ανακάλυψη εξαιρετικά μεταδοτικών μεταλλάξεων του κορονοϊού στις Ηνωμένες Πολιτείες έχει χτυπήσει το καμπανάκι στους εμπειρογνώμονες δημόσιας υγείας, οι οποίοι παροτρύνουν τους Αμερικανούς να «αναβαθμίσουν» τις απλές υφασμάτινες μάσκες που έχουν γίνει βασική ασπίδα κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Η χρήση διπλής μάσκας ή μιας υφασμάτινης πάνω από μια χειρουργική μάσκα είναι οι δύο βασικές προτάσεις των επιστημόνων. Ορισμένοι ειδικοί λένε, επίσης, ότι είναι καιρός να αγοράσει ο κόσμος μάσκες KN95 ή N95 υψηλής ποιότητας, τις οποίες οι αξιωματούχοι έχουν αποθαρρύνει τους πολίτες να αγοράσουν, ελπίζοντας να δημιουργήσουν αρκετά αποθέματα για όσους εργάζονται στον τομέα της υγείας.
Όπως αναφέρει η Washington Post, οι ΗΠΑ υστερούν στον τομέα αυτό συγκριτικά με άλλες χώρες του κόσμου. Κι αυτό γιατί ορισμένες ασιατικές χώρες, μεταξύ των οποίων η Σιγκαπούρη και η Νότια Κορέα έχουν μαζική παραγωγή υψηλής ποιότητας μασκών για αποστολή απευθείας στους κατοίκους. Τις τελευταίες εβδομάδες, οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν αρχίσει να καθιστούν υποχρεωτική τη χρήση μάσκας ιατρικών προδιαγραφών σε δημόσιους χώρους, καθώς το στέλεχος του ιού που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στο Ηνωμένο Βασίλειο ενδέχεται να είναι σύμφωνα με Βρετανούς επιστήμονες ακόμη και 70% πιο μεταδοτικό.
«Η ύπαρξη πιο μεταδοτικών ιών τονίζει την ανάγκη να κάνουμε όχι απαραίτητα περισσότερα αλλά καλύτερα πράγματα», δήλωσε ο Τομ Φρίντεν, πρώην διευθυντής των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων. Συγκεκριμένα, ο Φρίντεν καλεί τον κόσμο να φορά μάσκες υψηλότερης ποιότητας. Αναγνωρίζει την ίδια στιγμή ότι αυτό μπορεί να προκαλεί σύγχυση στον κόσμο, κι ότι το κλειδί είναι να μοιραστούμε αυτό που γνωρίζουμε όταν το γνωρίζουμε και να είμαστε ειλικρινείς για όσα δεν γνωρίζουμε».
Παράλληλα, ο Άντονι Φάουτσι σε πρόσφατη τηλεοπτική εμφάνισή του δήλωσε ότι «είναι κοινή λογική ότι οι δύο μάσκες θα ήταν πιο αποτελεσματικές».
Την άποψη των ειδικών ωστόσο, για νέες συνήθειες σε ό,τι αφορά στη χρήση μάσκας, δεν φαίνεται να ασπάζεται η ομοσπονδιακή κυβέρνηση.
Το Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων στις ΗΠΑ δεν έχει αλλάξει την οδηγία του για τις μάσκες ενθαρρύνοντας τους Αμερικανούς να επιλέγουν μάσκες που έχουν καλή εφαρμογή με «δύο ή περισσότερες στρώσεις πλενόμενου υφάσματος» και να αποφύγουν χειρουργικές μάσκες που προορίζονται για υπαλλήλους στον τομέα της υγείας.
Ο ίδιος ο πρόεδρος Μπάιντεν έχει ταχθεί υπέρ της χρήσης μάσκας ως μια στρατηγική για να μπει τέλος στην πανδημία σε αεροπλάνα, αεροδρόμια και όλα τα κυβερνητικά κτίρια, ωστόσο δεν έχει ζητήσει να δοθεί εντολή για χρήση μάσκας ιατρικών προδιαγραφών ή για μαζική παραγωγή μασκών υψηλής ποιότητας.
Ούτε το CDC (Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων), ούτε ο Λευκός Οίκος δεν απάντησαν σε αίτημα της εφημερίδας για κάποιο σχόλιο.
Ορισμένοι εμπειρογνώμονες ανέφεραν ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα έπρεπε να έχει δώσει προτεραιότητα στην πιστοποίηση ή την κατασκευή καλύτερων μασκών νωρίτερα.
