Οργή Βορειοηπειρωτών: Μας στοχοποιεί ο περιφερειάρχης Ηπείρου!

Για ρατσιστική επίθεση Ελλήνων εναντίον Ελλήνων κατηγορούν φορείς και εκπρόσωποι της Ελληνικής Μειονότητας τον Περιφερειάρχη Ηπείρου και τον Δήμαρχο Ιωαννιτών μετά τις δηλώσεις των τελευταίων ότι για την έξαρση του Κορονοϊού στην περιοχή δεν ευθύνονται οι τοπικοί φορείς αλλά ασθενείς από την Αλβανία!

Οι δηλώσεις αυτές ήρθαν χτες Πέμπτη όταν στην ηπειρώτικη πρωτεύουσα απλώθηκε η φήμη πως η περιοχή θα περάσει στο «κόκκινο» λόγω δραματικής αύξησης των κρουσμάτων.

Ούτε λίγο ούτε πολύ οι δύο τοπικοί άρχοντες, εγκαλούνται για ρατσιστικές κατηγορίες εναντίον των μειονοτικών της Βορείου Ηπείρου, που, έπειτα από παρέμβαση της ελληνικής πολιτείας βρήκαν καταφύγιο νοσηλείας στα Ιωάννινα, αφού το Σύστημα Υγείας της γείτονος δεν είναι και από τα αποτελεσματικότερα.

Εκπρόσωποι της μειονότητας χαρακτηρίζουν πρωτοφανή προσβολή το να ταυτίζονται σε δηλώσεις επισήμων  οι μειονοτικοί, που είναι Έλληνες πολίτες και ασφαλισμένοι με Αλβανούς «λαθρεπιβάτες» του Ελληνικού Συστήματος Υγείας.

Όπως εξηγούν, επειδή ο Κορονοϊός θερίζει στην Αλβανία, τα νοσοκομεία της οποίας είναι περίπου τριτοκοσμικά (ιδίως στις μειονοτικές περιοχές), κάποιοι από τους εναπομείναντες μειονοτικούς που ασθένησαν βαριά ζήτησαν να νοσηλευθούν στη μητέρα- πατρίδα, όπως άλλωστε έχουν κάθε δικαίωμα, αφού είναι Έλληνες πολίτες και πλήρως ασφαλισμένοι.

Σε μερικές περιπτώσεις χρειάστηκε η επέμβαση της ελληνικής πρεσβείας και του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών προκειμένου κάποιοι γέροντες να νοσηλευτούν για να μην καταλήξουν.

«Είναι τουλάχιστον χυδαίο να παρουσιάζονται αυτές οι περιπτώσεις ως υπεύθυνες για την έξαρση στα Γιάννενα», τονίζουν οι ίδιοι φορείς.

 Οι δηλώσεις – βόμβα

Όλα ξεκίνησαν όταν ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης θέλοντας προφανώς να πετάξει από πάνω του τις ευθύνες για την έξαρση των κρουσμάτων, την απέδωσε σε ασθενείς από την Αλβανία.

Είπε:
«Η εμφανιζόμενη επιδημιολογική επιβάρυνση όμως της Π.Ε. Ιωαννίνων των τελευταίων εβδομάδων κατά κύριο λόγο,  οφείλεται σε εξωγενείς παράγοντες και ειδικότερα στις αθρόες διακομιδές και εισαγωγές στα νοσοκομεία ασθενών από τη γειτονική Αλβανία, οι οποίες αποφασίζονται και εγκρίνονται από το Υπουργείο Εξωτερικών.

Σήμερα το 50% των νοσηλευόμενων στις Μονάδες Λοιμωδών των νοσοκομείων των Ιωαννίνων προέρχεται από την Αλβανία, από την οποία προέρχεται και το σύνολο των νοσηλευόμενων στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας».

