστορία της Γαλλίας ανά τους αιώνες.

Για πρώτη φορά στην Ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων η τελετή έναρξης δεν έγινε σε Στάδιο, αλλά στον ποταμό Σηκουάνα και οι αποστολές παρέλασαν πάνω σε πλοιάρια, ασφαλώς μια πολύ έξυπνη και ευρηματική επιλογή των διοργανωτών που φρόντισαν να γίνουν όλα στην εντέλεια, έστω και αν η βροχή βρήκε την πιο ακατάλληλη στιγμή να κάνει την εμφάνισή της.

Παρόντες στην εξέδρα ήταν ο Γάλλος πρόεδρος Εμμάνουελ Μακρόν και ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Τόμας Μπαχ.

Η ελληνική αποστολή διέσχισε πρώτη πάνω σε πλοιάριο τον Σηκουάνα, με τους σημαιοφόρους Γιάννη Αντετοκούνμπο και Αντιγόνη Ντρισμπιώτη, ενώ ακολούθησαν και οι υπόλοιπες, με αυτή των Προσφύγων να αποσπά το θερμό χειροκρότημα των θεατών.

H έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων, κηρύχθηκαν επίσημα κατά τη διάρκεια αυτής της τελετής από τον Εμανουέλ Μακρόν, πριν ανάψει η Ολυμπιακή Φλόγα για να λάμψει μέχρι τις 11 Αυγούστου και το κλείσιμο των Αγώνων.

Πριν το ξεκίνημα μεταδόθηκε μια ταινία που έδειχνε τον κωμικό Νταμέλ Ντεμπουζέ (Djamel Debbouze) να μπαίνει στο Stade de France με την Ολυμπιακή Φλόγα πριν τη δώσει σε ένα Γάλλο σύμβολο, τον Ζινεντίν Ζιντάν. Υπό τον ήχο της μουσικής μιας ταινίας του Ζακ Τατί, ο πρώην Νο.10 των «Μπλε» ξεκίνησε μια παριζιάνικη οδύσσεια, συμπεριλαμβανομένου του metro.

Από τη γέφυρα Αούστερλιτς (Austerlitz) μέχρι το Τροκαντερό, 6.800 αθλητές και 205 αποστολές, επιβιβασμένες σε 85 σκάφη, άρχισαν να κατεβαίνουν το ποτάμι κατά τη διάρκεια μιας άνευ προηγουμένου παρέλασης, κάτω από συνεχή βροχή-που με το πέρασμα της ώρας δυνάμωνε-, κατά τη διάρκεια μιας τελετής διάρκειας 3 ωρών και 45 λεπτών, προοίμιο για δύο εβδομάδες αγώνων μέχρι τις 11 Αυγούστου.

Τη ναυτική παρελαση άνοιξε η Ελλάδα, ενώ 320.000 θεατές υπήρχαν στις αποβάθρες και τις γέφυρες του Παρισιού. Οι αθλητές μας κρατούσαν στα χέρια τους ελληνικές σημαίες.

Το σκάφος της Ελλάδας, διέσχισε τη γέφυρα Αούστερλιτς , γύρω στις 20:40 όταν ένας τοίχος με νερό που χύνεται κάτω από τη γέφυρα άνοιξε, ελευθερώνοντας το πέρασμα για αυτό το σκάφος, το πρώτο από τα 85 που πρέπει να μεταφέρει περισσότερους από 6.500 αθλητές στο Τροκαντερό.

Στη γέφυρα που βρίσκεται στα ανατολικά της πρωτεύουσας εμφανίζεται το Ολυμπιακό σύνθημα «Πιο γρήγορα, ψηλότερα, πιο δυνατά, μαζί»

Πίσω από το σκάφος που μετέφερε την ελληνική αποστολή, ακολούθησε εκείνη των προσφύγων, που στο Παρίσι μετράει 37 μέλη. Ακολουθούν οι άλλες αποστολές αλφαβητικά.

