Oruc Reis: Ο «ελληνικός» συναγερμός παραμένει

“Προς στιγμήν λήξη συναγερμού, αλλά χωρίς καμία χαλάρωση”. Αυτό είναι το μήνυμα που μεταδίδεται από την κυβέρνηση, μετά την αιφνίδια έναρξη πορείας επιστροφής του Oruc Reis στη βάση του.

Δημοσίως, ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση κατά τη χθεσινή συνέντευξη τύπου στη Θεσσαλονίκη, καλωσόρισε ως “θετικό βήμα” την εξέλιξη, προσθέτοντας ότι αν η Ελλάδα δει σημάδια έμπρακτης αποκλιμάκωσης της έντασης εκ μέρους της Τουρκίας, τότε μπορεί να συζητήσει για τη μόνη διαφορά μας, την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών.

Στο παρασκήνιο, ωστόσο, εξακολουθεί να επικρατεί κατάσταση αυξημένης εγρήγορσης, μέχρι να αποσαφηνιστεί αν η παραπάνω εξέλιξη συνιστά έναν ακόμα τακτικισμό του Ερντογάν ή πραγματικό σημάδι πρόθεσης αποκλιμάκωσης.

Έμπειροι διπλωματικοί κύκλοι θεωρούν πιθανό ότι η μη ανανέωση της τουρκικής Navtex να συνδέεται με τις δύο πρωτοβουλίες που βρίσκονται σε εξέλιξη, την αμερικανική και τη γερμανική. Άλλωστε, ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών κ. Μάϊκ Πομπέο, ήταν ο πρώτος που έσπευσε να προαναγγείλει από την Κύπρο όπου ευρισκόταν χθες, τη μη ανανέωση της, ενώ η Γερμανίδα Καγγελάριος Μέρκελ είναι βέβαιο ότι συνεχίζει τις προσπάθειες.

Οι ίδιοι κύκλοι δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο η απομάκρυνση του τουρκικού ερευνητικού από την ελληνική υφαλοκρηπίδα να συνδέεται με την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Ε.Ε και την επιδίωξη του Τούρκου Προέδρου να αποφύγει την λήψη κυρώσεων σε βάρος της χώρας του.

Πέραν αυτού, είναι σαφές ότι ο Ερντογάν δέχεται συντονισμένες πιέσεις το τελευταίο διάστημα, ενώ τα μηνύματα που καταφτάνουν στην Άγκυρα είναι ιδιαίτερα αυστηρά. Τελευταίο, αλλά όχι μοναδικό, η υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Τουρκίας, ως απόρροια του γεωπολιτικού ρίσκου που δημιουργεί η στρατηγική Ερντογάν.

Η χθεσινή εξέλιξη, ήταν θετική. Στο ερώτημα πόσο θα διαρκέσει, ασφαλείς απαντήσεις δεν υπάρχουν. Γι αυτό, και όπως τονίζουν πολύ καλά ενημερωμένες κυβερνητικές πηγές, δεν χωρά κανένας εφησυχασμός. Ο Ερντογάν παραμένει απρόβλεπτος και πιεζόμενος από τα διάφορα κέντρα εξουσίας στη γειτονική Τουρκία που τον εξωθούν στα άκρα…