Oruc Reis: Το ΝΑΤΟ ενεργοποιεί τον μηχανισμό αποκλιμάκωσης

Επανέρχεται στο τραπέζι ο μηχανισμός αποτροπής ατυχήματος κι αποκλιμάκωσης της έντασης του ΝΑΤΟ, καθώς η τουρκική προκλητικότητα συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς στην ανατολική Μεσόγειο και στα όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Οπως είπε στο δελτίο του Open TV ο Κώστας Αλατζάς, υπάρχει βούληση απ’ όλες τις πλευρές να τεθεί σε λειτουργία ο μηχανισμός, αλλά, υπό την προϋπόθεση να φύγει το Oruc Reis από την περιοχή, κάτι που ζήτησε κι Ελληνας υπουργός Εθνικής Αμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος στην τηλεδιάσκεψη των ομολόγων του στο ΝΑΤΟ.

Επιπροσθέτως ο ΥΠΕΘΑ, για να καθίσει η Ελλάδα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ζήτησε να σταματήσουν να εκδίδονται NAVTEX και να σταματήσουν και οι επιθετικές δηλώσεις. Η τουρκική πλευρά, φαίνεται ότι θέλει να προσέλθει στο τραπέζι των επαφών, κάτι που αποδεικνύεται, όπως λένε κύκλοι του υπουργείου, και με την τελευταία NAVTEX που εξέδωσε η Τουρκία κι έχει ισχύ μέχρι τις 27 Οκτωβρίου. Ωστόσο, για μία ακόμα φορά δέσμευσαν παράνομη περιοχή και η Αθήνα απάντησε φυσικά με αντι-Navtex καθώς επικαλείται δέσμευση περιοχής που ανήκει στην Ελλάδα.

Το ωκεανογραφικό τουρκικό πλοίο έχει χαράξει δυτική πορεία και κατευθύνεται προς τη Ρόδο. Μένει να αποδειχθεί αν οι Τούρκοι θα συμμορφωθούν με τους διεθνείς κανόνες.

«Βροχή» προκλητικών ΝAVTEX

Στην καρδιά των Δωδεκανήσων, ανοιχτά της Ρόδου, θα συνεχίσει τις έρευνες το Oruc Reis με τα πολεμικά που το συνοδεύουν, καθώς η Τουρκία εξέδωσε νέα ΝAVTEX, αγνοώντας επιδεικτικά το τελεσίγραφο των ευρωπαίων ηγετών. Η Αθήνα καταγγέλλει τα τουρκικά σχέδια με αντι-ΝAVTEX και η Άγκυρα προαναγγέλλει έρευνες και κοντά στην Κρήτη, εκτοξεύοντας νέες πολεμικές απειλές.