Πριν από 52 χρόνια, τον Οκτώβριο του 1970 ο χρυσοχόος Γεώργιος Ρεπούσης, βρίσκεται για διασκέδαση με φίλους του σε μαγαζί της Γλυφάδας.
Η αντροπαρέα που περνάει πολύ καλά όταν πλησιάζει η ώρα 12 αρχίζει να διαλύεται. Ένας ένας σηκώνεται και παίρνει το δρόμο της επιστροφής για το σπίτι τους λέγοντας το κλασικό «φεύγω γιατί με περιμένει στο σπίτι η γυναίκα μου». Η παρέα χάλασε και ο κ. Ρεπούσης δυσανασχετεί. Δεν είναι φυσικά αυτή η πρώτη φορά που δυσανασχετεί που χαλάει η αντροπαρέα επειδή…πέρασε η ώρα.
από τη Μυρτώ Τζώρτζου
Λίγες μέρες μετά έχει πάρει μια απόφαση. Στις 12 Οκτωβρίου μαζί με άλλους «συναγωνιστές» πηγαίνει με το καταστατικό ενός νέου Συλλόγου που σκοπεύει να ιδρύσει στο Πρωτοδικείο Αθηνών. Το όνομα του συλλόγου; «Σύλλογος των ταλαιπωρημένων συζύγων.»
Οι κύριοι αυτοί μιλούν απολύτως σοβαρά. Θεωρούν πως υπάρχει η ανάγκη ίδρυσης ενός τέτοιου συλλόγου όπου «Σκοπός του είναι η καλλιέργεια φιλικών και ψυχαγωγικών επαφών εις τα πλαίσια της ευθύμου ατμόσφαιρας, μακριά όμως από κάθε δραστηριότητα που θα μπορούσε να βλάψει ή να κλονίσει το θεσμό του γάμου». Μπορεί να μοιάζει με πλάκα όλο αυτό, όμως είναι πέρα για πέρα αληθινό. Οι άντρες αυτοί νιώθουν αδικημένοι και αυτό προσπαθούν να εξηγήσουν στις συζύγους τους. Ότι διεκδικούν το δικαίωμα να συναντιούνται φιλικά και να περνάνε ευχάριστα, χωρίς τίποτα από αυτό να είναι πονηρό. Και χωρίς να έχουν το άγχος να γυρίσουν πίσω έγκαιρα. Διεκδικούν το δικαίωμά τους στη διασκέδαση. Απλά πράγματα.
Ο 44χρονος πρόεδρος του συλλόγου, ο κ. Ρεπούσης δηλαδή, είναι χρυσοχόος. Καταφέρνει δε να πείσει να εγγραφούν πολλοί άντρες σε αυτόν και όχι μόνο συνάδελφοί του αλλά, δικηγόροι, μηχανικοί, λογιστές, γιατροί. Ο σύλλογος θα λειτουργεί, όπως το καταστατικό αναφέρει, με βάση τις αρχές του «ελληνοχριστιανικού πολιτισμού». Διότι πάνω από όλα η ηθική και…το χιούμορ καθώς ο κ. Ρεπούσης είναι σαφής: «Ο σύλλογος θα είναι ψυχαγωγικός και χιουμοριστικός». Το καταστατικό περιλαμβάνει 21 άρθρα.
Έτσι τα μέλη του συλλόγου θα μπορούν να διοργανώνουν εκδρομές, γιορτές και διάφορες άλλες εκδηλώσεις, όπως φιλανθρωπικά events, στα οποία και θα συμμετέχουν. Δεκτές φυσικά και γυναίκες. Τα μέλη θα μπορούν να γνωρίζονται μεταξύ τους, να αναπτύσσονται φιλίες, να παίρνουν μέρος σε διάφορες δραστηριότητες και άλλα.
Τα ιδρυτικά μέλη του συλλόγου είναι 20. Ο κ. Ρεπούσης αναφέρει ότι πολλοί δεν βλέπουν την ώρα να γραφτούν στο σύλλογο αλλά αυτό θα γίνει όταν πάρει απόφαση το πρωτοδικείο και δεχτεί τη δημιουργία του.
Μετά δε τη νομική αναγνώριση, τα μέλη του θα ξεκινήσουν πανελλαδική εκστρατεία ενημέρωσης και συσπείρωσης όλων των αδικημένων παντρεμένων αντρών της Ελλάδας και θα ζητήσουν την ποινικοποίηση των εξής βασικών: Της γυναικείας γκρίνιας, της λεκτικής επίθεσης, του πολέμου νεύρων, της κρεβατομουρμούρας και της παρέμβασης των πεθερικών στο γάμο.
Δυστυχώς ο κ. Ρεπούσης και τα υπόλοιπα μέλη έμειναν με το καταστατικό στα χέρια. Γιατί 10 μέρες μετά το Πρωτοδικείο έβγαλε αρνητική απόφαση. «Ο Σύλλογος των ταλαιπωρημένων συζύγων δεν παίρνει το πράσινο φως από το πρωτοδικείο λόγω «χλευασμού του θεσμού του γάμου».
Το καλύτερο σας το αφήνουμε για το τέλος. Η Αρχιεπισκοπή, χωρίς να χάσει ευκαιρία, πήρε και αυτή θέση λέγοντας πως τέτοιες κινήσεις κλονίζουν τα θεμέλια του γάμου και της οικογένειας και κάλεσε την ελληνική δικαιοσύνη να αναλάβει τις ευθύνες της.