Οριστικό: Παράταση του lockdown – H νέα ημερομηνία άρσης των μέτρων

Δεδομένο πρώτο: Το lockdown θα παραταθεί και μετά τις 16 Μαρτίου (ημέρα που λήγει το τρέχον «πακέτο» περιοριστικών μέτρων).

Δεδομένο δεύτερο: Κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά αν στις 22 ή στις 29 Μαρτίου θα δούμε τη χώρα να «ανοίγει». Τo newsique παρουσιάζει τις τελευταίες εξελίξεις.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος ξέκοψε κάθε κουβέντα ανοίγματος τις επόμενες 10 ημέρες (τουλάχιστον). «Όπως προανέφερα έχουμε μπροστά μας τουλάχιστον δέκα δύσκολες ημέρες. Αυτό θα κριθεί προφανώς από την πορεία των επιδημιολογικών δεδομένων», ανέφερε χαρακτηριστικά η Αριστοτελία Πελώνη.

Αναφορικά με το τι θα ανοίξει πρώτα σημείωσε: «με βάση τις εισηγήσεις της επιτροπής παραμένει προτεραιότητα για την κυβέρνηση το άνοιγμα του Λιανεμπορίου, η επαναλειτουργία σταδιακά τομέων της οικονομίας. Θα πρέπει ωστόσο να περιμένουμε. Υπάρχει ακόμα πίεση, φαίνεται και στο ΕΣΥ και από τα κρούσματα. Ελπίζουμε ότι θα μπορέσουμε να τηρήσουμε – εφόσον βοηθήσουμε όλοι τηρώντας τα μέτρα και με υπομονή – τον άτυπο οδικό χάρτη που έχουμε θέσει».

H νέα ημερομηνία άρσης των μέτρων

Νέα δεδομένα βάζει στο τραπέζι η έκρηξη των κρουσμάτων, απομακρύνοντας, όπως όλα δείχνουν, την άρση του lockdown μέσα στον Μάρτιο.

Μικρή ύφεση στον αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του κορονοϊού, αν και παραμένουν σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα, ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ.

Την ίδια ώρα, παρατηρείται εκρηκτική άνοδος των διασωληνωμένων (27 περισσότεροι συγκριτικά με χθες) που ξεπερνούν μετά από πάρα πολύ καιρό τους 500, ενώ σε υψηλά επίπεδα κυμαίνονται οι θάνατοι, καθιστώντας δύσκολη την ελεγχόμενη πορεία της επιδημίας αλλά και για την αντοχή του ΕΣΥ που δέχεται καθημερινά χιλιάδες ασθενείς με νόσο Covid-1.

Ειδικότερα, τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 2.570, εκ των οποίων 7 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 214.661 (ημερήσια μεταβολή +1.2%), εκ των οποίων 51.6% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 65 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.843 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 51, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 6.937 θάνατοι.
Το 95.8% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 506 (67.2% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 έτη. To 83.6% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.457 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 501 (ημερήσια μεταβολή +13.09%).

Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 408 ασθενείς.

Αττική και Θεσσαλονίκη βρίσκονται και σήμερα στο επίκεντρο της πανδημίας, συγκεντρώνοντας τα περισσότερα κρούσματα.

«Αν έχει χρειαστεί ένας μήνας για την κορύφωση ίσως τόσο χρειαστεί και για την ύφεση στο σημείο που ήμασταν δηλαδή τον Ιανουάριο.»

Την ανησυχία εντείνουν και οι μεταλλάξεις του ιού με την αυξητική τάση των κρουσμάτων να συνεχίζεται και μετά την καθαρά Δευτέρα.

«Αυτό που υποψιαζόμαστε, ότι ο αριθμός των μεταλλαγμένων είναι ακόμη μεγαλύτερος, μπορεί να συνεχιστεί και μετά τη καθαρά Δευτέρα.»

Η παράταση του 3ου lockdown είναι πλέον ορατή εξαιτίας της αύξησης του δείκτη θετικότητας με τα στοιχεία να δείχνουν αύξηση του ιϊκού φορτίου σε Θεσσαλονίκη Βόλο και Ηράκλειο.

Ολική ανατροπή με το lockdown στην Ελλάδα

Όνειρο θερινής νυκτός φαίνεται πως είναι το σενάριο άρσης των αυστηρών περιοριστικών μέτρων στις 29 Μαρτίου. Άλλωστε η -αρχικά- «κλειδωμένη» ημερομηνία για 22 Μαρτίου είχε «καεί» προ πολλού!

Τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν αφήνουν κανένα περιθώριο συζήτησης για άνοιγμα της αγοράς, κάτι που έγινε ξεκάθαρο τόσο από μέλη της κυβέρνησης, όσο και από τους ειδικούς.

Παράταση lockdown για ακόμη ένα μήνα «δείχνουν» τα λύματα

Από τα δεδομένα στο δίκτυο επιδημιολογίας λυμάτων που ίδρυσε ο ΕΟΔΥ δεν φαίνεται να «δουλεύουν» τα μέτρα, τόνισε ο καθηγητής αναλυτικής χημείας του ΕΚΠΑ Νίκος Θωμαΐδης και εκτίμησε ότι μπορεί να χρειαστεί μέχρι και ένας ακόμη μήνας έως ότου ξεκινήσει η αποκλιμάκωση.

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Σήμερα», εξήγησε ότι ακόμα παρατηρείται άνοδος του επιδημιολογικού φορτίου οπότε αν θεωρήσουμε ότι τώρα βρισκόμαστε στην κορύφωση, είναι πολύ πιθανό να μιλάμε για τέσσερις ακόμη εβδομάδες με περιοριστικά μέτρα.

Με βάση την εμπειρία από το προηγούμενο κύμα της πανδημίας, τόνισε ότι υπάρχει διαφορά περίπου μιας εβδομάδας από τη μείωση του ιικού φορτίου στα λύματα με την πτώση κρουσμάτων και φυσικά ακόμη περισσότερο θα χρειαστεί για να φανεί η αποκλιμάκωση της πίεσης στα νοσοκομεία.

Στην επισήμανση ότι αυτή η εκτίμηση ανατρέπει τον σχεδιασμό για άνοιγμα δραστηριοτήτων, απάντησε ότι είναι σωστό να υπάρχει σχεδιασμός και να εξετάζονται «έξυπνες» λύσεις και παρεμβάσεις καθώς η οικονομική κατάσταση είναι ευθραυστή, ωστόσο η υγειονομική κατάσταση είναι επιβαρυμένοι και όλοι ξέρουμε πόσο υποφέρουν οι ασθενείς αλλά και οι υγειονομικοί.

Ο καθηγητής τόνισε ότι το επιδημιολογικό φορτίο σε όλη τη χώρα είναι αυξημένο και παρατηρείται αύξηση φορτίου στα λύματα σε τρεις μεγάλες πόλεις, τη Θεσσαλονίκη, το Ηράκλειο και τον Βόλο. Μικρή αύξηση φορτίου παρατηρήθηκε και χθες στην Αττική.

«Χρειάζεται επαγρύπνηση δεν είναι η ώρα να συζητάμε για ανοίγματα και για άρση περιοριστικών μέτρων», σημείωσε ο κ. Θωμαΐδης.

Εξήγησε ότι η κατάσταση αυτή οφείλεται σε συναθροίσεις της Τσικνοπέμπτης, την κόπωση των πολιτών αλλά και τα μεταλλαγμένα στελέχη που έχουν αυξημένη μεταδοτικότητα και δίνουν πολύ μεγάλο ιικό φορτίο στους ανθρώπους που μολύνουν.

Έκρουσε καμπανάκι κινδύνου για την ενδοοικογενειακή μετάδοση, λέγοντας ότι μικρότερες ηλικίες ασυμπτωματικές, διασπείρουν τον κορωνοϊό σε μεγαλύτερα άτομα που στη συνέχεια νοσούν.

Ποια ημερομηνία «δείχνουν» οι ειδικοί

Αναφορικά με την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα, ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, αναφέρθηκε στην αυξητική τάση των κρουσμάτων στην χώρα, ενώ σχολίασε και το ενδεχόμενο της παράτασης των μέτρων, μιλώντας στο ΣΚΑΪ.

Σχετικά με την έξαρση των κρουσμάτων και την παράταση των μέτρων ο καθηγητής είπε «είχαμε πει ότι ο χειμώνας θα είναι η τελευταία δύσκολη φάση. Είπαμε να κάνουμε ένα πιο σκληρό lockdown και ζητήσαμε από τον κόσμο να το τηρήσει. Δεν έχει, όμως, την αποτελεσματικότητα που θέλαμε

Όπως εξηγεί «δεν ήταν ξεκάθαρο το μήνυμα. Δε μπορώ να πάω 2 χλμ. από το σπίτι μου, μπορώ όμως να πάω σε διαδήλωση. Αντί να μειώσουμε το πρόβλημα το εντείνουμε κάθε μέρα με μια διαδήλωση.»

