Πού και πώς θα κάνουμε Πάσχα – Τα σενάρια για μετακινήσεις-συναθροίσεις

Η ελπίδα παραμένει ζωντανή καθώς ομάδα ειδικών επεξεργάζεται μια ελεγχόμενη έξοδο από τα αστικά κέντρα την περίοδο των γιορτών.

Τι σχεδιάζει το Μαξίμου. Πού και πώς θα κάνουμε Πάσχα. Αυτά είναι τα σενάρια…

Μετέωρα παραμένουν τα σχέδια των πολιτών για τον εορτασμό του Πάσχα καθώς η επιστημονική κοινότητα αναμένεται να λάβει στο παρά πέντε τις σχετικές αποφάσεις αξιολογώντας τα δεδομένα όπως αυτά θα έχουν διαμορφωθεί έως τα τέλη Απριλίου.

Παρ’ όλα αυτά η ελπίδα παραμένει ζωντανή καθώς ομάδα ειδικών επεξεργάζεται, εφόσον το επιδημιολογικό φορτίο το επιτρέψει, μια ελεγχόμενη έξοδο από τα αστικά κέντρα προς τα χωριά και τη νησιωτική χώρα προκρίνοντας μεταξύ άλλων τη διευρυμένη χρήση των selftests.

Ζητούμενο άλλωστε είναι τα ταξίδια εντός της επικράτειας να μη φέρουν τη χώρα αντιμέτωπη με νέες επιδημιολογικές φουρτούνες συνεκτιμώντας δε ότι ημερολογιακά η τουριστική σεζόν θα βρίσκεται μια ανάσα από την επίσημη έναρξή της.

Προς το παρόν πάντως καμία απόφαση δεν έχει κλειδώσει καθώς το κύμα βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα χωρίς προς ώρας σημάδια αποκλιμάκωσης. Παράλληλα στα νοσοκομεία της χώρας σε Αθήνα Θεσσαλονίκη Δυτική Μακεδονία Πάτρα και Κρήτη καταγράφεται μία ασφυκτική πίεση ανάλογη του ιικού φορτίου ανά γεωγραφική περιοχή γεγονός που κάνει τους νοσοκομειακούς γιατρούς να τηρούν μία πιο συντηρητική στάση.

ΔΥΟ ΣΕΝΑΡΙΑ

Οι επιδημιολόγοι επεξεργάζονται τα προγνωστικά μοντέλα καταλήγοντας στο καλό και στο κακό σενάριο.

Το απαισιόδοξο κάνει λόγο για 1.000 και πλέον διασωληνωμένους ασθενείς τον Μάιο. Το αισιόδοξο δείχνει ότι έπειτα από τρεις εβδομάδες τα νοσοκομεία θα έχουν αποσυμφορηθεί θεαματικά γεγονός που θα πιστοποιεί το σβήσιμο του τρίτου κύματος.

Τι λένε οι ειδικοί

Ενδεικτική είναι η πρόβλεψη της προέδρου της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας Πειραιά και συντονίστριας διευθύντριας της Γ Παθολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Γ. Γεννηματάς Ματίνας Παγώνη, η οποία μιλώντας στα ΝΕΑ περιγράφει ότι ο εορτασμός του Πάσχα θα συνοδευτεί από αυστηρά μέτρα προστασίας. «Το φετινό Πάσχα θα είναι σαφώς καλύτερο από το περσινό. Ομως θα φοράμε μάσκες και θα κρατάμε τις απαραίτητες αποστάσεις. Αντίστοιχα εκείνοι που το επιθυμούν ενδεχομένως θα μπορούν να επισκεφτούν την εκκλησία παραμένοντας για μεγαλύτερη ασφάλεια στον προαύλιο χώρο». Η γιατρός του ΕΣΥ εντούτοις κρατά επιφυλάξεις σχετικά με το υπό εξέταση άνοιγμα των ταξιδιών από νομό σε νομό. «Ολα θα κριθούν την τελευταία εβδομάδα βάζοντας στο μικροσκόπιο τον αριθμό των κρουσμάτων και των εμβολιασμών. Κατά τη γνώμη μου πάντως έως τότε δεν θα έχει επιτευχθεί τόσο υψηλό ποσοστό ανοσίας που θα εξαφάνιζε τον κίνδυνο διασποράς. Ιδίως εάν σκεφτεί κανείς ότι η Αθήνα θα αδειάσει μεταφέροντας το ρίσκο στην επαρχία και τα νησιά».

