Επίκεντρο των εξελίξεων είναι η θαλάσσια περιοχή του Καστελόριζου. Το ζήτημα της έκταση της ΑΟΖ του Καστελόριζου αποτελεί κομβικό σημείο στην αντιπαράθεση της Ελλάδας με την Τουρκία.
Με πλήρη επήρεια της ΑΟΖ του Καστελόριζου, η ΑΟΖ της Ελλάδας θα «ακουμπά» σε αυτήν της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Η Τουρκία αρνείται κατηγορηματικά έναν τέτοιο ενδεχόμενο, το οποίο θεωρεί προσπάθεια αποκλεισμού της από την Ανατολική Μεσόγειο. Υποστηρίζει επίσης ότι ένα μικρό νησί δεν μπορεί να αποκόπτει την ΑΟΖ της μακράς ακτογραμμής της. Έτσι κι αλλιώς, η τουρκική θέση είναι ότι τα νησιά -ακόμη και η Κρήτη με το μέγεθος της ή η Κύπρος που εκτός από νησί είναι και ανεξάρτητη χώρα- δεν έχουν καθόλου ΑΟΖ, πράγμα που δεν ισχύει με βάση το Διεθνές Δίκαιο.
Η απάντηση της ελληνικής διπλωματίας είναι ότι τα νησιά έχουν έτσι κι αλλιώς ΑΟΖ. Ειδικά το Καστελόριζο δεν είναι ένα αποκομμένο νησί, αλλά ανήκει στο σύμπλεγμα της Μεγίστης που περιλαμβάνει και άλλα μικρά νησιά. Επομένως, διαθέτει πλήρη επήρεια. Να σημειωθεί πάντως ότι στις Συμφωνίες με Ιταλία και Αίγυπτο σε ορισμένες περιπτώσεις υπήρξε περιορισμός επήρειας στην ΑΟΖ.
Επιπλέον, η Άγκυρα θέτει έντονα το ζήτημα της αποστρατιωτικοποίησης του Καστελόριζου, επικαλούμενη τη Συνθήκη της Λωζάνης.
Η απόσταση από το Καστελόριζο
Η τελευταία τουρκική Navtex για το Oruc Reis που λήγει στις 12 Σεπτεμβρίου, φτάνει στα 30 μίλια από το Καστελόριζο.