«Συναγερμός» σήμανε τα ξημερώματα της Παρασκευής, ανήμερα της «μαύρης» επετείου των Ιμίων, στο ελληνικό Πεντάγωνο, όταν έλαβαν την πληροφορία ότι το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Oruc Reis» -που έπλεε σε διεθνή ύδατα μεταξύ Κύπρου και Καστελλόριζου- πήρε ξαφνικά κατεύθυνση δυτική, κινούμενο ολοταχώς προς την ελληνική υφαλοκρηπίδα.
Το τουρκικό ωκεανογραφικό πλοίο, που κινούνταν περίπου 128 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά από το Καστελλόριζο και 292 από τις ανατολικές ακτές της Κρήτης, από την πρώτη στιγμή ακολουθούσε η ελληνική φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς», που έστελνε ζωντανά εικόνα στο Κέντρο Επιχειρήσεων.
Με βάση τη Navtex που εξέδωσε η Άγκυρα στις 12 Ιανουαρίου, το ερευνητικό – σεισμογραφικό σκάφος «Oruc Reis» από 14 Ιανουαρίου έως 10 Απριλίου επρόκειτο να κάνει σεισμικές έρευνες δυτικά της Κύπρου, σε περιοχές που επικάλυπτε μέρος των τεμαχίων 4 και 5 της Κυπριακής ΑΟΖ.
Στίγμα του τουρκικού ωκεανογραφικού δόθηκε και σε περιοχή δυτικά της Κύπρου που «εφάπτεται» με την περιοχή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας σε ghost mode.
Οι άνδρες του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού επιχείρησαν πολλές φορές να επικοινωνήσουν με το «Oruc Reis» καλώντας τον κυβερνήτη να απαντήσει για ποιο λόγο βρίσκονται εκεί και εάν πραγματοποιούν έρευνες. Κάποια στιγμή, σύμφωνα με τον ΑΝΤ1, το τουρκικό ερευνητικό εξέπεμψε μία και μόνη απάντηση, λέγοντας ότι βρίσκεται σε τουρκική υφαλοκρηπίδα.
«Βρίσκεστε εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Δεν έχετε άδεια για έρευνες. Αποχωρήστε άμεσα», ήταν το μήνυμα που εξέπεμπε το επιτελείο της ελληνικής φρεγάτας με τον κυβερνήτη του «Oruc Reis» να απαντά: «Βρίσκομαι στην τουρκική ΑΟΖ».
Από το απόγευμα της Παρασκευής, το τουρκικό ωκεανογραφικό άλλαξε ρώτα και κινείται ανατολικά, ωστόσο με πολύ χαμηλή ταχύτητα 5 με 6 κόμβους. Συνεπώς, το «Oruc Reis» θα χρειαστεί έως και 12 ώρες για να βγει από τα όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.