Όμικρον: Αποκάλυψη του «ασθενή μηδέν» στην Ελλάδα

Από τη Νότιο Αφρική έφτασε το πρώτο κρούσμα της μετάλλαξης Όμικρον στη χώρα μας.

Πρόκειται για έναν 45χρονο Έλληνα, μόνιμο κάτοικο Νοτίου Αφρικής, με καταγωγή από το Κολυμπαρι Χανίων. Επέστρεψε στην Ελλάδα για να περάσει με την οικογένειά του τις γιορτές των Χριστουγέννων και βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό.

Ο 45χρονος αναχώρησε από το Γιοχάνεσμπουργκ και μέσω του Άμπου Ντάμπι έφτασε στο Ελευθέριος Βενιζέλος και από εκεί πήρε το αεροπλάνο με προορισμό τα Χανιά. Στο αεροδρόμιο των Χανίων υπεβλήθη σε τεστ το οποίο ήταν αρνητικό.

Μια μέρα μετά εμφάνισε τα πρώτα συμπτώματα, όμως τα τεστ του έως και τις 28 Νοεμβρίου έβγαιναν αρνητικά. Στις 29 το rapid test βγήκε θετικό όπως και το μοριακό στις 30 Δεκεμβρίου, οπότε και σήμανε συναγερμός. Τα ξημερώματα η ανάλυση του δείγματος έδειξε την «Όμικρον».

«Είχε ήπια συμπτώματα και παραμένει με ήπια συμπτώματα αυτή την στιγμή. Έκανε rapid test κάθε μέρα, που ήταν αρνητικά. Στις 29 Νοεμβρίου έγινε θετικό το rapid test και προχωρήσαμε σε έλεγχο με PCR. Το PCR ήταν ύποπτο για την μετάλλαξη ‘Όμικρον’, χωρίς επιβεβαίωση, και προχωρήσαμε σε έλεγχο για τα γονίδια της μετάλλαξης «Όμικρον», την οποία σήμερα το πρωί επιβεβαιώσαμε», ανέφερε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης.

Ο ασθενής μηδέν έχει ήπια συμπτώματα, είναι πλήρως εμβολιασμένος με το εμβόλιο της Pfizer και παραμένει σε απομόνωση. «Ο ασθενής ξεκουράζεται είναι σε απομόνωση», τόνισε ο Αλέξανδρος Ζαφειρόπουλος, επίκουρος καθηγητής κλινικής Ιολογίας.

Οι πρώτοι που μπήκαν σε καραντίνα ήταν οι δικοί του άνθρωποι, οι συγγενείς του. Όλες του οι επαφές έχουν ιχνηλατηθεί και έχουν υποβληθεί σε τεστ τα οποία επί του παρόντος είναι αρνητικά.

Όπως τονίζουν οι ειδικοί, ο εντοπισμός του πρώτου κρούσματος της νέας παραλλαγής ήταν άμεσος, κυρίως χάρις στον ίδιο τον ασθενή, ο οποίος τηρώντας όλα τα πρωτόκολλα έκανε καθημερινά τεστ. Χιλιάδες δείγματα των τελευταίων ημερών ελέγχονται και στην Αθήνα.

</divΑποκάλυψη του «ασθενή μηδέν» της μετάλλαξης Όμικρον στην Ελλάδα: «Το έμαθα από τα κανάλια»

Ο πρώτος ασθενής που διαγνώστηκε θετικός στον κορονοϊό στην Ελλάδα και που φέρει τη μετάλλαξη Όμικρον, ανέφερε ότι έμαθε ότι είναι φορέας αυτής της μετάλλαξης από τα κανάλια.

Μιλώντας στο Open, ο «ασθενής μηδέν» της μετάλλαξης Όμικρον στην χώρα μας, είπε χαρακτηριστικά πως κανένας επίσημος οργανισμός δνε τον ενημέρωσε.

«Το έμαθα για την Όμικρον, ότι την έχω, από τα κανάλια. Κανένας επίσημος οργανισμός δε με ενημέρωσε. Είμαι εμβολιασμένος και αυτή τη στιγμή δεν έχω κανένα σύμπτωμα. Ταξίδευα από Νότια Αφρική για Ελλάδα, και μετά Αθήνα – Χανιά», τόνισε χαρακτηριστικά.
Κορονοϊός στη Ν. Αφρική – Sputnik Ελλάδα, 1920, 02.12.2021
Ελλάδα

Συνεχίζοντας, ανέφερε ότι είχε κάνει όλα τα απαιτούμενα τεστ, τόσο rapid όσο και μοριακά, τα οποία είχαν βγει αρνητικά μέχρι που διαγνώστηκε θετικός την τέταρτη ημέρα.

«Έχω κάνει όλα τα απαιτούμενα rapid και pcr τεστ, τα οποία ήταν αρνητικά και μετά, στην τέταρτη ημέρα, βρέθηκα σε ένα rapid θετικός», υπογράμμισε.

Υπενθυμίζεται ότι ο άνδρας ήρθε στην Ελλάδα από τη Νότια Αφρική στις 26 Νοεμβρίου και ήταν καλά στην υγεία του.

Ωστόσο, αποδείχθηκε εξαιρετικά συνεπής και προχώρησε σε όλα τα τεστ προκειμένου να ελέγξει το ενδεχόμενο να είναι θετικός στον κορονοϊό.

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Καιρός: «Έπεσαν πάνω από 100 τόνοι νερού»
6 Οκτωβρίου, 2024
Γάζα: Τουλάχιστον 24 νεκροί σε ισραηλινή επιδρομή σε τέμενος και σχολείο
6 Οκτωβρίου, 2024
Σοκ στην Βοιωτία: Μετανάστες κρατούνταν παράνομα και τελούσαν υπό εργασιακή εκμετάλλευση
6 Οκτωβρίου, 2024
Εκλογές ΠΑΣΟΚ LIVE: Μία ώρα παράταση – Εγγράφηκαν 70.000 νέα μέλη
6 Οκτωβρίου, 2024
Ικάριο Πέλαγος: Eντοπίστηκε βρετανικό υποβρύχιο του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου
6 Οκτωβρίου, 2024
Τροχαίο δυστύχημα στη Λάρισα
6 Οκτωβρίου, 2024
Επίθεση σε σταθμό λεωφορείων στο Ισραήλ – Νεκρή 19χρονη αστυνομικός
6 Οκτωβρίου, 2024
Το Ισραήλ ανακοίνωσε την εξόντωση του Χάντερ Αλί Ταουίλ
6 Οκτωβρίου, 2024
Λίβανος: Οι ΗΠΑ απομάκρυναν με δύο αεροσκάφη περίπου 145 ανθρώπους
6 Οκτωβρίου, 2024
Αστυνομικός νεκρός από πυροβολισμό – Πήγε να διαρρήξει σπίτι γείτονα
6 Οκτωβρίου, 2024