Ορφανοτροφείο «κολαστήριο»: Ευρήματα- σοκ στην έκθεση των επιθεωρητών

Στο οριστικό κλείσιμο του ορφανοτροφείου –κολαστήριου της Αττικής οδήγησε η έκθεση των κοινωνικών συμβούλων της Περιφέρειας. Στο πόρισμά τους οι επιθεωρητές, αποκαλύπτουν ότι τα παιδιά διαβιούσαν σε ένα άκρως κακοποιητικό περιβάλλον.

Είχαν προηγηθεί, τον περασμένο Δεκέμβριο οι σοκαριστικές αποκαλύψεις για περιστατικά σωματικής βίας και σεξουαλικές σχέσεις μεταξύ αγοριών 7 έως 11 ετών, παρουσία εργαζομένων. Οι τέσσερις εργαζόμενοι στους οποίους αφορούσε η καταγγελία απομακρύνθηκαν από το ίδρυμα, ενώ τα πέντε παιδιά μεταφέρθηκαν από τον περασμένο Ιανουάριο σε ασφαλές περιβάλλον.

«Είναι από τη μία οι ευθύνες των εργαζομένων οι οποίες καταλογίζονται στην καταγγελία αυτή, είναι και οι ευθύνες της διοίκησης για το πώς άφηνε να τρέχει μια τέτοια δομή. Εμένα αυτό που με νοιάζει είναι ότι για πρώτη φορά κλείσαμε ένα ίδρυμα που δεν παρείχε τις υπηρεσίες που έπρεπε να παρέχει» τονίζει η υφυπουργός Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δόμνα Μιχαηλίδου.

Τα μελανά σημεία στη λειτουργία της δομής που παρέμενε ανοικτή μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα για τα υπόλοιπα 24 παιδιά που παρέμειναν εκεί εντοπίζουν οι σύμβουλοι της περιφέρειας κατά τον επιτόπιο έλεγχο που πραγματοποιούσαν κάθε 2 εβδομάδες.

Στις ελλείψεις και παραλείψεις υπογραμμίζεται η απουσία κοινωνικών λειτουργών και ψυχολόγων με πιο εξοργιστική τη διαπίστωση, ότι ενώ επρόκειτο για δομή φιλοξενίας παιδιών από 3-6 ετών, φιλοξενούνταν παιδιά από 3 μηνών μέχρι 16 ετών.

Όπως αναφέρει η κ. Μιχαηλίδου «είχε εφήβους σε νηπιακά κρεβάτια και να πηγαίνουν σε νηπιακές τουαλέτες»

Παρόλη τη δημοσιότητα η διοίκηση δεν προχώρησε στη βελτίωση των συνθηκών, αντ’ αυτού παραχώρησε όροφο του ιδρύματος για τηλεοπτικά γυρίσματα, περιορίζοντας το σύνολο των παιδιών εν μέσω πανδημίας σε ένα και μόνο όροφο.

«Τα ορφανοτροφεία οι μονάδες ηλικιωμένων μέχρι σήμερα ήταν οι μόνες κοινωνικές δομές που δεν είχαν προδιαγραφές δηλαδή το κράτος αν καταλάβαινε ότι κάνουν κάτι λάθος δεν μπορούσε να ανακαλέσει την άδεια λειτουργίας τους γιατί δεν υπήρχε πλαίσιο. Δεν μπορούσες να τους πάρεις πίσω την άδεια γιατί δεν είχαν άδεια» εξηγεί η υφυπουργός Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Έλεγχοι και σε άλλες δομές, πραγματοποιούνται από τους κοινωνικούς συμβούλους όλων των περιφερειών.

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Άδωνις Γεωργιάδης: Είμαι υπερήφανος για το σημερινό ΕΣΥ
12 Δεκεμβρίου, 2024
Οικονόμου: Σε 700.000 αυξήθηκαν το τελευταίο τρίμηνο οι έλεγχοι για εισιτήριο στα ΜΜΜ
12 Δεκεμβρίου, 2024
Πλοίο ξεκίνησε με ανοιχτό καταπέλτη από τη Λέρο (video)
12 Δεκεμβρίου, 2024
Σορός άνδρα εντοπίστηκε μετά από πυρκαγιά σε σπίτι στα Μετέωρα
12 Δεκεμβρίου, 2024
Κύπελλο Ελλάδος: Στις 8/1 η ρεβάνς Παναθηναϊκός-Ατρόμητος, στις 9/1 το ΠΑΟΚ-ΑΕΚ
12 Δεκεμβρίου, 2024
Η απόφαση του ΣτΕ για τα bonus στα κτίρια και το σχόλιο Σκυλακάκη
12 Δεκεμβρίου, 2024
Στην Ευελπίδων οι 8 συλληφθέντες Τούρκοι για τα πιστόλια των εκτελεστών
12 Δεκεμβρίου, 2024
Χάνα Κομπαγιάσι: Βρέθηκε ζωντανή ένα μήνα μετά την εξαφάνισή της
12 Δεκεμβρίου, 2024
Ανδρουλάκης: Αγωνίστηκα πολύ για να έρθει το ΠΑΣΟΚ στη θέση που είναι σήμερα
12 Δεκεμβρίου, 2024
Το Ισραήλ χτύπησε στρατιωτικές βάσεις του Άσαντ στη Συρία
12 Δεκεμβρίου, 2024