Ένα άλλο πρόβλημα που σημείωσε ο κ. Βασιλακόπουλος είναι ότι «υπάρχει ακόμα ποσοστό Ελλήνων που δεν εμβολιάζεται. Το 40% των ανθρώπων άνω των 80 ετών ενώ έχουν τη δυνατότητα να εμβολιαστεί δεν το έχει κάνει.»

Στη συνέχεια θέλησε να κάνει μια πρόταση για το άνοιγμα. «Πολύ σύντομα, σε δύο βδομάδες από τώρα, να ανοίξουν οι μικρές επιχειρήσεις. Όχι τα μεγάλα μαγαζιά, ούτε τα εμπορικά κέντρα. Στα μικρά μαγαζιά δε μπορεί να υπάρξει συνωστισμός.»

Ο καθηγητής διευκρίνισε ότι είναι περισσότερες οι πιθανότητες να κολλήσουμε στο σπίτι φίλων μας που θα βγάλουμε τη μάσκα παρά σε μαγαζί που και εμείς και ο πωλητής φοράμε μάσκα.

Γώγος: Χρειαζόμαστε δύο εβδομάδες για να αντιμετωπίσουμε το τρίτο κύμα

Με την σειρά του, o καθηγητής Παθολογίας και Λοιμωξιολογίας του πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος, μίλησε για τις εξελίξεις στο μέτωπο του κορoνοϊού και τι θα γίνει με το lockdown, στο Mega.

«Όλο το βάρος αυτή τη στιγμή είναι στο υπουργείο Υγείας, στους υγειονομικούς και στους πολίτες που πρέπει να καταλάβουν τι γίνεται. Αν δεν υπήρχαν όλα αυτά τα μέτρα, μπορεί να είχαμε χειρότερα πράγματα. Η πανδημία είναι μια δύσκολη κατάσταση για τον έλεγχό της. Αν δεν είχαμε αυτά τα μέτρα, ενδεχομένως να είχαμε περισσότερα κρούσματα. Η διασπορά είναι πολύ μεγάλη, ο ιός είναι απειλητικός και τα νέα στελέχη έχουν επικρατήσει. Ευνοεί και ο καιρός τον ιό. Έχει κουραστεί και ο κόσμος, είμαστε και πίσω με τον εμβολιασμό χωρίς να φταίμε. Πιστεύω σιγά σιγά θα βελτιωθεί η κατάσταση», είπε ο κ. Γώγος.

«Έχουν ζορίσει τα πράγματα, έχουμε μείνει πίσω σε όλα. Καλό είναι τα υπουργεία να ετοιμάζονται για μια καινούργια φάση ανοίγματος που θα έχει να κάνει και με περισσότερα τεστ. Στις επιχειρήσεις, στα σχολεία κλπ. Πρέπει να αρχίσει η καμπύλη να πέφτει προς το κάτω, για να κάνουμε τέτοιες σκέψεις», συνέχισε ο ίδιος.

«Για δύο εβδομάδες από τώρα, είναι όσο χρειάζεται για να αντιμετωπίσουμε το κύμα αυτό. Υπάρχει αβεβαιότητα με τον ιό. Δεν αποτελεί πρόβλημα μόνο της Αττικής. Γενικά υπάρχει διασπορά σε όλη τη χώρα. Χρειάζεται προσοχή αυτή τη στιγμή για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα», ξεκαθάρισε σχετικά με το lockdown.

Σχολιάζοντας ότι κάποιοι επιστήμονες σημειώνουν ότι πρέπει να αρχίζουν να γίνονται ανοίγματα στην κοινωνία, ο ίδιος είπε ότι «Κοιτάμε να κάνουμε το ασφαλέστερο υγειονομικά, που είναι τα μέτρα που παίρνουμε. Σέβομαι όλες τις απόψεις. Κάνουμε συζητήσεις στην επιτροπή και καταλήγουμε στο επιδημιολογικά ασφαλέστερο».

