Ο Ανδρέας Στρατάκης βρίσκεται αυτή την ώρα ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για τον ΟΠΕΚΕΠΕ, σε μια συνεδρίαση που σημαδεύτηκε από υψηλούς τόνους.
Παρών ο επονομαζόμενος «Χασάπης», σε αντίθεση με τον Γιώργο Ξυλούρη, γνωστό ως «Φραπέ», ο οποίος δεν εμφανίστηκε επικαλούμενος το δικαίωμα της σιωπής. Η στάση του προκάλεσε έντονη αντίδραση των μελών της Επιτροπής και αποφασίστηκε, κατά πλειοψηφία, η αποστολή του υπομνήματός του στον εισαγγελέα για έλεγχο ενδεχόμενης απείθειας και άλλων αδικημάτων που σχετίζονται με την άρνηση μαρτυρίας.
Απαντώντας σε ερωτήσεις του εισηγητή της Νέας Δημοκρατίας, Μακάριου Λαζαρίδη, ο Στρατάκης ανέφερε ότι γνώρισε τον Μάκη Βορίδη όταν ανέλαβε το υπουργείο και πως η συνεργασία τους ως άμισθος σύμβουλος έληξε το 2022. Παράλληλα, παραδέχτηκε τη φιλική και επαγγελματική του σχέση με τον Ξυλούρη.
Για τις επιδοτήσεις που λαμβάνει, εξήγησε ότι καλλιεργεί 65 στρέμματα ελιάς και έχει επιδοτήσεις για περίπου 60 ζώα. Σύμφωνα με τον ίδιο, το 2015 έλαβε 11.000 ευρώ, ενώ μετά τις αλλαγές στις ενισχύσεις, η βασική επιδότηση μειώθηκε στα 3.000 ευρώ. Ανέφερε επίσης ότι η σύζυγός του και τα παιδιά του λαμβάνουν δικές τους ενισχύσεις, ενώ υπογράμμισε ότι έχει ελεγχθεί πολλές φορές από τον ΟΠΕΚΕΠΕ χωρίς ευρήματα.
Σε σχέση με τη «ΓΑΙΑ Επιχειρείν», είπε ότι η ΕΑΣΗ συμμετείχε στο μετοχικό κεφάλαιο κατά τη σύστασή της και ότι ο ίδιος ήταν μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου μέχρι το 2024, χωρίς εκτελεστικές αρμοδιότητες. Για την ΚΣΟΣ, όπου είναι αντιπρόεδρος με πρόεδρο τον Ξυλούρη, αρνήθηκε να απαντήσει σε ζητήματα εσωτερικής διαφάνειας, υποστηρίζοντας ότι δεν σχετίζονται με το αντικείμενο της Εξεταστικής.
Η συνεδρίαση πήρε αρκετές φορές έντονη τροπή. Ο Στρατάκης εμφανώς φορτισμένος κατήγγειλε ότι δέχεται άδικη στοχοποίηση: «Πάτε να μου τινάξετε το σπίτι στον αέρα», είπε, απευθυνόμενος σε μέλη της Επιτροπής. Επανέλαβε ότι οι λογαριασμοί του είναι δεσμευμένοι από το 2017 λόγω χρεών προς τον ΕΦΚΑ και ότι το εισόδημα της οικογένειάς του δεν ξεπερνά τις 20.000–21.000 ευρώ.
Όσον αφορά την πολιτική του πορεία, δήλωσε ότι παλαιότερα ανήκε στο ΠΑΣΟΚ επί Ανδρέα Παπανδρέου, ενώ το 2019 ήταν υποψήφιος με τη Νέα Δημοκρατία, «επειδή πίστεψα στον Κυριάκο Μητσοτάκη». Ανέφερε ακόμη ότι η μη συμμετοχή του στις εκλογές του 2023 ήταν προσωπική απόφαση.
Για τον Ξυλούρη, υποστήριξε ότι δεν γνώριζε πως δεν θα παραστεί στην Επιτροπή, ενώ τόνισε ότι όταν επιχείρησε να επικοινωνήσει μαζί του, το τηλέφωνό του ήταν κλειστό. Σε ερωτήσεις για τις καταγραφές των επισυνδέσεων, αρνήθηκε να απαντήσει.