«Παράθυρο» για μετακινήσεις από νομό σε νομό με self test ενόψει Πάσχα

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να «ανοίξουν» οι μετακινήσεις από νομό σε νομό το Πάσχα με την διενέργεια self test, άφησε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργό, αρμόδιος για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου, Άκης Σκέρτσος.

Σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ ανέφερε ότι είναι νωρίς για τις όποιες ανακοινώσεις που αφορούν στο Πάσχα, σημειώνοντας ότι στο τέλος της ερχόμενης εβδομάδας, η κυβέρνηση πρόκειται να ανακοινώσει την επέκταση του μέτρου των self test σε λιανεμπόριο, εστίαση, μεταφορές και σε κάποιες λειτουργίες του Δημοσίου.

«Εισάγουμε στην καθημερινότητά μας τη λογική και την αναγκαιότητα της τακτικής της συστηματικής διάγνωσης», υπογράμμισε ο Άκης Σκέρτσος επισημαίνοντας πως αυτό είναι κάτι που έχει πολύ σημαντική επιδημιολογική χρησιμότητα γιατί κατ’ αυτόν τον τρόπο εντοπίζονται οι φορείς.

Το να μπορεί κάθε πολίτης να ελέγχει την πορεία της υγείας του, όπως είπε «είναι πάρα πολύ σημαντικό για την ελεγχόμενη και ασφαλή λειτουργία της οικονομίας και της κοινωνίας ώστε να μπορέσουμε να άρουμε τα περιοριστικά μέτρα που βρίσκονται σε εφαρμογή εδώ και κάποιους μήνες».

Πρόσθεσε ότι από το Πάσχα και μετά, από τον Μάιο και μετά, με βάση τα τεστ και την ανάπτυξη του εμβολιασμού -που έχουμε πει ότι οι ευάλωτες ομάδες θα έχουν κάνει τουλάχιστον μία δόση- θα μπορούμε πλέον να ζητάμε για οριστική άρση των βασικών περιοριστικών μέτρων στην οικονομία.

«Τα ατομικά μέτρα προστασίας το 2021 θα συνεχίσουν να μας συνοδεύουν διότι είναι αναγκαία όσο υπάρχει ακόμα ένα κομμάτι του πληθυσμού το οποίο είναι ανεμβολίαστο. Μάσκες, αποστάσεις και αποφυγή συναθροίσεων. Πρέπει να επιλέγουμε πολύ αυστηρά τους ανθρώπους με τους οποίους κοινωνικοποιούμαστε όσο ακόμη δεν έχουμε υψηλά ποσοστά ανοσίας».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Σκέρτσος είπε ότι τα αυτοδιαγνωστικά τεστ έχουν υψηλό βαθμό πιστότητας αλλά ακριβώς γι’ αυτό στα θετικά κάνουμε επαναληπτικό rapid test για να επιβεβαιώσουμε ότι είναι πράγματι σωστό το αποτέλεσμα.

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Μικρές επιπλοκές παρουσίασε η Μαρινέλλα – Απαγορεύτηκαν τα επισκεπτήρια
25 Νοεμβρίου, 2024
Γεραπετρίτης για συνάντηση με Φιντάν: Συμφωνήσαμε ότι διαφωνούμε, δεν φοβόμαστε να συζητήσουμε
25 Νοεμβρίου, 2024
Σεισμός 3,8 Ρίχτερ στην Κάσο
25 Νοεμβρίου, 2024
Ενδοοικογενειακή βία: Εφιάλτης για γυναίκα με αναπηρία από τη Φθιώτιδα
25 Νοεμβρίου, 2024
Πολωνία: Σκότωσε τους γονείς και τον αδελφό του και κρατούσε ομήρους δύο μικρά παιδιά – Αυτοκτόνησε όταν μπήκε η αστυνομία
25 Νοεμβρίου, 2024
Την Τετάρτη η κηδεία της Βέφας Αλεξιάδου
25 Νοεμβρίου, 2024
Το τελικό αποτέλεσμα των εκλογών στον ΣΥΡΙΖΑ
25 Νοεμβρίου, 2024
Συνάντηση Ρούτε – Ερντογάν: Τι συζητήθηκε
25 Νοεμβρίου, 2024
Αμαλιάδα: Τα τρία επεισόδια του μωρού της Κατερίνας
25 Νοεμβρίου, 2024
Τι θα περιλαμβάνει η συμφωνία εκεχειρίας Ισραήλ και Λιβάνου
25 Νοεμβρίου, 2024