Σε ό,τι αφορά στο αν θα μπορέσουμε να πετάξουμε χαρταετό την Καθαρά Δευτέρα, ο κ. Γώγος τόνισε ότι «Βασικό να μην υπάρξει συγχρωτισμός. Πρέπει να προσέχουμε πάρα πολύ ακόμα και σε ανοιχτούς χώρους».

«Τα μέτρα είναι πολύ αυστηρά ήδη. Το θέμα είναι να τα τηρούμε. Δεν μπορεί να κλείσει η καθημερινή ζωή τελείως. Αλλά πρέπει να τηρούμε τα μέτρα. Το εμβόλιο θα λύσει τα προβλήματα. Όλοι θα πρέπει να συμμετέχουμε σε αυτό και να αποδεχτούμε την αναγκαιότητα του εμβολιασμού. Υπάρχει μια ομάδα ανθρώπων 40-50-60 ετών που έχουν υποκείμενα νοσήματα και είναι ευάλωτοι. Αυτοί θα μπουν τώρα στη σειρά των εμβολιασμών», είπε ακόμα ο κ. Γώγος.

Δερμιτζάκης: Δεν λειτούργησε το Lockdown αυτή τη φορά

Την ίδια ώρα, για το άνοιγμα της οικονομίας, μίλησε και ο καθηγητής Γενετικής στο πανεπιστήμιο της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η κατάσταση είναι ιδιαίτερα δύσκολη «όχι μόνο γιατί τα κρούσματα είναι πολλά, αλλά διότι βλέπουμε ότι ένα ισχυρό όπλο όπως το lockdown δεν είναι τόσο δυνατό. Επομένως δεν φαίνεται να υπάρχει μια ασφαλής λύση, είμαστε σε ένα αδιέξοδο. Αυτό είναι το πρόβλημα και δεν υπάρχει εύκολη λύση».

Σχετικά με τον λόγο που δεν λειτούργησε το Lockdown αυτή τη φορά, ο κ. Δερμιτζάκης σχολιάζει ότι είναι διαφορετικό να υπάρχει μια ξεκάθαρη εικόνα και εντελώς διαφορετικό να πάμε για μια καλύτερη διαχείριση και σε μέτρα τύπου ακορντεόν. «Αυτό όσον αφορά τη συμμετοχή των πολιτών δεν έχει αποτέλεσμα, δεν είναι ακριβώς η κόπωση είναι το πώς σε βάζει κανείς σε μια διαδικασία για να είναι προβλέψιμο. Όταν ανοίγουμε λίγο, κλείνουμε λίγο, δεν δουλεύει. Οι βορειοευρωπαϊκές χώρες το έκαναν για ενάμιση μήνα και βλέπουμε, όχι για τρεις εβδομάδες» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον καθηγητή έχει σημασία η προσέγγιση που ακολουθείται, όσον αφορά το πώς μπορεί να διαμορφωθεί η συμπεριφορά των πολιτών. «Το sms δεν είναι τελικά υποχρεωτικό, ο Έλληνας καταλαβαίνει ότι μπορεί να στείλει όσα sms θέλει και να βγει όσες φορές θέλει. Η συμπεριφορά των πολιτών είναι αποτέλεσμα κακής διαχείρισης στην Ευρώπη γενικότερα, όχι μόνο στην Ελλάδα τον Οκτώβρη και τον Νοέμβρη. Αποφασίστηκε ένα άνοιγμα και όχι μια πιο συντηρητική λειτουργία με μέτρα. Ο τρόπος με τον οποίο θα λειτουργούσαν οι πολίτες θα ήταν ήδη οργανωμένος από τότε χωρίς να κλείσουν τα πάντα, κάτι το οποίο δεν έγινε. Η συσχέτιση κινητικότητας και μετάδοσης είναι πρόβλημα. Θα έπρεπε οι πολίτες να μπορούν να λειτουργήσουν στην κοινωνία χωρίς μετάδοση», υπογράμμισε.

Όσον αφορά το κλείσιμο των δραστηριοτήτων, ο κ. Δερμιτζάκης τονίζει ότι «λειτουργούμε κάτω από υποθέσεις οι οποίες δεν ξέρουμε ότι θα μας βρούνε. Λέμε ότι αν δεν είχαμε πάρει μέτρα θα ήταν χειρότερα, εγώ δεν είμαι σίγουρος για αυτό. Δαιμονοποιήσαμε δραστηριότητες για τις οποίες δεν έχουμε καμία ένδειξη ότι επηρεάζουν τόσο αρνητικά. Τα σχολεία ανοίγουν με διάφορους τρόπους σε κάθε χώρα. Δεν έχω στοιχεία από την Ελλάδα που να δείχνουν ότι υπάρχει υπερμετάδοση στα σχολεία. Τα θετικά παιδιά στα σχολεία συνήθως κολλάνε από την οικογένεια, όχι από το σχολείο».