Αναφερόμενος σε επιδοτήσεις ζώων και δικαιώματα, εξήγησε ότι η σύζυγός του αγόρασε αμνοερίφια από τον Ξυλούρη το 2018 για να ενταχθεί στο εθνικό απόθεμα και υποστήριξε ότι τα ποσά που λαμβάνονται καλύπτουν ουσιαστικά το κόστος τροφής.
Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Βασίλης Κόκκαλης, πήρε τον λόγο, ρωτώντας τον Ανδρέα Στρατάκη για τη φράση του «και 1.000 ζώα να έχω, για 60 επιδοτούμαι». Ο ίδιος είπε ότι σε αυτό τον αριθμό αντιστοιχούν τα ιστορικά του δικαιώματα και ότι δεν έχει αγοράσει δικαιώματα.
Για τους δεσμευμένους του λογαριασμούς, είπε ότι «από την ώρα που υπαχθήκαμε στο άρθρο 160, έχουν ανασταλεί οι ποινικές διώξεις αλλά οι λογαριασμοί μου παραμένουν δεσμευμένοι».
Ύστερα από ερώτηση του κ. Κόκκαλη για τον ΟΠΕΚΕΠΕ, ακολούθησε δεύτερο ξέσπασμα με στόχο τον Μπάρκα του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας για ρητορείες και ενοχοποίηση σε εκπομπές αθηναϊκών καναλιών.
Σε ερώτηση της εισηγήτριας του ΚΚΕ, Διαμάντως Μανωλάκου, για το πώς εκτιμά την άρνηση του Γιώργου Ξυλούρη να προσέλθει στην Εξεταστική Επιτροπή, είπε πως κι εκείνος το πληροφορήθηκε σήμερα και πως όταν προσπάθησε να επικοινωνήσει μαζί του, βρήκε το τηλέφωνό του κλειστό.
«20.000 – 21.000 ευρώ είναι τα εισοδήματά μας», είπε ο κ. Στρατάκης, ενώ προσέθεσε ότι η σύζυγός του εργάζεται ως ξενοδοχοϋπάλληλος για να βελτιώσουν το εισόδημά τους κι αυτός ασχολείται με όλα τα άλλα.
«Με τον κ. Βορίδη δεν μιλήσαμε ποτέ για θέματα του ΟΠΕΚΕΠΕ και επιδοτήσεων. Δεν μου είπε ποτέ τίποτα και δεν του είπα ποτέ τίποτα», είπε επίσης ο κ. Στρατάκης.
Σε μία ακόμη έκρηξή του, είπε στον βουλευτή της ΝΕΑΡ Χουσεΐν Ζεϊμπέκ. «Πείτε το! Δεν αντέχω άλλο να βλέπω την αδικία στο σπίτι και στο όνομά μου! Πείτε το, ο Στρατάκης δεν είναι εγκληματίας! Θα με πεθάνετε! Είμαστε αισθηματίες άνθρωποι!».
Αναφορικά με την υποψηφιότητά του με τη ΝΔ το 2019, δεν δέχτηκε ότι υπήρξε προσωπική επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον οποίο είπε ότι έχει συναντηθεί μόνο δύο φορές. Το γεγονός ότι δεν κατέβηκε στις εκλογές του 2023 με τη ΝΔ, είπε ότι ήταν προσωπική του επιλογή.
Για την αύξηση του ζωικού κεφαλαίου στην Κρήτη, ισχυρίστηκε ότι «το 2019, η Κρήτη ενεργοποίησε 112.741 αιτήσεις (επί ΣΥΡΙΖΑ). Το 2020 πρόσθεσε, επί Νέας Δημοκρατίας και επί θητείας Στρατάκη ως συμβούλου Βορίδη, είχαμε 106.787 αιτήσεις», τονίζοντας ότι ο Ξυλούρης «δεν μου ζήτησε ποτέ να κάνω κάτι».
Για τη δήλωση ζώων από τη σύζυγό του το 2018, είπε ότι εκείνη τη χρονιά αγόρασαν από τον Ξυλούρη κάποια αμνοερίφια –η γυναίκα του– για να μπορεί να επιδοτείται από το εθνικό απόθεμα. «Η γυναίκα μου παίρνει κι αυτή μία επιδότηση που αντιστοιχεί σε αγορά 6 τόνων τροφής – αυτό είναι το κόστος της τροφής που αγοράζουμε, αυτή είναι η επιδότηση», δήλωσε ο Στρατάκης.

