Ο δήμαρχος Ιωαννιτών Μωυσής Ελισάφ, ήταν ελαφρώς διαφοροποιημένος:

«Μας ανησυχεί (σ.σ. η έξαρση των κρουσμάτων), και απαιτεί την σχολαστική και πιστή εφαρμογή όλων των μέτρων που είναι σε ισχύ. Τα δύο νοσοκομεία της πόλης δεν δέχονται ιδιαίτερη πίεση στις Μονάδες Λοιμωδών και στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Μάλιστα ένα μέρος της υφιστάμενης πίεσης είναι εισαγόμενη και αυτό θα πρέπει να προβληματίσει όλους τους αρμόδιους».

Οργή και πίκρα

Οι δηλώσεις αυτές προκάλεσαν πίκρα και οργή στους Βορειηπειρώτες. Κατ’ αρχάς διαψεύστηκαν οι ισχυρισμοί του κ. Καχριμάνη ότι οι μισοί από τους νοσηλευομένους είναι από την Αλβανία.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του «Βορειηπειρώτικου Βήματος, στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων νοσηλεύονται συνολικά 30 ασθενείς με Covid-19 από τους οποίους οι 12 προέρχονται από την Αλβανία – οι 4 από αυτούς μάλιστα βρίσκονται στη ΜΕΘ. Στο νοσοκομείο Χατζηκώστα, οι ασθενείς είναι 12  –ένας από την Αλβανία. Από τους συνολικά δηλαδή 42 ασθενείς, από τη γειτονική χώρα προέρχονται 13 άνθρωποι. Σίγουρα, οι 13 αυτοί άνθρωποι δεν αποτελούν το 50%. Τα δύο νοσοκομεία των Ιωαννίνων διαθέτουν συνολικά 129 κλίνες Covid-19» τονίζεται στο δημοσίευμα που έχει τον χαρακτηριστικό τίτλο: «Καχριμάνης και Ελισάφ αλυχτάνε για 13 Βορειηπειρώτες».

Ο δήμαρχος Δερόπολης Δημήτρης Τόλης, ένας από τους τρεις μειονοτικούς δημάρχους της Αλβανίας τόνισε:

«Εν ονόματι και των συμπολιτών μου , θεωρώ ανακριβή και προσβλητική για εμάς, τα μέλη της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας της Αλβανίας ,τη Δήλωση του αξιότιμου ,κ. Περιφερειάρχη. Είμαι υποχρεωμένος ν’αντιδράσω και να διαμαρτυρηθώ δημόσια ,όταν στη σημερινή Δήλωση στοχοποιούνται οι συμπατριώτες μας , ως υπαίτιοι της επιδείνωσης της επιδημιολογικής κατάστασης στα Γιάννενα.

Ζητάω από τον αξιότιμο, κύριο Αλέξανδρο Καχριμανη , να αναθεωρήσει αυτές τις απόψεις για τους συμπατριώτες μας, οι οποίοι όχι μόνο είναι Αλβανοί πολίτες ελληνικής καταγωγής, αλλά είναι, ταυτόχρονα, Έλληνες Πολίτες, με ελληνική ταυτότητα και δικαίωμα ψήφου στην Ελλάδα. Και, ως τέτοιοι, δικαιούνται να τους παραχθεί ιατρική περίθαλψη στα νοσοκομεία των Ιωαννίνων.

Ο Παν. Μπάρκας

«Είμαι βέβαιος ότι αν η πανδημία συνέπεφτε με προεκλογική εκστρατεία, τα σύνορα θα ήταν διάπλατα ανοιχτά για «τα αδέρφια» Βοριοηπειρώτες!», σχολιάζει πικρόχολα ο  Παναγιώτης Μπάρκας, μία ηγετική μορφή της μειονότητας, δημοσιογράφος, καθηγητής ελληνικής γλώσσας στο Πανεπιστήμιο Αργυροκάστρου, πρώην βουλευτής της «Ομόνοιας»  και δημοσιογράφος! Σε άρθρο του τονίζει ότι «εγείρουν σοβαρά θέματα που ξεπερνούν προς πάσα κατεύθυνση την κατάσταση επιδημίας στις σχέσεις των Ελλήνων Βορειοηπειρωτών με τον εθνικό κορμό».

