Oruç Reis: Καρέ-καρέ η πορεία του και οι διάλογοι μέσω ασυρμάτου (video)

Από νωρίς το πρωί της Παρασκευής το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Ορούτς Ρέις» έχει φύγει από την περιοχή στην οποία βρισκόταν, στα τεμάχια 4 και 5 της Κυπριακής ΑΟΖ, και έχει κινηθεί δυτικότερα, εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Βάσει της NAVTEX που είχαν εκδώσει οι τουρκικές αρχές, το «Ορούτς Ρέις» είχε οριστεί ότι θα κινείται στα τεμάχια 4 και 5 της Κυπριακής ΑΟΖ και δεν είχε δεσμευτεί καμία περιοχή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Εν ολίγοις, η κίνηση των Τούρκων ήταν απροειδοποίητη. Ωστόσο, πέραν αυτού, δεν καταγράφεται κάποια παράνομη κίνηση, ενώ η τουρκική φρεγάτα που συνόδευε το σκάφος δεν το ακολούθησε κατά τη μετακίνησή του προς τα δυτικά.

Αυτή τη στιγμή, το «Ορούτς Ρέις» κινείται με πορεία εκτός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, το οποίο από νωρίς το πρωί της Παρασκευής είχε φύγει από την περιοχή στην οποία βρισκόταν, στα τεμάχια 4 και 5 της Κυπριακής ΑΟΖ, και έχει κινηθεί δυτικότερα.

Το σκάφος κινείτο με πάρα πολύ χαμηλή ταχύτητα σχεδόν ακινητοποιημένο περίπου 200 χλμ νοτίως του Καστελόριζου και συνοδευόταν από δύο εμπορικά πλοία αλλά και δύο φρεγάτες του τουρκικού ναυτικού που παρακολουθούσαν από απόσταση.

Στην ευρύτερη περιοχή έπλεε η φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού «Νικηφόρος Φωκάς».

Το δελτίο του Alpha, παρουσίασε καρέ-καρέ όλα όσα συνέβησαν, αλλά και τους διαλόγους, μέσω ασυρμάτου:

Σύσκεψη στο Μαξίμου

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνος Φλώρος, ενημέρωσαν τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ότι το τουρκικό πλοίο Όρουτς Ρέις κινείται ανατολικά με κατεύθυνση εκτός ελληνικής υφαλοκρηπίδας.