Τα σκάφη που μετέφεραν τους αθλητές είναι εξοπλισμένα με κάμερες που επιτρέπουν σε όσους παρακολουθούν στην τηλεόραση ή το τηλέφωνό τους να βλέπουν από κοντά.

Μετά τη γέφυρα Αούστερλιτς, η παρέλαση πέρασε τον καθεδρικό ναό της Παναγίας των Παρισίων (Notre-Dame de Paris) και έφτασε κοντά στον Πύργο του Άιφελ, αφού πέρασε κάτω από γέφυρες και πύλες, συμπεριλαμβανομένων των Πον ντεζ Αρ (Pont des Arts) και Πον νεφ (Pont Neuf), και κοντά σε πολλά από τα ορόσημα της γαλλικής πρωτεύουσας.

Πριν την συμπλήρωση της πρώτης μισής ώρα, εμφανίστηκε στο πρώτο αστέρι της βραδιάς, η Λέιντι Γκάγκα (Lady Gaga), τραγουδώντας διασκευασμένο το «My thing in feather» της Zizi Jeanmaire, κοντά στον καθεδρικό ναό της Παναγίας των Παρισίων.

Η μεγάλη έκπληξη έγινε όταν οι Gojira, ένα γαλλικό metal συγκρότημα με διεθνή αύρα, συνεργάστηκαν με τη Γαλλοελβετίδα τραγουδίστρια όπερας Μαρίνα Βιότι (Marina Viotti) για να ερμηνεύσουν το “Ah! Ca ira”, ένα γαλλικό επαναστατικό τραγούδι.

Με 60 μουσικούς από τη ορχήστρα της Γαλλικής Ρεπουμπλικανικής Φρουράς και 36 ερμηνευτές από τη χορωδία του γαλλικού στρατού, η Γαλλίδα μέγα ποπ σταρ Άγια Νακαμούρα παρουσιάστηκε στην στη Pont des Arts, μια γέφυρα που συνδέει το Ινστιτούτο της Γαλλίας με το Μουσείο του Λούβρου, ενώνοντας τον ακαδημαϊκό κόσμο και τις τέχνες, τραγουδώντας μερικές από τις πιο γνωστές επιτυχίες της.

Ντυμένη με ένα χρυσό φόρεμα του οίκου Dior, ξεκίνησε «παντρεύοντας» δύο επιτυχίες του Σαρλ Αζναβούρ, For me formidable και το La Bohême.

Είναι η Γαλλίδα τραγουδίστρια που ακούγεται περισσότερο στον κόσμο, αλλά όταν εμφανίστηκε για πρώτη φορά μπορεί να την ερμηνεύσει πυροδότησε διαμάχη για τη γαλλική ταυτότητα.

Στον καθεδρικό ναό της Παναγίας των Παρισίων, που καταστράφηκε από μια γιγαντιαία πυρκαγιά το 2019, παρουσιάστηκε μια ιδιαίτερη παράσταση.

Καλλιτέχνες χόρεψαν προσκολλημένοι στα ικριώματα του καθεδρικού ναού που πρόκειται να ανοίξει ξανά τις πόρτες του στις 8 Δεκεμβρίου μετά από μεγάλες εργασίες αποκατάστασης.

H σκηνή «Sororité», η έκτη της βραδιάς, άνοιξε με την «mezzo soprano Αξέλ Σεν Σιλέ τραγούδησε την Μασσαλιώτιδα. Στην πορεία εμφανίζονται δέκα αγάλματα γυναικών σε χρυσό, όπως η Αλις Μιλιάτ, Ζιζέλ Χαλιμί ή η Σιμόν ντε Μποβουάρ.

Οι θαυμαστές του ραπ της δεκαετίας του ’90 αναγνώρισαν τον αγαπημένο τους Rim’K.

