Οργή ΗΠΑ για Ερντογάν – Τι συνέβη

Το κάλεσμα του Ερντογάν στους ηγέτες της Χαμάς στην Άγκυρα, στις 22 Αυγούστου, φέρνει έντονες αντιδράσεις τόσο από το Ισραήλ όσο και από τις ΗΠΑ, με τις κατηγορίες ότι η Τουρκία «φιλοξενεί και ενισχύσει τρομοκράτες».

Με επίσημη ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, την οποία υπογράφει η Μόργκαν Ορτάγκους, οι ΗΠΑ στέκονται ενάντια σε τέτοιες κινήσεις και υποστηρίζουν το Ισραήλ στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας.

Η ανακοίνωση είναι αποτέλεσμα των χθεσινών συνομιλιών που είχε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο στην Ιερουσαλήμ με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στην Ουάσινγκτον:

Η εκπρόσωπος προσθέτει τα εξής:

Η Χαμάς χαρακτηρίζεται τρομοκρατική οργάνωση από τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση και οι δύο αξιωματούχοι που φιλοξενούνται από τον Πρόεδρο Ερντογάν έχουν χαρακτηριστεί παγκόσμιοι τρομοκράτες.

Το αμερικανικό πρόγραμμα αμοιβής του υπουργείου Δικαιοσύνης αναζητά πληροφορίες για ένα από τα άτομα αυτά (σ.σ.: που συνάντησαν τον Ερντογάν) για τη συμμετοχή του σε πολλαπλές τρομοκρατικές επιθέσεις, αεροπειρατείες και απαγωγές.

Η συνεχιζόμενη προσέγγιση του Προέδρου Ερντογάν με αυτήν την τρομοκρατική οργάνωση χρησιμεύει μόνο για την απομόνωση της Τουρκίας από τη διεθνή κοινότητα, βλάπτει τα συμφέροντα του παλαιστινιακού λαού και υπονομεύει τις παγκόσμιες προσπάθειες για την πρόληψη τρομοκρατικών επιθέσεων που ξεκίνησαν από τη Γάζα.

Συνεχίζουμε να εκφράζουμε τις ανησυχίες μας για τη σχέση της τουρκικής κυβέρνησης με τη Χαμάς στα υψηλότερα επίπεδα. Είναι η δεύτερη φορά που ο Πρόεδρος Ερντογάν καλωσόρισε την ηγεσία της Χαμάς στην Τουρκία φέτος με την πρώτη συνάντηση να έχει πραγματοποιηθεί την 1η Φεβρουαρίου”, σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Από την άλλη, τα ισραηλινά μέσα υποστηρίζουν ότι οι τρομοκρατικές οργανώσεις της Μέσης Ανατολής έχουν τουρκική υποστήριξη και πως ο Ερντογάν κινεί τα νήματα.

Πηγή: onalert

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες από τη φονική πυρκαγιά στη Βόρεια Μακεδονία
17 Μαρτίου, 2025
Σοκάρουν οι αποκαλύψεις για το κύκλωμα μαστροπείας που δρούσε σε Αθήνα και Κορινθία
17 Μαρτίου, 2025
Η Τουρκία θα απαιτήσει από την ΕΕ την άρση των κυρώσεων στη Συρία
17 Μαρτίου, 2025
Χατζηδάκης: Στο 3,5% το πρωτογενές πλεόνασμα το 2024
17 Μαρτίου, 2025
Στουρνάρας: «Όχι» στην επαναφορά του 13-14 μισθού στο Δημόσιο
17 Μαρτίου, 2025
Μητσοτάκης: Θα αυξήσουμε τις επενδύσεις και θα πάμε σε νέες μειώσεις φόρων
17 Μαρτίου, 2025
Πλοιάριο με 43 μετανάστες εντοπίστηκε νότια της Γαύδου
17 Μαρτίου, 2025
Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού – Πού θα χιονίσει
17 Μαρτίου, 2025
Άνοιξε η πλατφόρμα για τις φορολογικές δηλώσεις 2025
17 Μαρτίου, 2025
Θανατηφόρο τροχαίο στο Περιστέρι: Την Τρίτη η απολογία της 22χρονης
17 Μαρτίου, 2025