Κατά τον κ. Μπάρκα είχαν προηγηθεί αποφάσεις με τις οποίες σφραγίστηκαν τα σύνορα για τους μειονοτικούς και οι οποίες ουσιαστικά «επέτρεπαν την ωμή παραβίαση του συνταγματικού και ανθρώπινου δικαιώματος στη ζωή και την υγεία για τους Έλληνες πολίτες Βορειοηπειρώτες ομογενείς με διαμονή στην Αλβανία, εκθέτοντας πολλούς εξ΄αυτών στη θανατική απειλή του Κορωνοϊού».

Οι αποφάσεις αυτές άλλαξαν μετά από παρέμβαση του κ. Μπάρκα στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Σακελλαροπούλου και τον Πρωθυπουργό κ. Μητσοτάκη, «σε δύο μόλις μέρες αυτή η συνταγματική, ανθρώπινη και εθνική αδικία αποκαταστάθηκε».

«Συνεπώς, δεν επιτρέπεται να συμβιβαστούμε με τις πιο πάνω θέσεις των εξ Ιωαννίνων, όπου και παλιότερα συγκεκριμένα κέντρα είχαν αναπτύσσει έναν περίεργο ρατσισμό κατά των Βορειοηπειρωτών με αιχμή του δόρατος τον Κορωνοιό που είχε οδηγήσει στο κλείσιμο των συνόρων για τους Βορειοηπειρώτες», τονίζει ο κ. Μπάρκας και καταλήγει:

«Οι πιο πάνω θέσεις, προσβάλλουν τους Έλληνες Βορειοηπειρώτες πολλαπλώς. Απαιτούν εκ΄νέου την αφαίρεση του συνταγματικού δικαιώματος στην υγεία και τη ζωή, ως ομογενείς Έλληνες πολίτες, οι οποίοι μένουμε στις εστίες μας αντιμετωπίζοντας πολυσχιδείς δυσχέρειες. Σ’ αυτές τις κρίσιμες στιγμές μας ταυτίζουν με αλβανικής καταγωγής πολίτες, προσβάλλοντάς μας εθνικά και ηθικά, ενώ θα έπρεπε η Ελλάδα να σκέφτονταν και για τους Αλβανούς πολίτες … διότι οι καταστάσεις το επιβάλλουν. (Δεν μπορεί όταν χρειαζόμαστε εργατικά χέρια για εποχιακές εργασίες να τους θυμούμαστε στην Ελλάδα αψηφώντας μάλιστα και τη μεταφορά κρουσμάτων Κορωνοϊού!)

Είναι ανεπίτρεπτη και καταδικαστέα αυτή η λιγοψυχία, τόσο το χειρότερο όταν αφήνεται να εννοηθεί ότι πρόκειται για εξωτερίκευση ενδογενών προβλημάτων στη διαχείριση της κρίσης. Είμαι βέβαιος ότι αν η πανδημία συνέπεφτε με προεκλογική εκστρατεία, τα σύνορα θα ήταν διάπλατα ανοιχτά για «τα αδέρφια» Βοριοηπειρώτες!

Επίσης, νομίζω ότι το γεγονός αποτελεί μια καλή ευκαιρία να υψώσουν φωνή οι Έλληνες Βορειοηπειρώτες για αξιοπρεπή αντιμετώπιση στην Ελλάδα, για την κατάργηση του παράλογου κλεισίματος των συνόρων που προκάλεσε τόσο βαθύ ψυχολογικό πλήγμα στους Βορειοηπειρώτες στην Αλβανία και υποβάθμισε μέχρι εξευτελισμό τη ζωή των υπερήλικων συμπατριωτών μας.

-Ad-