Ξεχωριστή η στιγμή που βίντεο εμφανίστηκε τα διάσημα Minions να κλέβουν τη «Μόνα Λίζα», ενώ υπήρξε μάι ιδιαίτερη επιδειξη μόδας.

Στους θεατές προσφέρθηκαν απεικονίσεις της Γαλλίας που μοιάζουν με καρτ ποστάλ, ενώ σε μία τεράστια σειρά στις όχθες του Σηκουάνα υπήρχαν χορευτές καμπαρέ Μουλεν Ρουζ (Moulin Rouge).

Όλοι οι θεατές στην Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων είχαν μπει στις ελεύθερες εξέδρες στις 20:45, δήλωσε στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων (AFP) η αστυνομική διεύθυνση του Παρισιού.

«Κανένα περιστατικό» δεν αναφέρθηκε στην αρχή της τελετής, πρόσθεσε αυτή η πηγή.

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής Τομά Ζολί αποκάλυψε η Ολυμπιακή φλόγα είχε «κλαπεί» από έναν μυστηριώδη ακροβάτη με λευκή κουκούλα, στην πορεία της προς το Βωμό.

Όπως έγινε γνωστό ωστόσο, ότι η Ολυμπιακή φλόγα θα «εγκατασταθεί» στον κήπο του Κεραμεικού (Tuileries), από όπου θα μπορούσε να φωτίζει τον ουρανό του Παρισιού κάθε βράδυ χάρη.

Ο κήπος του Κεραμεικού είναι ένας δημόσιος κήπος που βρίσκεται ανάμεσα στο Λούβρο και την πλατεία Κονκόρντ στο 1ο διαμέρισμα του Παρισιού της Γαλλίας. Δημιουργήθηκε από την Αικατερίνη των Μεδίκων ως κήπος του παλατιού του Κεραμεικού το 1564 και άνοιξε για το κοινό το 1667.

Την Τελετή Έναρξης παρακολούθησαν περισσότεροι από 85 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων-ανάμεσά τους ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η σύζυγός του Μαρέβα-, αλλά και περισσότεροι από 300.000 θεατές από τις όχθες του ποταμού, υπήρχαν περίπου 80 γιγαντιαίες οθόνες κατά μήκος της διαδρομής.

Περίπου 45.000 αστυνομικοί βρίσκονταν εκεί για να διασφαλίσουν την ασφάλεια της τελετής, συμπεριλαμβανομένων των ειδικών δυνάμεων επέμβασης. Ελεύθεροι σκοπευτές αναπτύχθηκαν στην κορυφή των κτιρίων κατά μήκος της διαδρομής, ενώ υπήρχε ένα σύστημα κατά των drone.

Οι πρώτες μαγικές εικόνες από την τελετή έναρξης – Η Πόλη του Φωτός από ψηλά (video)

Ξεκίνησε η τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 στο Παρίσι με πλάνα της Πόλης του Φωτός από ψηλά. Οι εικόνες μαγεύουν. Φαντασμαγορική πρόκειται να είναι η παρέλαση, που για πρώτη φορά στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων είναι πλωτή, και θα πραγματοποιηθεί κατά μήκος του Σηκουάνα. Πλήθος κόσμου έχει γεμίσει τις κερκίδες που έχουν στηθεί στις όχθες του ποταμού, στη σκιά του Πύργου του Άιφελ.

Έλαμψε η ελληνική αποστολή, η πρώτη που διέσχισε τον Σηκουάνα (video)




Ολυμπιακοί Αγώνες Παρίσι 2024: Live streaming η τελετή έναρξης (ΕΡΤ1)

Ξεκίνησε η πλωτή «παρέλαση» των χωρών στον Σηκουάνα που σηματοδοτεί την επίσημη αρχή των Ολυμπιακών Αγώνων για το 2024. Η ελληνική αποστολή, με σημαιοφόρους τον Γιάννη Αντετοκούνμπο και την Αντιγόνη Ντρισμπιώτη άνοιξε τον δρόμο για τις υπόλοιπες χώρες που συμμετέχουν.

