«Όταν άρχισε να κάνει όπισθεν καταλάβαμε ότι κινδυνεύαμε» περιγράφει επιβάτης του Προαστιακού στους Αγίους Αναργύρους

Την τελευταία στιγμή απετράπη νέα σιδηροδρομική τραγωδία την περασμένη Παρασκευή (13.09.2024) στους Αγίους Αναργύρους όταν δυο τρένα βρέθηκαν στις ίδιες ράγες.

Μέσα στα δύο τρένα βρίσκονταν εκατοντάδες επιβάτες χωρίς να γνωρίζουν τι έχει συμβεί, όταν το ένα τρένο άρχισε να κάνει όπισθεν προκειμένου να επιστρέψει στο σταθμό των Αγίων Αναργύρων.

Η Γεωργία Μπάστα ήταν μια από τους επιβάτες του ενός τρένου και μιλώντας στον ΣΚΑΙ ανέφερε χαρακτηριστικά… «Είμαι μία από τους επιβάτες που είχαμε άγιο και καλή τύχη, διότι από την Παρασκευή αυτό ακούω. Καθημερινά χρησιμοποιώ τον προαστιακό για τη δουλειά μου και μετά επιστρέφω το μεσημέρι για να πάω σπίτι μου. Τον τελευταίο χρόνο σταματάμε στον σταθμό των Αγίων Αναργύρων για λίγο διότι συνήθως περιμένουμε να περάσει άλλο τρένο. Και την Παρασκευή σταματήσαμε και δεν μας φάνηκε παράξενο.

Ξεκινάμε χωρίς, ωστόσο, να έχει περάσει κάποιο τρένο. Τελικά το τρένο ξεκινά και μετά σταματάμε στη μέση του πουθενά και όχι σε κάποιο σταθμό. Καταλάβαμε ότι κάτι δεν πάει καλά γιατί αρχίζει ο μηχανοδηγός να κάνει όπισθεν για να επιστρέψουμε πίσω στον σταθμό των Αγίων Αναργύρων. Εκεί καταλαβαίνουμε ότι υπάρχει κάποιος κίνδυνος και κάτι δεν πάει καλα. Απ’ ότι φαίνεται ασφάλεια στο θέμα δεν υπάρχει. Για το συγκεκριμένο συμβάν διατηρώ επιφυλάξεις αν ήταν το μοναδικό και συνέβη μέσα στο αστικό ιστό».

Λίγες ώρες μετά η επιβάτης του τρένου διαβάζει την είδηση για την παραλίγο σύγκρουση των δύο τρένων και σοκάρεται. «Όποιος χρησιμοποιεί τον προαστιακό θα πει το ίδιο. Ενημέρωση δεν υπάρχει ποτέ. Ενημέρωση θα υπάρξει κατόπιν εορτής και ποτέ δεν μαθαίνουμε τον πραγματικό λόγο. Ο προαστιακός καθημερινά έχει καθυστερήσεις και δεν μαθαίνουμε ποτέ το γιατί.

Όταν μετά από δύο ώρες διάβασα την είδηση και συνειδοποίησα ότι ήμουν εγώ μέσα στο τρένο και μίλησα με συνταξιδιώτες μου καταλαβαίνετε το σοκ, το θυμό, τον φόνο και την ανασφάλεια που νιώσαμε.

Οι ταξιδιώτες του τρένου είναι καθημερινοί εργαζόμενοι. Πάρτε μια κάμερα και πηγαίνετε τον κεντρικό σταθμό της Αθήνας. Οι εικόνες είναι τριτοκοσμικές και ο κόσμος βλέπει ένα τσαντίρι. Δεν λειτουργεί κλιματισμός».