Oruc Reis: Έκτακτη τηλεδιάσκεψη του συμβουλίου υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. – Όλο το παρασκήνιο

Σε μία σθεναρή αντίδραση της Ευρώπης έναντι της κλιμακούμενης τουρκικής προκλητικότητας προσβλέπει η Αθήνα, η οποία ζήτησε και πέτυχε  την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών, η οποία όπως ανακοινώθηκε, θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή.

Ταυτοχρόνως, η  κυβέρνηση αναμένει τα αποτελέσματα της νέας πρωτοβουλίας που φέρεται να έχει αναλάβει η γερμανική προεδρία για αποκλιμάκωση της έντασης, η οποία βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. 

Η κυβέρνηση γνωρίζει ότι ούτως ή άλλως είναι  προγραμματισμένη συνάντηση των ΥΠΕΞ της ΕΕ στα τέλη Αυγούστου, ενώ έκτακτη Σύνοδος Κορυφής με θέμα την Τουρκία θα διεξαχθεί το Σεπτέμβριο. Παρά ταύτα, επαναδιατύπωσε το  το αίτημα για άμεση σύγκληση των επικφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, κυρίως για να πιέσει τους εταίρους μας να πάρουν θέση απέναντι στον Ταγίπ Ερντογάν και νωρίς το μεσημέρι έγινε γνωστό ότι η έκτακτη σύνοδος θα πραγματοποιηθεί το μεσημέρι της Παρασκευής, μέσω τηλεδιάσκεψης. Στην έκτακτη Σύνοδο, Αθήνα και Λευκωσία αναμένεται να κορυφώσουν τις πιέσεις προκειμένου να ληφθούν κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας, αναμένοντας ταυτόχρονα και την πρωτοβουλία της Γερμανίας. 
Την ίδια ημέρα, την Παρασκευή δηλαδή, ο υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Δένδιας θα έχει συνάντηση με τον αμερικανό ομολόγό του κ. Μάϊκ Πομπέο στη Βιέννη. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, εξάλλου, ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης, κατά τις χθεσινές συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς, επιβεβαίωσε  στον κ. Αλ. Τσίπρα και την κ. Φώφη Γεννηματά ότι η Καγγελάριος Μέρκελ, έχει αναλάβει νέα πρωτοβουλία για την εκτόνωση της έντασης. Οπως είναι ήδη γνωστό, το Βερολίνο, όπως και οι Ηνωμένες Πολιτείες, πιέζουν τις δύο πλευρές να προσέλθουν σε απευθείας διάλογο μεταξύ τους.  

Ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου Στέφεν Ζάιμπερτ δήλωσε χθες ότι η γερμανική κυβέρνηση «βρίσκεται σε επαφή και με τις δύο πλευρές και όπου μπορεί να φανεί χρήσιμη, θα το κάνει». Διπλωματικές πηγές στην Αθήνα, ωστόσο, εκτιμούν ότι χωρίς την παρέμβαση της ίδιας της καγκελαρίου δύσκολα θα υπάρξει εκτόνωση της κατάστασης – γεγονός που επιβεβαιώθηκε και προ εβδομάδων, κατά την τηλεφωνική επικοινωνία Μέρκελ Ερντογάν, η οποία οδήγησε τον Τούρκο πρόεδρο να μην υλοποιήσει την Navtex που είχε εκδώσει. 

Χθες, εξάλλου,  ο  κ. Μητσοτάκης συνομίλησε τηλεφωνικά και με τον Κύπριο πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη, ενώ η Αθήνα εκπέμπει σταθερά το μήνυμα της ψυχραιμίας, αλλά και της αποφασιστικότητας και ετοιμότητας έναντι της τουρκικής προκλητικότητας. 

Από την πλευρά του, ο  υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας,  απηύθυνε αυστηρό μήνυμα κατά της Τουρκίας, καλώντας τη γείτονα να σταματήσει να επιδεικνύει προβληματική συμπεριφορά με αφορμή την πορεία του ερευνητικού σκάφους Oruc Reis νότια του Καστελόριζου και να αποχωρήσει αυτό από τα όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.