Φαντασμαγορική είναι η παρέλαση, που για πρώτη φορά στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων είναι πλωτή, και πραγματοποιείται κατά μήκος του Σηκουάνα. Πλήθος κόσμου έχει γεμίσει τις κερκίδες που έχουν στηθεί στις όχθες του ποταμού, στη σκιά του Πύργου του Άιφελ.

Ολυμπιακοί Αγώνες Παρίσι: «Bonsoir Paris» από τη Lady Gaga

Ολυμπιακοί Αγώνες Παρίσι 2024: Live streaming η τελετή έναρξης (ΕΡΤ1)

Η Lady Gaga τραγούδησε σε « τέλεια» γαλλικά το «Bonsoir Paris». Ντυμένη στα μαύρα, η Αμερικανίδα σταρ ήρθε σε αντίθεση με τα ροζ πούπουλα, ενώ αναβίωνε την εμφάνιση της Zizi Jeanmaire το 1961, με το τραγούδιο My thing in feathers.
Η Lady Gaga κάθισε στη συνέχεια στο πιάνο για να συνεχίσει το σόου.

Καταχειροκροτήθηκε η αποστολή των προσφύγων

Το πρώτο σκάφος που άνοιξε τη ναυτική παρέλαση των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 είχε την ελληνική αποστολή. Οι αθλητές μας κρατούσαν στα χέρια τους ελληνικές σημαίες. Πίσω από το σκάφος που μετέφερε την ελληνική αποστολή, ακολούθησε η αποστολή των προσφύγων, που στο Παρίσι μετράει 37 μέλη. Ακολουθούν οι άλλες αποστολές αλφαβητικά.

Ο Ζινεντίν Ζιντάν πρωταγωνιστής σε βίντεο κατά την τελετή έναρξης

Ένας από τους πρωταγωνιστές των ταινιών «Αστερίξ και Οβελίξ», ο Ζαμέλ Ντεμπούζ αναρωτιέται πού πήγαν όλοι. Εμφανίζεται ο Ζινεντίν Ζιντάν, ένας από τους καλύτερους ποδοσφαιριστές όλων των εποχών και παραλαβάνει τη Ολυμπιακή Φλόγα, όπως δείχνει χιουμοριστικό βίντεο στην αρχή της τελετής έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων. Ο Ζιντάν περνάει από cafe, το μετρό του Παρισιού και τελικά παραδίσει τη φλόγα σε ένα παιδί.

Τα Minions εισέβαλαν στην τελετή έναρξης και έκλεψαν τη Μόνα Λίζα

Τα Minions εισέβαλαν στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι και έκλεψαν τη Μόνα Λίζα.
Φαντασμαγορική είναι η παρέλαση, που για πρώτη φορά στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων είναι πλωτή, και πραγματοποιείται κατά μήκος του Σηκουάνα. Πλήθος κόσμου έχει γεμίσει τις κερκίδες που έχουν στηθεί στις όχθες του ποταμού, στη σκιά του Πύργου του Άιφελ.

Χορευτικό σόου επάνω στις σκαλωσιές της Παναγίας των Παρισίων

Οι σκαλωσιές της Παναγίας των Παρισίων μετά την καταστροφική πυρκαγιά της 25ης Απριλίου του 2015 και οι ήχοι που πρέρχονται από τα εργαλεία των εργατών που έχουν αναλάβει το τιτάνιο έργο της αποκατάστασής της παρουσιάζονται σε ένα από τα βίντεο που προβάλλονται κατά την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι. Το χορευτικό σόου επάνω στις σκαλωσιές μαγεύει.

