«Ομαδικός βιασμός»-δίκη: Τι δείχνει το βίντεο

Ο ψηφιακός δίσκος με τα βίντεο και τις φωτογραφίες που λήφθηκαν από τα κινητά τηλέφωνα των νεαρών Ισραηλινών αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο της δίκης για τη γνωστή υπόθεση ομαδικού βιασμού που κατήγγειλε 19χρονη Αγγλίδα τον περασμένο Ιούλιο στην Αγία Νάπα.

Η δίκη της 19χρονης, η οποία κατηγορείται για ψευδή καταγγελία, ξεκίνησε χθες ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Αμμοχώστου, με τη Βρετανίδα να αντιμετωπίζει κατηγορία δημόσιας βλάβης λόγω ψευδούς καταγγελίας περί ομαδικού βιασμού της από τους 12 νεαρούς, αλλά να αρνείται ενοχή. Κατά τη χθεσινή δικάσιμο, ο εκ των ανακριτών της υπόθεσης αρχιαστυφύλακας Α.Ν. του ΤΑΕ Αμμοχώστου κατέθεσε ως τεκμήριο στο δικαστήριο τον υπό αναφορά ψηφιακό δίσκο, σύμφωνα με το politis.com.cy.

Παράλληλα, η κατηγορούσα αρχή παρέδωσε στην πλευρά της υπεράσπισης τη δικανική έκθεση της Αστυνομίας, στην οποία περιλαμβάνεται σημαντικό υλικό που σχετίζεται με την υπόθεση και συγκεκριμένα τεκμήρια που έχουν σχέση με το επίμαχο βράδυ.

Ο αρχιαστυφύλακας που υπηρετεί στο ΤΑΕ Αμμοχώστου, είναι μέλος της ανακριτικής ομάδας της υπόθεσης, και έλαβε την τρίτη κατάθεση από την κατηγορουμένη στις 27 Ιουλίου.

Εξεταζόμενος από τον εκπρόσωπο της Κατηγορούσας Αρχής, ο μάρτυρας υπέδειξε την κατηγορούμενη ως το πρόσωπο το οποίο είδε σε ψηφιακό δίσκο, ο οποίος ετοιμάστηκε από τα στοιχεία που υπήρχαν στα 12 κινητά τηλέφωνα των Ισραηλινών, που παραλήφθηκαν ως τεκμήρια από τους Ισραηλινούς. Μετά την εξέταση των κινητών απομονώθηκε υλικό που αφορούσε τις ημερομηνίες 13 – 17 Ιουλίου, τα οποία μεταξύ άλλων απεικόνιζαν την κατηγορούμενη να έχει συναινετικό σεξ με ένα από τους Ισραηλινούς και άλλα άτομα να τους περιβάλλουν, σύμφωνα με το sigmalive.com.

Κατά την αντεξέταση του μάρτυρα, οι συνήγοροι υπεράσπισης της 19χρονης έκαναν λόγο για προσπάθεια της Αστυνομίας να μετατρέψει την πελάτισσά τους από θύμα σε κατηγορούμενη, με τον μάρτυρα να απορρίπτει κατηγορηματικά τη θέση αυτή. Η υπεράσπιση ζήτησε χρόνο για να μελετήσει τη δικανική έκθεση κι έτσι το δικαστήριο ανέβαλε τη συνέχιση της δίκης για τις 15,16 και 17 Οκτωβρίου, με πρόθεση να ολοκληρώσει την υπόθεση εντός του τριημέρου. Η κατηγορούσα αρχή προτίθεται να κλητεύσει τρεις μάρτυρες κατηγορίας.

Η υπεράσπιση επικαλέστηκε οικονομικά και ψυχολογικά προβλήματα της κατηγορουμένης, υποβάλλοντας αίτημα όπως της επιτραπεί να επιστρέψει στη χώρα της με τους ίδιους περιοριστικούς όρους, αίτημα που απέρριψε το δικαστήριο. Ως εκ τούτου, η 19χρονη θα παραμείνει στην Κύπρο (διαμένει με την οικογένειά της) μέχρι να ολοκληρωθεί η δίκη της.

Έχασε την ψυχραιμία της

Η 19χρονη έβαλε τα κλάματα και άρχισε να εκνευρίζεται μόλις άκουσε ότι το δικαστήριο απέρριψε το αίτημά της για να αφεθεί ελεύθερη. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να της γίνουν συστάσεις από το δικαστήριο για να ηρεμήσει, σύμφωνα με το politis.com.cy.

Η Αγγλίδα ζήτησε, μέσω των δικηγόρων της, να αφεθεί ελεύθερη, προκειμένου να μπορέσει να ταξιδέψει πίσω στη χώρα της, επικαλούμενη κυρίως οικονομικούς και ψυχολογικούς λόγους, αλλά και για να μπορέσει να συνεχίσει τις σπουδές της. Όπως έγινε γνωστό, μέχρι στιγμής έχει συγκεντρωθεί από διαδικτυακό έρανο που διενεργείται χρηματικό ποσό 28 χιλιάδων βρετανικών λιρών για τα δικηγορικά της έξοδα. Τον διαδικτυακό έρανο έχουν ξεκινήσει το τελευταίο διάστημα μέλη της οικογένειας της νεαρής υπό τον τίτλο «Βοηθήστε μία έφηβη-θύμα να βρει δικαιοσύνη στην Κύπρο».

Το χρονικό

Η 19χρονη Αγγλίδα είχε καταγγείλει στο ΤΑΕ Αμμοχώστου ότι τις πρωινές ώρες της 17ης Ιουλίου υπέστη ομαδικό βιασμό από 12 νεαρούς τουρίστες από το Ισραήλ σε δωμάτιο ξενοδοχείου. Η καταγγελία της οδήγησε αρχικά στη σύλληψη και προφυλάκιση των 12 Ισραηλινών, αλλά στη συνέχεια η 19χρονη ομολόγησε στην Αστυνομία ότι είχε κάνει ψευδή καταγγελία για να τους εκδικηθεί επειδή, όπως εξήγησε, κάποιοι απ’ αυτούς την βιντεογραφούσαν με τα κινητά τους τηλέφωνα την ώρα της σεξουαλικής συνεύρεσης. Και οι 12 Ισραηλινοί βρίσκονται, πλέον, στη χώρα τους. Η συγκεκριμένη υπόθεση πήρε μεγάλες διαστάσεις και καλύφθηκε από ξένα ΜΜΕ.