Oruc Reis: Ραγδαίες εξελίξεις – Σκληρή παρέμβαση κατά Άγκυρας από ΗΠΑ

Σε μια πολύ σκληρή παρέμβαση κατά της Τουρκίας προχώρησε το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών με φόντο τη νέα προκλητική NAVTEX για έρευνες του Oruc Reis 6,5 ναυτικά μίλια από το Καστελόριζο.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ καταδικάζει τη NAVTEX και κατηγορεί την Άγκυρα ότι υποδαυλίζει την ένταση στην περιοχή. Επίσης τονίζει πως περιπλέκει τις συζητήσεις για λύση.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες εκφράζουν τη λύπη τους για την ανακοίνωση της Τουρκίας στις 11 Οκτωβρίου σχετικά με την ανανεωμένη τουρκική δραστηριότητα έρευνας σε περιοχές όπου η Ελλάδα διεκδικεί δικαιοδοσία στην Ανατολική Μεσόγειο. Η ανακοίνωση της Τουρκίας αυξάνει μονομερώς τις εντάσεις στην περιοχή και εσκεμμένα περιπλέκει την επανάληψη κρίσιμων διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ των συμμάχων μας του ΝΑΤΟ, Ελλάδας και Τουρκίας.

Ο εξαναγκασμός, οι απειλές, ο εκφοβισμός και η στρατιωτική δραστηριότητα δεν θα επιλύσουν τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Προτρέπουμε την Τουρκία να τερματίσει αυτήν την υπολογιζόμενη πρόκληση και να ξεκινήσει αμέσως διερευνητικές συνομιλίες με την Ελλάδα. Οι μονομερείς δράσεις δεν μπορούν να οικοδομήσουν εμπιστοσύνη και δεν θα παράγουν διαρκές λύσεις» αναφέρει η ανακοίνωση.

-Ad-