Τα μετάλλια των Ολυμπιακών Αγώνων

Στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων συμπεριλήφθηκαν τα μετάλλια καθώς ένας μυστηριώδης λαμπαδηδρόμος οδηγεί στα εργαστήρια όπου σκαλίζεται και μορφοποιείται το λαμπερό βραβείο των Ολυμπιονικών.

Σαν κοσμήματα τα 5.084 μετάλλια που θα απονεμηθούν στο Παρίσι θα προστατευτούν σε ειδικά σεντούκια τα οποία και παρουσιάστηκαν σε μία ακόμη χορογραφία.

Η είσοδος της Κύπρου τη στιγμή που ξεκινούσε η ενότητα «fraternite»

Εντυπωσίασε η κυπριακή αποστολή στην πλωτή «παρέλαση» των χωρών στον Σηκουάνα κατά την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων καθώς εισερχόταν στην ενότητα “fraternité” που σημαίνει αδελφικότητα, αδελφότητα.

Η Γαλλίδα superstar Aya Nakamura ξεσήκωσε το πλήθος με τα τραγούδια της

Η Aya Nakamura, Γαλλίδα σταρ της μουσικής έκλεψε τις εντυπώσεις με το μουσικοχορευτικό της σόου κατά την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων.

Με μια πασαρέλα τίμησαν τη γαλλική μόδα

Στο 8ο μέρος της Τελετής έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 στο Παρίσι, ενδιάμεσα από την παρέλαση και των τελευταίων χωρών, οι διοργανωτές τίμησαν και τη γαλλική μόδα.

Έτσι μια τυπική παριζιάνικη γέφυρα έγινε το σκηνικό, όπου παρέλασαν διάφορα μοντέλα και μη, φορώντας ρούχα νέων Γάλλων σχεδιαστών, υπό τους ήχους που έπαιζε η Dj Μπάρμπαρα Μπουτς.

Μια διαφορετική εκτέλεση του εθνικού ύμνου της Γαλλίας




Με διαφορετικό τρόπο ερμηνεύτηκε ο εθνικός ύμνος της Γαλλίας κατά τη διάρκεια της τελετής έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων.

Ο φωταγωγημένος Πύργος του Άιφελ και ο Σηκουάνας υπό βροχή

Εντυπωσιάζουν οι νυχτερινές εικόνες από τον Πύργο του Άιφελ και τον Σηκουάνα υπό βροχή κατά την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων.

Η γαλλική version του Θεού Διόνυσου είναι άκρως…ενδιαφέρουσα!

Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα κομμάτια της τελετής έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων ήταν και η αναπαράσταση της του θεού Διόνυσου που ήταν άκρως…ενδιαφέρουσα!

Με τη γαλλική αποστολή ολοκληρώθηκε η πλωτή «παρέλαση»

Η γαλλική αποστολή, διασχίζοντας τον ποταμό Σηκουάνα κατά την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων αποθεώθηκε από το συγκεντρωμένο πλήθος. Η συγκίνηση ήταν διάχυτη. Αξίζει να σημειωθεί ότι με τους Γάλλους έλαβε τέλος η πλωτή «παρέλαση».

Η έπαρση της σημαίας των Ολυμπιακών Αγώνων υπό τους ήχους του Ολυμπιακού ύμνου



Λίγο πριν το τέλος της Τελετής έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 ακούσαμε τον Ολυμπιακό ύμνο και ταυτοχρόνως λάμβανε χώρα και η έπαρση της σημαίας των Ολυμπιακών Αγώνων.

Ο Ολυμπιακός Ύμνος είναι μια μουσική σύνθεση που συντέθηκε για τους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 1896 από τον Κερκυραίο συνθέτη Σπύρο Σαμάρα, σε ποίηση και στίχους του Κωστή Παλαμά.

Στην τελετή έναρξης 300.000 θεατές έχουν γεμίσει τις κερκίδες που έχουν στηθεί στις όχθες του ποταμού, στη σκιά του πύργου του Άϊφελ.