Ο Αμπραάρ Καράν, γιατρός στο νοσοκομείο «Brigham and Women’s Hospital» και στο «Harvard Medical School» κάλεσε, από την περασμένη άνοιξη την κυβέρνηση αλλά και τις βιομηχανίες να παράξουν μαζικά άνετες και αποτελεσματικές μάσκες. Είπε ότι η χώρα θα μπορούσε να είχε αποφύγει την τωρινή κατάσταση, εάν οι Αμερικανοί είχαν μάθει να προστατεύουν μόνοι τους τον εαυτό τους καλύτερα.
«Πάντα χρειαζόμασταν καλύτερες μάσκες. Χρειαζόμασταν καλύτερες μάσκες από την αρχή», δήλωσε ο Καράν.
Ο Λίνσεϊ Μαρ, καθηγητής μηχανικής που έχει ερευνήσει την αποτελεσματικότητα της μάσκας, δήλωσε ότι το κοινό έχει καλύτερα εργαλεία για τη μείωση των ιογενών φορτίων που εισέρχονται στον αέρα και στα σώματα.
Χωρίς ιατρική κάλυψη προσώπου, είπε ο Μαρ, οι άνθρωποι μπορούν να έχουν την καλύτερη και απλούστερη προστασία φορώντας μια πάνινη μάσκα σφιχτά πάνω από μια χειρουργική μάσκα. Μπορούν επίσης να φτιάξουν μια μάσκα τριών στρωμάτων κόβοντας ένα φίλτρο υψηλής απόδοσης, όπως μια σακούλα κενού, για να την τοποθετήσουν ανάμεσα σε δύο υφασμάτινες μάσκες που είναι σφιχτά δεμένες μεταξύ τους.
Οι μάσκες είναι ένα από τα απλούστερα εργαλεία για την καταπολέμηση του κορωνοϊού αλλά και ένα πολιτικό εργαλείο.
Ομοσπονδιακοί αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένου του Φάουτσι, δέχτηκε κριτική όταν προέτρεψε τους ανθρώπους να καλύψουν το πρόσωπό τους, αφού αρχικά συμβούλευε κατά των μασκών τις πρώτες εβδομάδες της πανδημίας. Πολλοί ειδικοί ανέφεραν ότι η μεταβαλλόμενη καθοδήγηση είχε νόημα καθώς η έλλειψη προστατευτικού εξοπλισμού για τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας μειώθηκε και οι επιστήμονες κατανοούσαν καλύτερα την εξάπλωση του ιού – συμπεριλαμβανομένου ότι μεταδίδεται από ασυμπτωματικούς ανθρώπους. Αλλά η αρχική σύγχυση χρησιμοποιήθηκε για να προκαλέσει αμφιβολίες για την αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα της κάλυψης και την ευρύτερη κυβερνητική αντίδραση στην πανδημία.
«Με άλλα λόγια, ο Φάουτσι και όλοι οι υπόλοιποι δεν έχουν ιδέα τι να κάνουν ή τι είναι ασφαλές», είπε ο πρώην παίκτης του μπέιζμπολ Τζόρνταν Σάφερ, απαντώντας σε άρθρο μέσω του οποίου ο Φάουτσι προτείνει δύο μάσκες.
«Ο Φάουτσι μας είχε πει να μην φορέσουμε μάσκα, στη συνέχεια να φοράμε μια μάσκα και τώρα να φορέσουμε δύο μάσκες. Θα μπορούσαμε να έχουμε διαφάνεια και ακριβείς πληροφορίες;», είναι το ερώτημα που θέτει.
Οι ψυχολόγοι από την πλευρά τους δηλώνουν ότι οι αρχές θα πρέπει να είναι προετοιμασμένες για αντιδράσεις καθώς αρχίζουν να αλλάζουν τις οδηγίες για τη μάσκα. Όταν οι άνθρωποι βιώνουν μία κρίση μπερδεύονται και συχνά εμμένουν στις συνήθειες τους.
Όπως δηλώνει και ο καθηγητής κοινωνικής και συμπεριφορικής υγείας στο πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, Ντέιβιντ ΄Αμπραμς θα πρέπει οι αξιωματούχοι να δείξουν υπομονή εάν ο κόσμος δεν αλλάξει αμέσως τη συμπεριφορά του καθώς όταν λαμβάνει αντιφατικά μηνύματα έχει την τάση να ακολουθεί αυτό που τον κάνει να αισθάνεται πιο άνετα.
Πηγή: Washington Post, skai.gr