Σύμφωνα με τον καθηγητή «έπρεπε όλη η έμφαση να δίνεται στο πώς να κυκλοφορεί ο πολίτης με μέτρα, όχι στο πώς να κάτσει μέσα. Η Ελλάδα έχει δραστηριότητες που μπορούν να γίνουν έξω και αυτός ο σχεδιασμός πρέπει να γίνει».

Τι θα γίνει με σχολεία, εστίαση, τουρισμό

Μέχρι τώρα πάντως το βασικότερο σενάριο επιστροφής στην κανονικότητα ήθελαν μετά το λιανεμπόριο να ακολουθεί το άνοιγμα των σχολείων με την κυβέρνηση να φαίνεται ότι δίνει προτεραιότητα στα Λύκεια λόγω των Πανελλήνιων Εξετάσεων, αλλά και στα Γυμνάσια.

Σειρά θα έπαιρνε η εστίαση καθώς όπως είχε τονίσει η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη στην ενημέρωση της Δευτέρας, ο στόχος της κυβέρνησης είναι να ανοίξει εντός Απριλίου και σε εξωτερικούς χώρους

Ο τουρισμός θα αποτελούσε το επόμενο βήμα για το άνοιγμα των οικονομικών δραστηριοτήτων. Όπως άλλωστε παρουσίασε επίσημα το υπουργείο Τουρισμού, μέχρι τις 14 Μαΐου η Ελλάδα θα έχει ανοίξει τον τουρισμό της για το καλοκαίρι, με σύνθημα «All you want is Greece». Για τον τουρισμό θα ισχύσει ένα αυστηρό υγειονομικό πρωτόκολλο και με δειγματοληπτικούς ελέγχους στους τουρίστες, ενώ όπως ανακοινώθηκε θα είναι ευπρόσδεκτοι με τις εξής τρεις προϋποθέσεις: Να έχουν εμβολιαστεί, να έχουν αντισώματα ή να έχουν αρνητικό τεστ Covid.

Όλα πάντως θα κριθούν από την πορεία των κρουσμάτων και το επιδημιολογικό φορτίο. Στην περίπτωση που οι ειδικοί δουν θετικά σημάδια και η πίεση στο σύστημα υγείας αρχίσει να χαλαρώνει, τότε θα τεθεί σε εφαρμογή και το σχέδιο για τη σταδιακή άρση των μέτρων.

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Ηλιούπολη: «Είδα τον άντρα μου να βγάζει την καραμπίνα από τη θήκη της»
26 Νοεμβρίου, 2024
Φωτιά σε μπαρ στο Παγκράτι: «Ήμασταν σαν τα ποντίκια, θα πεθαίναμε εκεί μέσα»
26 Νοεμβρίου, 2024
Κεφαλογιάννη: Η επανένωση των μελών του σώματος του Παρθενώνα έχει ιδιαίτερη αξία
26 Νοεμβρίου, 2024
Συνελήφθη 67χρονος για επίθεση σε 27χρονο λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού
26 Νοεμβρίου, 2024
Δεν έχει υπάρξει επαφή μεταξύ Πούτιν και Τραμπ, λέει σύμβουλος του Ρώσου προέδρου
26 Νοεμβρίου, 2024
Ειρήνη Μουρτζούκου: «Τη βρήκαμε να χτυπάει το μωρό – Μελάνιασε και έχασε τις αισθήσεις του»
26 Νοεμβρίου, 2024
Την Πέμπτη 28 Νοεμβρίου φωταγωγείται το χριστουγεννιάτικο δέντρο στο Σύνταγμα
26 Νοεμβρίου, 2024
Σεισμός 3,5 Ρίχτερ στην Κω
26 Νοεμβρίου, 2024
Σύλληψη Τούρκου στην Αθήνα μετά από κινηματογραφική καταδίωξη
26 Νοεμβρίου, 2024
Κιβωτός του Κόσμου: Ασκήθηκε έφεση στην απόφαση
26 Νοεμβρίου, 2024